BET
16830.02
0.29%
BET-TR
34920.28
0.29%
BET-FI
60128.46
-0.21%
BETPlus
2483.75
0.29%
BET-NG
1209.66
0.34%
BET-XT
1435.89
0.24%
BET-XT-TR
2945.85
0.24%
BET-BK
3088.26
0.35%
ROTX
36969.45
0.25%



Studiu EY: investițiile în tehnologiile pentru raportare devin o prioritate pentru directorii financiari

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Pe măsură ce mediul politic și social se schimbă, regulile și normele de business se transformă in aceeasi masura pentru a răspunde acestor modificari. În plus, tehnologiile inovatoare și analizele sofisticate de date devin esențiale în respectarea cerințelor crescânde de conformitate. 71% dintre directorii financiari (CFO) din întreaga lume consideră că modificările cerințelor de conformitate la nivel local și internațional au devenit atât de complexe, încât afectează eficacitatea raportării.

Mai mult, 56% dintre CFO au cel puțin 11 standarde de raportare cu care trebuie să se conformeze și utilizează cel puțin 11 sisteme de raportare (sisteme de contabilitate, planificarea resurselor întreprinderii („ERP”) și Excel).

Acestea sunt rezultatele unei noi cercetări EY privind raportarea corporativă, care a sondat opiniile a peste 1000 de directori financiari și controlori financiari din organizații mari de la nivel global.

În fața acestui mediu complex și exigent, capacitatea de a analiza date exacte la viteze mari și de a reacționa pe baza lor în timp real poate ajuta liderii financiari și pe cei responsabili cu raportarea să răspundă mai rapid la provocările pieței și să gestioneze mai bine mediul de risc, volatil, din prezent.

În acest context, 64% dintre respondenți au menționat că lipsa de claritate cu privire la proprietatea și guvernanța datelor afectează eficiența raportării. Inovarea în domeniul tehnologiilor financiare va fi, prin urmare, critică. Însă, mai mult de jumătate din liderii financiari – 53% – spun că lipsa integrării sistemelor informatice reprezintă o provocare majoră a sistemelor.

Adrian Bunea, EY Romania

Tehnologiile ne permit să transformăm cantități mari de date structurate și nestructurate în informații valoroase care pot redefini managementul financiar și raportarea. Tehnologia, alături de schimbările din modul de operare al funcției financiare, inclusiv integrarea de noi competențe și definirea unei viziuni bazate pe încredere și valoare pe termen lung, reprezintă o nouă etapă în evoluția funcției financiare – Finance 4.0 „, comentează Adrian Bunea, Partener Asociat în cadrul departamentului de Servicii de Consultanță Financiar-Contabilă a EY România.

CITESTE SI:  Buget OMV Petrom 2024: Venituri similare cu anul precedent dar un profit net în creștere cu 31%

Modernizarea instrumentelor de analiză a datelor IT și financiare pentru a profesionaliza managementul financiar este o prioritate pentru raportarea corporativă. Astfel, 87% dintre directorii financiari intenționează să majoreze investițiile în tehnologiile pentru raportare corporativă în următorii doi ani.

Încrederea de care se bucurau companiile este, în prezent, perturbată. În lumea noastră hiper-conectată, impactul scandalurilor legate de scurgerile de date și de comportamentul non-etic asupra reputației companiilor poate fi catastrofal. Încrederea poate fi distrusă pentru totdeauna dacă organizațiile nu țin pasul cu schimbările așteptate de public privind un comportament corporativ acceptabil sau dacă nu reușesc să protejeze datele cu caracter personal.

Există un nivel crescut de nesiguranță în rândurile specialiștilor financiari privind modul de abordare a problemelor legate de securitatea și confidențialitatea datelor. Directorii financiari din România trebuie să se asigure că au procese de guvernanță clar stabilite pentru gestionarea informațiilor financiare și că informațiile sunt, pe de o parte, în conformitate cu legile locale relevante, iar pe de altă parte, că acestea sunt și în siguranță – ceea ce poate reprezenta o provocare foarte mare în organizațiile complexe, de mari dimensiuni.

Pentru a evita costuri reputaţionale, dar și pe cele care decurg din proasta gestionare a datelor financiare, va fi crucial să răspundem prin folosirea analizei avansate a datelor, a tehnologiilor integrate, precum și a inteligenței artificiale, cloud computing sau RPA (robotic process automation)„, concluzionează Adrian Bunea.