BET
16928.98
0.59%
BET-TR
35125.6
0.59%
BET-FI
60700.98
0.95%
BETPlus
2497.77
0.56%
BET-NG
1217.08
0.61%
BET-XT
1445.33
0.66%
BET-XT-TR
2965.22
0.66%
BET-BK
3104.2
0.52%
ROTX
37198.07
0.62%



Planificarea pensionarii, cheia unei vieti fericite chiar si dupa retragerea din activitate

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Cand e vorba să ne gandim la pensie, majoritatea dintre noi tind să se concentreze asupra veniturilor. În timp ce venitul este important pentru a asigura o pensie sigură, există și alți factori care intră în ecuație si care pot, de asemenea, afecta dramatic planurile noastre. De aceea este util să ne gândim la „cei patru piloni ai pensionării” – venit, protecție, lichiditate și creștere. Bazându-va pe un model mai larg pentru planificarea dvs., veți putea sa va bucurati mai mult de venituri dupa iesirea la pensie.

Pilonul 1 – Venitul

Pe parcursul anilor de lucru, ne concentrăm pe acumularea bogăției. Încercăm să obținem cât de mult putem prin investițiile noastre, astfel încât să ne putem bucura de o pensie cât mai sigură și mai confortabilă. Pe măsură ce ne apropiem de pensie, schimbăm de obicei strategiile pentru a ne păstra averea și pentru a ne asigura că va continua să genereze venituri. Chiar și după ce ne pensionăm, trebuie să ne asigurăm că banii continuă să „lucreze” pentru noi. Fără venit, nu există pensionare. De aceea, averea acumulata de-a lungul vietii active trebuie investita in continuare, in alte tipuri de active financiare cum ar fi fondurile de investitii monetare, obligatiunile etc., bineinteles in functie de aversiunea fata de riscul investitiei si orizontul de timp dorit.

Pilonul 2 – Protectia

Trebuie să vă asigurați că retragerea din viata activa este protejată împotriva amenințărilor care pot distruge chiar și cel mai bun plan. Este ușor să intri în capcana gândirii că atâta timp cât ai un venit, viata „la pensie” este sigură. Chiar și cu un flux de venit sănătos, pot aparea situatii care vă pot amenința situatia fianciara, cum ar fi: cresterea impozitelor, situatii politice aparte, volatilitatea pieței, problemele de sănătate si nu in ultimul rand, inflația. Dacă nu ați planificat cu atenție conservarea averii dvs, aceste amenințări ar putea avea efecte negative asupra pensionarii. De asemenea, păstrați in minte îngrijirea sănătății pe termen lung, deoarece, prea adesea, oamenii renunța să ne gândeasca la aceste probleme până când este prea târziu.

CITESTE SI:  Opinie Deloitte: Pe ce venituri ar putea plati persoanele fizice impozit de 70%, venituri nedeclarate sau venituri din surse neidentificate?

Pilonul 3 – Lichiditatea

Indiferent cât de mult vă planificați pensionarea, in viata se intampla multe lucruri neasteptate. Există întotdeauna cheltuieli neprevazute – un nou acoperiș pentru casa, cheltuieli medicale aparute din senin, reparații auto – pe care trebuie să le acoperim. O regula mai veche spune ca trebuie sa avem intre 3 – 6 venituri nete lunare la dispozitie imediata pentru a putea face fata acestor cheltuieli neprevazute. Dacă nu v-ați gândit cum influențează lichiditatea curenta aceste evenimente, va trebui s-o faceti de acum inainte, pentru ca pur și simplu nu vă puteți permite să subestimați o cheltuială majoră la pensionare.

Pilonul 4 – Cresterea

Trebuie să vă asigurați că există modalități de a crește venitul dvs. chiar si dupa pensionare. Acest lucru devine din ce în ce mai important, deoarece speranta de viata a crescut si inflația, chiar modestă vă va eroda puterea de cumpărare în timp. Cu toate acestea, trebuie să fiți atenți la riscul de piață si riscul politic. Vă puteți creste în continuare activele prin investiții in active fara risc, pe de o parte, sau contractarea chiar si a unui job part-time, de doua sau patru ore pe zi, pe de alt parte.

Pentru a va menține stilul de viață cu care sunteți obișnuit sau pentru a va indeplini visurile, cum ar fi o calatorie pe un vas de croaziera sau sa petreceți timp cu nepoții, trebuie să vă planificați cu prudență retragerea din viata activa, avand in vedere cei patru piloni mentionati anterior.

Foto credit: Dreamstime