BET
17038.27
0.53%
BET-TR
35352.34
0.53%
BET-FI
60039.08
-0.73%
BETPlus
2516.22
0.51%
BET-NG
1217.22
0.39%
BET-XT
1450.17
0.41%
BET-XT-TR
2975.11
0.41%
BET-BK
3124.81
0.21%
ROTX
37424.26
0.53%


Nivelul ridicat al fiscalității rămane principala problemă a mediului de business romanesc

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Nivelul ridicat al fiscalității rămane principala problemă a mediului de business romanesc.

In urma unui sondaj efectuat de Banca Nationala a Romaniei in randul companiilor nefinanciare la nivel national, se arata faptul ca printre cele mai presante probleme cu care se confrunta firmele din Romania, raman in continuare nivelul ridicat al fiscalitatii, impredictibilitatea mediului fiscal si concurenta.

Studiul releva faptul ca accesul la finanțare se situează pe penultimul loc din punct de vedere al magnitudinii cu care firmele resimt această  problemă ca fiind una presantă. Totodata, fata de sondajul efectuat anterior in prima jumatate a anului, au aparut modificari notabile in crestere in ceea ce priveste costurile de productie si disponibilitatea fortei de munca bine pregatite si in scadere pentru lipsa cererii.

Din punct de vedere al finantarii, mai mult de jumatate dintre companii (63%) au declarat ca nu au nevoie de finantare de la banci sau alte institutii financiare nebancare, similar cu nivelul înregistrat în sondajul anterior. Mai mult de atat, un procentaj similar a declarat ca doreste sa-si reduca expunerile si gradul de indatorare bancara.

In perspectiva cresterii dobanzii de referinta, 40% dintre companii au precizat că rata medie a dobânzii la creditele în lei pe care le au contractat s-a situat în intervalul 3-5%, in timp ce la finantarile in euro, dobanzile sunt putin mai reduse, in intervalul 2-4%.

In ceea ce priveste fiscalitatea, se observa un ecart intre intensitatea cu care este resimtit nivelul fiscalitatii de către companiile care au un grad ridicat de tehnologizare sau care încorporează un nivel ridicat de cunoaștere, pe de o parte, și companiile cu un nivel redus de tehnologizare sau care nu încorporează un grad mare de cunoaștere, pe de altă parte, în sensul că pentru primele această problemă este mai puțin presantă.

CITESTE SI:  AROBS estimează o cifră de afaceri consolidată de aproximativ 500 milioane de lei în 2024

Disponibilitatea forței de muncă bine pregătite reprezintă o problemă mai presantă pentru firmele din industrie, comerț și agricultură, comparativ cu companiile din celelalte sectoare de activitate, problema avand aproape acelasi impact atat la nivelul IMM-urilor cat si la nivelul companiilor mari.

Din punct de vedere al stabilitatii macroeonomice, efectele unei eventuale deprecieri a monedei naționale in raport cu euro sunt mixte, astfel ca 38% din firme declară că deja nivelul cursului de schimb le afectează, în timp ce 32% dintre firme consideră că niciun nivel al deprecierii nu le-ar afecta.

In cazul companiilor care desfășoară activități de comerț exterior, aproximativ 39% dintre importatori ar fi afectați de o posibilă depreciere a leului față de euro, în timp ce în cazul exportatorilor, doar 29% dintre aceștia au raportat că activitatea companiei și/sau capacitatea de rambursare a creditului ar fi afectate semnificativ. Atât companiile care au credite în euro, cât și cele care au credite în lei se declară afectate semnificativ de nivelul actual al cursului de schimb (37%, respectiv 38%).

Foto credit: Dreamstime