BET
17042.89
0.67%
BET-TR
35361.94
0.67%
BET-FI
60628.54
-0.12%
BETPlus
2513.56
0.63%
BET-NG
1229.11
0.99%
BET-XT
1453.9
0.59%
BET-XT-TR
2982.79
0.59%
BET-BK
3113.33
0.29%
ROTX
37442.74
0.66%



Banca Mondială şi Consiliul Județean Ilfov au semnat un parteneriat pentru dezvoltare urbană strategică

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Banca Mondială va livra asistență tehnică Consiliului Județean Ilfov pe o perioadă de 20 de luni, in baza acordului recent semnat de catre cele doua entitati cu scopul de a îmbunătăți nivelul de trai al locuitorilor din judeţ.

Astfel, Banca Mondiala va sprijini autorităţile judeţene să-și consolideze capacitatea de a formula și de a prioritiza intervențiile de dezvoltare la nivel local, pentru a-și putea valorifica pe deplin amplasamentul geografic și potenţialul economic.

„Regiunea București – Ilfov generează peste un sfert din Produsul Intern Brut (PIB) al țării, găzduieşte sediile a 25% din societățile private și constituie un adevărat centru de inovare și cercetare. De asemenea, în județul Ilfov se află peste 50% din institutele de cercetare, incubatoare de afaceri și startup-urile din România”, a declarat Marian Petrache, Președintele Consiliului Județean Ilfov.

Biroul Băncii Mondiale din România şi Consiliul Județean Ilfov au semnat de curand un acord de asistență tehnică pentru sprijinirea autorităţilor judeţului Ilfov în vederea punerii în aplicare a bunelor practici internaționale în domeniul dezvoltării urbane.

„Una dintre cele mai importante contribuții ale Băncii Mondiale la agenda de dezvoltare a României este de a pune la dispoziţia comunităților, cum este şi cea din Ilfov, expertiză globală şi soluții de dezvoltare locală. Parteneriatul de astăzi reflectă această viziune și constituie un element de bază a noii noastre strategii pentru România în următorii cinci ani”, a declarat Tatiana Proskuryakova, Director de Ţară pentru România și Ungaria.

CITESTE SI:  Bucureștiul își atinge limitele de creştere în absenţa unei strategii de tip smart city

„Acesta este primul acord pe care îl semnăm cu un Consiliu Județean. Acordul completează colaborarea noastră existentă cu mai multe autorităţi din România și este dedicat îmbunătățirii calității vieții locuitorilor din Ilfov și sporirii atractivităţii economice a regiunii.”

Asistența Băncii Mondiale va avea în vedere patru arii principale:

1. Sprijin pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare a Județului Ilfov pentru perioada 2020-2030, care are ca scop deblocarea sinergiilor care provin din vecinătatea județului cu orașul București, precum și abordarea decalajelor de dezvoltare în câteva dintre zonele mai sărace ale județului.

2. Sprijin pentru elaborarea Planului de Dezvoltare Teritorială a Județului Ilfov, în cooperare cu cele șase sectoare din București și cu județele învecinate. Planul are ca scop formularea unor soluții, prin intermediul consultărilor și implicării cetățeneşti, pentru dezvoltarea, transformarea și protejarea teritoriilor județului Ilfov, luând în considerare obiectivele socio-economice și de mediu.

3. Sprijin pentru identificarea unei liste de intervenții strategice care să valorifice documente strategice și programatice existente și care vor implica părțile interesate relevante la nivel local, regional și național.

4. Sprijin pentru dezvoltarea orașului Măgurele, astfel încât această localitate să devină un centru național de cercetare și dezvoltare, inclusiv elaborarea unei strategii pentru zona Măgurele. Strategia se va concentra pe posibile investiții în infrastructură și instrumente de planificare teritorială, va examina politicile relevante și va face recomandări concrete încurajând investițiile private din zona Măgurele.

Banca Mondială şi-a deschis biroul din România în anul 1991. Începând de atunci, Banca a furnizat finanțare în valoare totală de peste 12,4 miliarde USD, reprezentând împrumuturi, garanții şi granturi în toate sectoarele de activitate ale economiei românești.

Portofoliul curent al Băncii include împrumuturi pentru investiții, activități analitice şi asistență tehnică pentru sprijinirea priorităților de reformă ale României.

În anul 2016, Grupul Băncii Mondiale şi România au sărbătorit 25 de ani de parteneriat continuu având drept obiectiv sprijinirea măsurilor de reducere a sărăciei şi de dezvoltare durabilă.

 


[ajax_load_more]