BET
16928.98
0.59%
BET-TR
35125.6
0.59%
BET-FI
60700.98
0.95%
BETPlus
2497.77
0.56%
BET-NG
1217.08
0.61%
BET-XT
1445.33
0.66%
BET-XT-TR
2965.22
0.66%
BET-BK
3104.2
0.52%
ROTX
37198.07
0.62%



Cum să te educi în 8 pași

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Cu siguranță nu este prima oară când citiți un articol despre disciplina în investiții sau educația financiară însă vă asigur că sunteți pe drumul cel bun. Acesta este doar începutul. Ne-am dat seama că doar informându-ne continuu despre noi metode de investiție, despre cum reușesc alții să economisească și aflând despre cum funcționează produsele financiare, doar așa putem ajunge la stilul de viață pe care ni-l dorim.

Să începem cu începutul: timpul și riscul asumat se află în raport direct cu profitul așteptat din investiții. Astfel, pentru o perioadă scurtă de timp este recomandată o investiție în active cu risc scăzut, pentru care câștigul așteptat este și el unul modest. În schimb, dacă avem un orizont de timp îndelungat, atunci activele în care se recomandă investiția sunt cu grad de risc mai mare și cu o potențială apreciere mai mare a investiției.

Mă gândesc că fiecare dintre noi își împarte economiile după obiectivele financiare pe care dorește să le atingă. Astfel, dacă economisești pentru călătorii, atunci câteva luni vor fi suficiente pentru a strânge suma dorită, însă dacă obiectivul este pensia sau o școală în străinătate pentru copii, atunci 10-20 de ani reprezintă un orizont confortabil și realist. Specialiștii în investiții spun că oricine poate investi pe termen lung, dar că trebuie să țină cont de câțiva pași importanți, pe care să îi și respecte.

Iată cele 8 aspecte identificate în relația cu investițiile și înțelegerea mecanismelor acestora:

Termen lung înseamnă termen lung – de exemplu, dacă te-ai decis să investești o parte din bani pentru pensie, atunci te felicit. Nu te mai concentra la suma respectivă și la evaluarea acesteia în fiecare zi. Îți continui disciplina de a investi regulat suma pe care ți-ai propus-o, pe perioada setată.

Evită excesul în favoarea echilibrului – se știe că un stil de viață extrem nu este benefic pe termen lung și că echilibrul este cheia. La fel și în investiții – un plasament diversificat este mai puțin riscant în timp, decât o investiție focusată doar către un sector de activitate, o companie sau o regiune.

Nu face greșeala să devii emoțional – altfel spus, nu răscumpăra dintr-un fond pentru a subscrie în altul în perioade dificile. Este știut faptul că investitorii novici cumpără de obicei în maxime (atunci când fondul a avut o evoluție pozitivă semnificativă) și vând cel mai des atunci când investiția trece prin perioade de scădere. Astfel, investiția se erodează și potențialul de câștig poate fi mult distorsionat. Pe perioade lungi de timp, răbdarea și disciplina sunt de aur.

Înfruntă scăderile pe termen scurt – Pe perioade scurte de timp, mai ales investițiile în fonduri de acțiuni, diversificate și în general în fonduri cu componență de acțiuni, pot înregistra volatilități mari. Un fond de acțiuni poate înregistra +30% într-un an și -27% în alt an. Pe o axă a timpului de 10-20 de ani, aceste scăderi vor fi aproape insesizabile, iar evoluția componentei de acțiuni în creștere.

Înțelege cu adevărat ce presupune diversificarea – trebuie să înțelegi că portofoliul unui fond de investiții, de exemplu, este construit din active cu grade de risc diferit, cu expunere pe sectoare de activitate diferite, zone geografice diferite, astfel că este normal ca, în timp ce o parte din active aduc un randament consistent, o altă parte pot sub-performa. Este important să conștientizezi că este imposibil ca, la un moment dat, toate instrumentele financiare sa aibă doar evoluții pozitive și eventual peste așteptări.

CITESTE SI:  Indira Abdulvoap preia rolul de decan al universității The Entrepreneurship Academy

Separă emoțiile de obiective – Acum este momentul să fii calm și rațional. Unul dintre cele mai bune sfaturi pe care specialiștii le dau este să nu te implici emoțional în investițiile pe care le faci, luând decizii pripite și generate de obicei din teamă. Astfel, după o analiză rațională, condusă de logică, vei avea oportunitatea și deschiderea să cumperi și atunci când piețele sunt în perioade de scădere, îmbunătățindu-ți astfel prețul mediu de cumpărare.

Regula buzunarelor separate – Delimitează investițiile pe termen lung, de rezerve. După ce îți stabilești un obiectiv pe termen lung, este posibil ca pe anumite perioade de timp, să ai nevoie de bani pe termen scurt. Este confortabil să știi că poți avea acces facil la banii tăi. Astfel, dacă păstrezi separat investiția pe termen lung, de rezervă (o investiție lichidă, care poate fi un fond de tip monetar, de exemplu), atunci poți accesa rapid rezerva, fără să fii tentat să retragi sume poate mai mari din obiectivul pe 10-20 de ani și poate la momentul nepotrivit.

Scoate-ți din cap ideea “buy low, sell high” – Desigur că toți ne dorim acest lucru, însă trebuie să fim și realiști. S-a demonstrat că, în practică, este imposibil să cumperi la cel mai mic preț și să vinzi la cel mare preț din piață. Investiția regulată este responsabilă cu două lucruri: unu – ne disciplinează, economisind pe termen scurt, mediu sau lung, în funcție de obiectivele pe care ni le setăm și doi – ne asigură un preț mediu de cumpărare cu care să ne simțim confortabili, în condiții de risc acceptabil.

Cristiana Mihai, Head of Marketing

Powered by

 

 

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.