BET
17038
0.64%
BET-TR
35351.81
0.64%
BET-FI
60610.63
-0.15%
BETPlus
2512.2
0.58%
BET-NG
1228.84
0.97%
BET-XT
1453.42
0.56%
BET-XT-TR
2981.81
0.56%
BET-BK
3113.47
0.3%
ROTX
37442.28
0.66%



Unicredit: creșterea economică va încetini anul viitor iar deficitul bugetar va depăși 3% din PIB

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Analistii Unicredit au dat publicitatii un raport cu privire la evolutia macroeconomica pe plan local, aratand ca, pe parcursul anului viitor cresterea economica va incetini pana spre 3,6% fata de 5,3% cat este preconizat ca va ajunge anul acesta, iar deficitul bugetar va depasi cel mai probabil 3% din PIB.

„Creșterea economică de peste 5% anticipată pentru anul 2017 ascunde dezechilibre fiscale tot mai mari. Măsuri ad-hoc, majorări de taxe și reduceri ale investițiilor publice ar putea menține deficitul bugetar sub 3% din PIB anul acesta, dar nu și în 2018. Creșterea consumului privat și intrările reduse de fonduri europene vor conduce la ieșiri nete de capital din România. În plus, creșterea salariilor într-un ritm mai accelerat decât cel al creșterii productivității indică faptul că leul ar trebui să se deprecieze în anii următori.”

Raportul subliniaza faptul ca politica fiscală reprezintă cel mai mare risc la adresa stabilității macroeconomice.  Guvernul a continut să implementeze măsuri populiste, in ciuda resurselor limitate, astfel se anticipeaza o creștere de doar 1,2% a veniturilor din taxe anul acesta, în pofida unei creșteri nominale a PIB de 9,9%.

Mai mult, salariile din sectorul public și cheltuielile sociale ar putea crește cu 16,6% în 2017 față de 2016. În căutarea unor venituri suplimentare guvernul, a anulat decizii anterioare de relaxare fiscală (cum ar fi supraacciza la carburanți eliminată în luna ianuarie și re-introdusă în septembrie-octombrie), a temperat anumite măsuri
anunțate anterior (84% din majorarea de anul viitor a salariilor din sectorul public va fi anulată de transferul contribuțiilor sociale în totalitate în sarcina angajaților), a transferat bani de la companiile deținute majoritar de stat (prin repartizarea de dividende din profiturile anului 2016 și din rezervele societăților) si a redus cheltuielile pentru
investiții publice cu echivalentul a 1,3% din PIB în comparație cu planificarea originală.

STRUCTURA CONSUMULUI PUBLIC NU SUSȚINE CREȘTEREA PE TERMEN LUNG

Creșterea economică ar putea încetini de la 5,3% în 2017 la 3,6% în 2018 pe fondul unei temperări a principalilor factori de creștere, anume consumul și stocurile. Creșterea alertă a salariului va continua să susțină consumul privat, însă veniturile nete vor crește mai încet decât salariile brute. Angajații sectorului public se vor bucura de o creștere a
salariului brut de 25-70% în 2018, cu cele mai mari creșteri planificate în educație și sănătate. Deși celor din urmă li s-a promis o majorare salarială de 148%, anticipăm o majorare de doar 70%, deoarece cheltuielile bugetare suplimentare până la acel nivel ar fi echivalente cu 0,8% din PIB. Mai mult, transferul contribuțiilor sociale în sarcina angajatului va menține ritmul mediu de creștere a salariilor nete din sectorul public într-un interval de „doar” 4 – 40%. În același timp, salariul mediu net din sectorul privat ar putea crește cu 6% anul viitor, similar majorării din 2017.”

CITESTE SI:  ROCA Industry devine companie listată pe Piața Reglementată a BVB, după doi ani de la debutul pe piața AeRO

In ceea ce priveste evolutia monedei nationale, leul este in continuare supraevaluat din cauza intrărilor de capital în scădere și a majorării costului unitar cu forța de muncă. Tendința de depreciere caracteristică lunilor de toamnă, împreună cu riscurile fiscale și politice ar putea menține cursul EUR-RON în preajma sau chiar desupra nivelului de 4,60 până la finalul anului.

Banca Nationala a Romaniei a început înăsprirea monetară prin majorarea dobânzii la facilitatea de depozit cu 25% până la 0,5% în octombrie și se anticipeaza o nouă majorare până la 0,75% în noiembrie 2017. Până atunci, inflația anuală ar putea accelera peste 2% din cauza reintroducerii accizei la carburanți și a scumpirii energiei electrice și gazelor naturale, toate reflectate în prețurile plătite de consumatori. Inflația totală și cea de bază ar putea depăși ținta BNR în ianuarie 2018, din cauza efectelor de bază nefavorabile și a creșterii prețurilor produselor nealimentare și serviciilor. BNR ar putea reacționa majorând dobânda de politică monetară de trei ori, până la nivelul de 2,5% în intervalul februarie-mai 2018.

Sursa: Unicredit Bank

Foto credit: Dudau | Dreamstime