BET
16921.67
0.34%
BET-TR
35110.41
0.34%
BET-FI
60010.44
-0.18%
BETPlus
2499.66
0.32%
BET-NG
1208.41
0.41%
BET-XT
1440.69
0.27%
BET-XT-TR
2955.67
0.27%
BET-BK
3112.8
0.23%
ROTX
37162.23
0.33%


Miturile listării la Bursă

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Am auzit cu toții de Gordon Gekko sau de Lupul de pe Wall Street. Hollywood-ul a produs multe filme despre ce se întâmplă pe Wall Street și a făcut din piața de capital un loc fascinant. Dar în ce măsură se bazează filmele pe realitate și câte lucruri cunoaștem cu adevărat despre piața de capital? Mai jos prezentam cele mai mari mituri din culisele a ceea ce înseamnă sa fii o companie listată.

1. Bursa de Valori este doar pentru companii mari

Mulți antreprenori consideră că bursa de valori este doar pentru companiile mari. De fapt, majoritatea burselor de valori și-au dezvoltat piețe dedicate, destinate în primul rând IMM-urilor, pentru a le oferi și acestora șansa să se dezvolte într-un ritm mai rapid. Pentru astfel de companii, mici, dar cu ambiții mari, Bursa de Valori București are piața AeRO, unde cerințele de listare sunt mai relaxate, aceasta fiind o piață special concepută pentru companiile cu un potențial mare de creștere, cum ar fi start-up- urile și IMM-urile. De asemenea și pe Piața Principală a BVB sunt listate companii care intră în categoria IMM.

2. Compania mea este prea mare pentru Bursa de Valori București

Antreprenorii care sunt de părere că bursa românească este prea mică pentru a investi în compania lor trebuie să știe că în 2016 oferte noi de acțiuni și obligațiuni cu o valoare totală de 2 miliarde de lei, iar în primele zece luni din 2017 însumând 5 miliarde de lei, au fost absorbite de investitori români și străini la Bursa de Valori București, atât de
investitori instituționali, cât și de investitori individuali, majoritatea ofertelor fiind suprasubscrise, ceea ce înseamnă că interesul investitorilor a fost mai mare decât valoarea instrumentelor oferite spre vânzare.

3. Când se listează, antreprenorii vând o parte din afacere Bursei de Valori București

Când o companie se listează, aceasta poate strânge finanțare cu ajutorul pieței, iar piața înseamnă oameni – investitori individuali (persoane fizice) sau investitori instituționali (bănci, fonduri de pensii sau fonduri de investiții) care își investesc banii în compania ce se listează, devenind în acest fel parte din ea. Bursa de Valori București este un operator de piață, ceea ce înseamnă că întregul proces de cumpărare sau de vânzare a acțiunilor are loc între investitori, ce sunt asistați de broker.

4. Voi pierde controlul asupra companiei

Majoritatea antreprenorilor privesc cu reticență posibilitatea interferenței altor factori în procesul decizional. Totuși, este important de înțeles că, atât timp cât antreprenorul păstrează o majoritate confortabilă a acțiunilor și a drepturilor de vot, nu există vreun risc de a pierde controlul asupra companiei. Pentru a te lista pe Piața Principală ai nevoie de un free-float de minim 25% sau 10% pentru AeRO, procente ce îți permit ție și partenerilor tăi să păstrați o majoritate confortabilă.

CITESTE SI:  TeraPlast a finalizat achizitia Grupului Wolfgang Freiler de la familia Uhl din Austria

5. Regulile legate de transparență sunt prea dure și concurenții vor avea acces la informații importante pentru compania mea

Pentru o companie care a fost și este transparentă, procedurile solicitate după listare nu vor reprezenta o problemă birocratică. Există reglementări cu privire la informațiile la care un investitor are dreptul să aibă acces. Nu este nevoie să fie prezentate și informații confidențiale, acestea rămân doar între parteneri. Factorul cel mai important în această ecuație este anunțarea pieței în timp util și luarea în considerare a faptului că toți investitorii trebuie să aibă acces egal la informații, atât pozitive, cât și negative. De exemplu, negociați un contract avantajos – nu este necesar să dezvăluiți informații despre negocieri, ci numai după semnarea contractului. Acest lucru nu numai că nu vă pune în pericol afacerea, ci vă poate oferi și publicitate pozitivă și poate avea un impact pozitiv asupra prețului actiunilor companiei.

6. Fluctuațiile pieței îmi vor afecta compania

Piețele de capital sunt dinamice, ceea ce înseamnă că, de obicei, investitorii reacționează imediat la știrile referitoare la companiile listate. Prin urmare, companiile listate beneficiază de feedback rapid din partea acționarilor și a pieței, cu privire la viitoarele strategii de afaceri. Avantajul unui dialog deschis cu părțile interesate atrage beneficiile unor analize aprofundate cu privire la strategia companiei și, de asemenea, emitenții au ocazia să profite de experiența comună a celorlalte companii listate pe bursă. Când relațiile cu investitorii se desfășoară corespunzător, impactul fluctuațiilor negative poate fi diminuat în timp ce impactul fluctuațiilor pozitive poate fi accentuat în continuare.

7. Cele mai bune companii nu se listează la bursele de valori

Nimic nu poate fi mai fals! Printre companiile listate la bursele de valori vei găsi și cele mai mari și mai profitabile companii din lume. Bursele de valori reprezintă o provocare pentru toate companiile. Reprezintă un test în materie
de rentabilitate, transparență, succes și încredere. Niciun investitor nu ar investi într-o afacere eșuată, așa că listarea la bursă reprezintă simbolul succesului pentru antreprenori și pentru afacerea construită de ei.

Sursa: Bursa de Valori Bucuresti

Foto credit: Dreamstime