BET
16347.25
0.62%
BET-TR
33918.6
0.62%
BET-FI
59593.1
0.62%
BETPlus
2418.01
0.6%
BET-NG
1175.05
0.81%
BET-XT
1399.18
0.63%
BET-XT-TR
2870.54
0.63%
BET-BK
3017.97
0.39%
ROTX
35850.36
0.64%


Termenul zilei

Capex

CapEx sau Capital Expenditure (în traducere cheltuieli de capital) reprezintă cheltuielile de capital pe care o companie le face în vederea investiției în achiziționarea sau modernizarea activelor fixe (cum ar fi: clădirile, fabricile sau echipamentele) care participă la mai multe cicluri de producție cu scopul de a adăuga un beneficiu economic viitoarelor operațiuni. Înainte de a investi într-o afacerea, potențialii investitori pot fi interesați de acest aspect pentru a evalua interesul unei companii pentru creșterea și optimismul asupra viitorului său. Din punct de vedere contabil, cheltuielile de capital se reflectă în bilanț pe întreaga durată de viață a respectivului activ (mijloc fix), perioadă în care se amortizează. Investițiile și cheltuielile de capital nu ajung să fie complet deductibile fiscal în anul în care sunt efectuate. Cheltuielile de capital sunt raportate în bilanțul unei companii într-o situație a fluxurilor de numerar, în loc să fie publicate în contul de profit și pierdere. Cheltuielile de capital sunt preponderente în industrii ce necesită o infrastructură specifică pentru desfășurarea activității, cum ar fi industria metalurgică, constructoare de mașini, petrolieră sau cea extractivă, tehnică, etc. Cheltuielile de capital se pot calcula utilizând datele din bilanţul unei companii iar în contul de profit și pierdere, se găsește suma cheltuielii cu amortizarea înregistrată pentru perioada curentă. În bilanţ, se localizează soldul elementelor în imobilizări corporale din perioada curentă. Formula de calcul a cheltuielilor de capital se rezumă la suma dintre modificarea imobilizărilor corporale și amortizarea curentă: CapEx = ΔPP&E + Amortizarea curentă (CapEx = Cheltuieli de capital, ΔPP&E = Modificarea imobilizărilor corporale (engl: property, plant & equipment)). De asemenea, cheltuielile de capital sunt utilizate și în calcularea fluxului de numerar liber către acționari (FCFE). ​Multe tipuri diferite de active pot atribui valoare pe termen lung unei companii. Prin urmare, există mai multe tipuri de achiziții care pot fi considerate cheltuieli de capital: clădirile, terenul, echipamentele, calculatoarele sau serverele, patentele, vehiculele, chiar și mobilierul și altele.

18.03.2024
Fond de obligațiuni: Un fond de obligatiuni este un fond de investitii care plasează banii contributorilor in principal in obligațiuni si alte instrumente financiare cu venit fix. Astfel, investițiile pot include in proportie de cel putin 80% obligațiuni guvernamentale, corporative, municipale sau convertibile, în plus față de alte titluri de creanță. Acestea au de obicei un grad redus de risc și oferă randamente mai bune decat fondurile monetare, dar mai slabe decat fondurile de actiuni sau cele diversificate. Pentru mulți investitori, un fond de obligațiuni este o modalitate mai eficientă de a investi în obligațiuni decât de a cumpăra obligațiuni individuale. Spre deosebire de acestea, fondurile de obligațiuni nu au o scadență pentru rambursarea principalului, prin urmare, valoarea accestuia poate fluctua din când în când. În plus, investitorii participă indirect la dobânda plătită de titlurile de obligațiuni deținute în fondul mutual. Un investitor care investește într-un fond de obligațiuni își pune banii într-un fond gestionat de un manager de portofoliu, care cumpără și vinde în funcție de condițiile pieței și rareori deține obligațiunile până la maturitate. In functie de strategia de investitii, un fond poate fi alcatuit din obligatiuni cu scadențe scurte (pana intr-un an, denumite certificate de trezorerie) sau cu scadente medii sau lungi (peste un an de zile, denumite obligatiuni).
13.03.2024
Output Gap: Un decalaj de producție (engleză output Gap) este un indicator ce exprimă diferența dintre producția efectivă a unei economii și producția maximă potențială a acesteia exprimată ca procent din produsul intern brut (PIB). Deficitul de producție al unei țări poate fi pozitiv sau negativ. Un decalaj negativ indică faptul că producția economică reală se află sub capacitatea de producție totală a economiei, în timp ce un decalaj pozitiv indică o economie care depășește așteptările, deoarece producția efectivă este mai mare decât capacitatea maximă recunoscută a economiei. Decalajul de producție poate fi considerat atât o măsură a eficienței economice, cât și un indicator alternativ de evaluare a PIB-ului unei țări, deoarece este în esență o comparație între PIB-ul real (produsul) și PIB-ul potențial (randamentul maxim de eficiență). Un decalaj de producție, pozitiv sau negativ, este un indicator nefavorabil pentru o economie, cel puțin în ceea ce privește eficiența. Un decalaj pozitiv al producției indică o cerere ridicată pentru bunuri și servicii într-o economie, fiind considerat benefic, însă duce in timp la creșterea inflației, deoarece atât costurile forței de muncă, cât și prețurile mărfurilor cresc ca răspuns la cererea mărită.
09.03.2024
IFRS: IFRS (engleza International Financial Reporting Standards) reprezintă un set de standarde contabile în cadrul cărora se organizează și se raportează în mod corespunzător informațiile financiare. În prezent, IFRS este cadrul contabil folosit în mai mult de 120 de țări din intreaga lume. In esentă, standardele IFRS solicită companiilor să-și raporteze rezultatele financiare și poziția financiară utilizând aceleași reguli, acest lucru însemnând că, fără orice manipulare frauduloasă, există o uniformitate considerabilă în raportarea financiară a tuturor întreprinderilor care utilizează IFRS, ceea ce face mai ușoară compararea și diferențele rezultatelor financiare ale acestora. Standardele IFRS sunt utilizate în principal de societățile care își raportează rezultatele financiare oriunde în lume (Uniunea Europeană, Asia, America de Sud, etc), cu excepția Statelor Unite ale Americii, care folosesc standardul GAAP (Generally Accepted Accounting Principles). În țările care au adoptat IFRS, atât companiile, cât și investitorii beneficiază de utilizarea sistemului standardizat de raportare financiara, avand in vedere faptul ca există transparență in practicile comerciale ale companiilor, scăzând astfel costurile care implică evaluarea societăților (due diligence). In România, societăţile comerciale ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată (listate la Bursa de Valori) au obligaţia de a aplica Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS) la întocmirea situaţiilor financiare anuale.
05.03.2024
Anuitate: Reprezintă o suma de bani plătită de către un debitor într-o anumită perioadă in scopul rambursării unui împrumut. Această sumă conţine atât partea din principal cât şi dobânda aferentă acelei perioade. In cazul unui împrumut bancar, anuitatea reprezinta mai degraba "rata lunara" ce trebuie platită. Anuitațile sunt fixe, cand sumele anuale de plata sunt egale sau variabile cand sumele anuale pot varia în functie de rata dobânzii. Din perspectiva produselor de asigurare, anuitatea reprezintă modalitatea prin care o persoana își poate utiliza capitalul acumulat de-a lungul unei perioade mai mari de timp. Astfel, anuitatea se platește de compania de asigurari anuitantului (persoana care primeste o anuitate), fie pe intreaga perioada a vietii acestuia fie pe o perioada mai scurta, convenita in contract. In acest caz, avantajul anuitatilor sau incasarilor periodice il reprezinta suplimentarea veniturilor, de obicei dupa pensionare si permit crearea unei stabilitati financiare diminuând impactul riscului de longevitate.
26.02.2024
Bonus-malus: Sistemul bonus-malus reprezintă un sistem de clasificare a politelor RCA, emis de Autoritatea de Supraveghere Financiara si a fost introdus ca o masura de responsabilizare a posesorilor de vehicule. Astfel, o persoana care incheie o polita de asigurare auto RCA si nu înregistrează daune pe parcursul unui an calendaristic, va beneficia de o reducere a primei de asigurare, sub forma de bonus. In sens opus, persoanele asigurate care au înregistrat daune pe poliţele RCA sunt penalizate, respectiv li se aplică o majorare a primei de asigurare. In cazul bonusului, reducerea primei constă in trecerea intr-o clasă superioară, de exemplu, daca anul curent casa a fost B2, anul viitor la fi B4, reducerea fiind de 10%. In cazul in care s-a inregistrat o dauna, are loc o trecere intr-o clasa inferioara, tot cu doua pozitii. Conform ASF, in Romania exista 8 clase de bonus (B1 - 8) si 8 clase de malus (M1 - 8), B0 reprezentand pretul de baza al politei. Clasa maximala de bonus B8 ofera o reducere de 50% a politei de asigurare in timp ce clasa de malus M8 penalizeaza cu pana la 180% persoana asigurată.
Pagina 1 din 76