BET
16849.57
0.12%
BET-TR
34960.85
0.12%
BET-FI
59725.4
-0.67%
BETPlus
2486.75
0.12%
BET-NG
1212.23
0.21%
BET-XT
1436.19
0.02%
BET-XT-TR
2946.46
0.02%
BET-BK
3085.05
-0.1%
ROTX
37010.59
0.11%



Cultura investitionala, un pariu pe termen lung

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Atunci cand vine vorba despre o problema de natura medicala, apelam la un medic, iar atunci cand avem o disputa juridica, apelam la un avocat…Totusi, lucrurile stau altfel cand vorbim de o „problema” de ordin financiar…Care ar fi motivul? Lipsa cunostintelor, a increderii in sistemul actual sau experientele anterioare?

Realitatea arata insa ca aproape jumatate din romani (44%) se uită pe internet, pentru a se informa cu privire la realizarea unei investiţii, ei bazându-se pe impresiile altora pentru a testa un anume produs financiar, a declarat Dragoş Neacşu, CEO Erste Asset Management, într-un clip publicat pe pagina de Youtube a Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Cea mai mare parte dintre români se bazează nu pe experienţe personale, ci pe ale altora, şi pe relatările unor terţi în care ei au încredere, fie că sunt membri ai familiei, fie că sunt colegi de muncă. Acestia le relatează fie la prima mână, fie la mâna a doua, impresii despre experienţa lor sau a altora în a testa un anume produs financiar sau altul. Un fond deschis investitii spre exemplu, oferă continuu posibilitatea de a intra şi a iesi, are un preţ de intrare foarte mic, de la câteva zeci de lei până la o sută. Undeva spre 43-44% din urban, pe un studiu sociologic făcut de noi în grupele de vârstă 25-55 de ani, se bazează predominant, ca sursă de informaţie, pe impresiile altora şi mai puţin pe ceea ce au trăit pe pielea proprie’, a afirmat Neacşu.

Mai mult de atat, circa o treime din economiile românilor stau în depozite overnight la o dobândă zero, în timp ce în 2010 era un procent de 20%, a declarat Mihai Purcărea, CEO BRD Asset Management, într-un clip publicat pe pagina de Youtube a Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

CITESTE SI:  Acțiunile Adobe, Hidroelectrica și One United Properties domină portofoliile clienților Investimental

‘Dacă ne uităm la datele Băncii Naţionale, undeva la 60 miliarde lei din banii populaţiei stau în depozite overnight (conturi curente, depozite la vedere n.r.). Acei bani sunt sacrificaţi, pentru că nu câştigă nimic, nu aduc niciun fel de valoare nici pentru ei şi nici pentru economie în ansamblul ei. O treime, practic, din avuţia românilor stă în depozite overnight la o dobândă de zero.

‘Dacă comparăm tot cu 2010, atunci acest procent era sub 50%. Nu înţeleg exact care este explicaţia. Posibil ca şi dobânzile foarte mici care sunt în acest moment să ducă la o oarecare lipsă de interes în a plasa banii în depozite cu un orizont mai lung sau din lipsa implicării sau a unor cunoştinţe de a face altceva mai mult cu acei bani.

Un depozit bancar, în acest moment, aduce un randament în jur de 1%. Daca uităm la un instrument simplu, titlurile de stat cu scadenta pe 10 ani au un randament de 3,7%. Intre 1 şi 3,7% este o diferenţă fantastic de mare. Dacă ne uităm la alte active un pic mai complexe, mai riscante, cum ar fi acţiunile, acolo vorbim de un alt potenţial de randament care ar schimba semnificativ profilul avuţiei.

Anul acest bursa din România a crescut 18%, beneficiind de un mediu macroeconomic foarte bun, creşterea economică de 5,7%, şi asta s-a văzut în valoarea acţiunilor de la bursă care au crescut fantastic de mult. Este păcat că noi nu participăm la această creştere economică atât de mult cât am putea’, a precizat oficialul BRD Asset Management.

Foto credit: Rfischia | Dreamstime.com