BET
16953.09
0.14%
BET-TR
35175.63
0.14%
BET-FI
60123.32
-0.95%
BETPlus
2500.97
0.13%
BET-NG
1220.74
0.3%
BET-XT
1445.08
-0.02%
BET-XT-TR
2964.7
-0.02%
BET-BK
3097.49
-0.22%
ROTX
37247.09
0.13%



Dobânzi ridicate, garanții prea mari și clauze contractuale abuzive, printre cele mai importante dificultați în accesarea finanțării de către IMM-uri

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Banca Nationala a Romaniei a efectuat in perioada octombrie 2016 – martie 2017 un sondaj privind accesul la finanțare al companiilor nefinanciare din România, care surprinde opiniile sectorului real cu privire la dificultatile pe care acestea le intampina cand solicita un imprumut.

Printre aspectele surprinse in sondaj sunt: cele mai presante probleme în desfășurarea activității de zi cu zi ale companiilor, disponibilitatea și evoluția surselor de finanțare,  rata de succes în accesarea finanțării de la bănci și IFN și în accesarea fondurilor europene și relația firmelor cu băncile și Institutiile Financiare Nebancare.

Astfel, la nivel agregat, companiile chestionate apreciază ca principalii indicatori financiari s-au menținut în cea mai mare parte constanți în perioada octombrie 2016 – martie 2017, evoluții asemănătoare fiind constatate și în intervalul anterior (aprilie-septembrie 2016). În ceea ce privește costurile cu forța de muncă, procentul companiilor care au resimțit o majorare a acestora este mai mare decât în exercițiul precedent (37%, de la 31%). În cazul cheltuielilor lunare cu costul creditului, 86% dintre companii au apreciat că acesta a rămas constant față de semestrul anterior. Ponderea companiilor care au resimțit o diminuare a marjei profitului a crescut în perioada curentă cu 4 %, comparativ cu intervalul precedent.

Cele mai presante probleme ale companiilor au ramas la fel ca in trecut, respectiv impredictibilitatea mediului fiscal, nivelul ridicat al fiscalității, concurența și lipsa cererii. Problemele însă diferă de la IMM la corporații, acestea din urmă considerând că un impact semnificativ în activitatea lor îl are și disponibilitatea forței de muncă bine pregătite. În plus, pentru corporații, rezultatele exercițiului curent arată că lipsa cererii și concurența sunt factori care au un impact scăzut.

Cele mai importante surse de finanțare ale companiilor au fost reinvestirea profitului sau vânzarea de active din patrimoniu, la fel ca în exercițiul anterior. Alte surse de finanțare importante sunt creditele de la acționari
sau majorările de capital și creditul comercial. Finanțarea pe piața de capital sau prin programe de finanțare sprijinite de stat nu reprezintă opțiuni pentru companii, iar finanțarea bancară este de asemenea puțin utilizată.

CITESTE SI:  Analiză Radu Puiu, XTB: Bursele au început anul cu optimism și cu maxime istorice. Cum arată cifrele acum și ce îi așteaptă pe investitori?

Sondajul mai releva faptul ca accesarea finanțarii de la bănci și IFN a ramas asemănătoare perioadei aprilie – septembrie 2016, în exercițiul curent, cea mai mare parte dintre companii (81%) nu a fost interesată în a accesa un imprumut de la instituțiile de credit și IFN. Deși apetența firmelor pentru credite de la bănci și IFN a fost scăzută în perioada analizată, dintre cei care au apelat la astfel de finanțare 85% au reușit să contracteze creditul și să obțină
întreaga sumă solicitată, situație similară celei din semestrul anterior.

In ceea ce priveste relația companiilor cu băncile și IFN-urile și percepția acestora asupra termenilor și condițiilor de creditare, majoritatea companiilor care au imprumuturi în derulare la bănci și/sau IFN au declarat că
relația acestora cu instituțiile financiare nu s-a modificat în ultimele 6 luni, însă se observă o diminuare a ponderii celor care apreciază că această relație s-a îmbunătățit.

In acelasi document se mai arata ca  firmele care au contractat credite în ultimele 6 luni au selectat instituția financiară luând în considerare relația de afaceri pe care firma o avea deja cu instituția financiară (77% dintre companii). Totodată, costurile mai reduse oferite, comparativ cu alte instituții financiare, condițiile, termenii de creditare sau clauzele contractuale mai avantajoase și reputația sau notorietatea instituției financiare au constituit alte criterii importante în alegerea finantarii.

Nivelul prea ridicat al dobânzilor și comisioanelor, cerințele privind valoarea sau tipul garanției, clauzele contractuale, birocrația și gradul de îndatorare maxim permis de către instituția creditoare se mențin primele în clasamentul celor mai mari dificultăți în accesarea de finanțare de la bănci și/sau IFN.

Sursa: bnr.ro

Foto credit: Rawpixelimages | Dreamstime