BET
16883.08
-0.21%
BET-TR
35030.34
-0.21%
BET-FI
60489.28
0.26%
BETPlus
2495.03
-0.23%
BET-NG
1206.45
-0.08%
BET-XT
1439.97
-0.1%
BET-XT-TR
2954.19
-0.1%
BET-BK
3109.87
0.11%
ROTX
37061.21
-0.21%


Mircea Ursache, ASF: Romania are nevoie de Fondul Suveran de investitii

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Mircea Ursache, Vicepresedintele ASF responsabil cu piata de capital, a declarat vineri, in cadrul conferintei Piata Financiara de Investitii ca Romania are nevoie urgenta de constituirea Fondului Suveran, in contextul in care companiile romanesti au nevoie de capital pentru a deveni competitive.

Acesta a declarat ca noua forma a legii Fondului este mult imbunatatita, in dezbateri fiind implicate toate partile interesate, numarul companiilor ce vor fi incluse in portofoliul fondului ajungand la 90. Din punctul sau de vedere fondul ar trebui sa intervina in acele companii de stat care intampina probleme, cum ar fi de pilda Compania Nationala de Aeroporturi Bucuresti, iar acolo unde lucrurile functioneaza fondul sa poata sa-si lichideze din detineri in vederea pregatirii unor alte investitii.

Totodata, in legatura cu implementarea MiFID II, acest a declarat ca proiectul de lege va fi inmanat Parlamentului pentru dezbatere, acesta fiind din momentul de fata inca la nivelul guvernului.

Neavand drept de initiativa legislativa, toate demersurile noastre sunt facute prin Ministerul de Finante. In momentul de fata MiFID II nu a plecat de la guvern, catre parlament. Este putin probabil ca pana la sfarsitul anului parlamentul prin intermediul celor doua camere si pe urma si Presedintele s-o promulge, ca acasta lege sa intre din 2018 in vigoare. Va spun asta pentru ca in practica europeana directivele nu isi fac efectul de la 1 ianuarie, ci de la data la care ele se implementeaza in legislatia nationala. Astazi mai sunt 12 state europene care inca nu au implementat directiva. Deci un ragaz mai exista„, a mai declarat Vicepresedintele ASF.

CITESTE SI:  Raport trimestrial Unicredit Bank despre România: Probabilitate ridicată de creștere a impozitării în 2025. Rata inflației va fi în jur de 5,6% la finalul anului 2024

De asemenea, intrebat cum vede evolutia Bursei de la Bucuresti in context regional, acesta a declarat: „Eu vad in scurt timp Bursa de la Bucuresti un jucator regional. Sunt semnale de incredere pe care le transmit si care reprezinta efectul unei munci de echipa in cadrul ASF de aproape cinci ani si care incepe sa dea roade, piata incepe sa guste din placerea de a veni pe piata de capital, de a se lista, de a face majorari de capital sau de a-si dezvolta business-ul si a se finanta„.

Totodata, acesta a mai precizat ca autoritatile europene prin intermediul pietei unice de capital, vor controla in mod direct entitatile de romanesti, fie ca e voba de fonduri, fie ca e vorba de contraparti centrale, Romania achiesand la conditiile europene, urmand ca detaliile sa fie negociate in cadrul grupurilor de lucru de la ESMA de catre reprezentantii ASF. Pentru a atinge aceste obiective, Comisia Europeană a propus un plan de acțiune care cuprinde o serie de etape în urma cărora consolidarea progresivă a uniunii piețelor de capital să fie finalizată până în 2019.