BET
16928.98
0.59%
BET-TR
35125.6
0.59%
BET-FI
60700.98
0.95%
BETPlus
2497.77
0.56%
BET-NG
1217.08
0.61%
BET-XT
1445.33
0.66%
BET-XT-TR
2965.22
0.66%
BET-BK
3104.2
0.52%
ROTX
37198.07
0.62%



Cum a evoluat Bursa de Valori Bucuresti si ce actiuni vor creste anul viitor

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Cu toate ca nu a dobandit inca statutul de piata emergenta, Bursa locala a evoluat destul de bine pe parcursul anului 2017, cele mai importante cresteri fiind atribuite sectorului energetic si sectorului bancar, conform unei analize prezentate in cadrul dezbaterii „2018 Investment Radar” organizata de Bursa de Valori Bucuresti.

Cu multiplii de evalure scazuti, practic subevaluat, perspectiva de crestere a sectorului bancar va continua si in viitor , avand in vedere gradul scazut de intermediere financiara si raportul subunitar dintre credite si depozite la nivel agregat.

Vedem sectorul bancar ca avand un mare potential in principal legat de cresterea ratelor de dobanda, pentru ca in mod normal o rata a dobanzii mai mare aduce venituri mai mari pentru banci si avand vedere ca vorbim de niste venituri operationale care cresc, bineinteles profitul potential va fi mai mare. Un alt aspect particular al celor doua banci locale listate la BVB, Banca Transilvania si BRD este ca au multiplii de evaluare foarte mici, cu PER in jur de 7 in pofida rezultatelor financiare foarte bune„, a declarat Marius Pandele, de la Prime Transaction.

In ceea ce priveste sectorul energetic, acesta ramane unul dintre principalele motoare de crestere si anul viitor, companiile din domeniul utilitatilor avand randamente anualizate in ultimii ani in jur de 10%, iar pentru 2018 este prognozata o crestere a randamentelor medii de 6-7% pentru principalele titluri listate la BVB.

De la inceputul anului, cele mai importante cresteri au consemnat actiunile Petrom, in jur de 20%, Romgaz 29%, Transgaz cu 30% si Nuclearelectrica cu aprox 48%.

CITESTE SI:  Impetum Group dă startul ediției cu numărul 10 a studiului CONFIDEX

Perspectiva unui dividend de 6-7% anul viitor este foarte interesanta pentru orice persoane fizica iar lichiditatea este in crestere. Trebuie sa avem mai multa incredere in viitor, anul 2017 a fost cel mai bun din istorie in ceea ce priveste listarile, volumul intermedierilor depasind 5 miliarde lei. Romania ramane foarte atractiva din punct de vedere al investitiilor pe piata de capital,” a declarat Lucian Anghel, Presedintele BVB.

Dezbaterile au reiterat de asemenea capacitatea fondurilor de pensii de a investi in companii noi, ca jucatori cu importanta pe piata de capital, mai ales in ceea ce priveste IPO-urile si faptul ca acestea detin, cumulat, in jur de 15-20 % din free float-ul companiilor de la BVB.

BET, indicele principal al pietei, care masoara evolutia celor mai lichide 13 companii listate la BVB, a reusit sa mentina un plus de peste 10% de la inceputul anului, prognoza de crestere pentru anul viitor fiind atingerea pragului de 9000 de puncte, in timp ce BET TR care include si dividendele acordate de companiile din BET a avansat cu peste 19% anul acesta.

Din punct de vedere al guvernantei corporative si al transparentei procesului decizional, majoritatea companiilor listate si-au imbunatatit calitatea raportarilor odata cu listarea pe piata reglementata. Si pe parcursul anului 2018 bursa locala va fi o piata de venit, in care distributia de dividende va avea o pondere insemnata in totalul castigurilor investitorilor.