BET
16828.97
-0.47%
BET-TR
34918.09
-0.47%
BET-FI
59815.79
-1.1%
BETPlus
2487.26
-0.49%
BET-NG
1204.48
-0.31%
BET-XT
1433.99
-0.55%
BET-XT-TR
2941.93
-0.55%
BET-BK
3086.08
-0.74%
ROTX
36942.54
-0.44%


Ce impact va avea BREXIT-ul asupra afacerilor din UE?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Marea Britanie urmează să părăsească Uniunea Europeană pe 29 martie 2019, iar un număr considerabil de probleme rămân nesoluționate atât în ceea ce privește termenele de retragere, cât și în privința schimburilor și acordurilor economice viitoare.

În principiu a fost convenită o perioadă de tranziție până la sfârșitul anului 2020 (conform căreia Marea Britanie va continua să se supună legislației UE), dar aceasta nu a fost ratificată în mod oficial sau adoptată legal. Astfel, există o serie de rezultate posibile, inclusiv acela în care Marea Britanie părăsește UE fără nici un acord prealabil, conform unui raport al companiei de consultanță Deloitte.

Cum pot fi afectate afacerile din sectorul Tehnologiei, Media și Telecom (TMT) de către Brexit?

1. Piața unică Digitala

După părăsirea UE, Regatul Unit nu va mai face parte din piața unică digitală a UE, fapt care ar putea genera frictiuni in relatiile de comerț transfrontalier și ar putea totodata afecta creșterea ulterioară a comerțului electronic (e-commerce), cu excepția cazului în care normele vor rămâna strâns aliniate.

In acelasi timp, Marea Britanie nu va mai putea influența în viitor regulile tehnologice in interiorul UE, deoarece serviciile nu sunt, în general, semnificative în acordurile comerciale. În consecință, un sfert dintre companiile intervievate de către Silicon Valley Bank au declarat că vor deschide un avanpost in partea UE din cauza Brexit-ului.

2. Lanțul de aprovizionare și achizițiile

Multe companii de tehnologie furnizează hardware fizic, iar toate lanțurile de aprovizionare vor fi vulnerabile in fata noilor tarife și se vor confrunta cu întârzieri la frontiera datorate controalelor și cozilor mai mari. Companiile se pot replia avand doua solutii: fie pot opta pentru stocarea marfurilor pentru a evita întreruperile in depozitare fie pot solicita statutul de operator economic autorizat (AEO – Authorised Economic Operator), pentru a imbunatati fluxurile de compensare.

Pentru mass-media, tarifele vamale ar putea crește costurile pentru articole precum cărți, jucării și jocuri video, iar mutarea inventarului ar putea fi întârziat și întrerupt din cauza timpului crescut petrecut la frontiere. Probleme similare pot aparea si pentru companiile de telecomunicații care furnizează echipamente precum telefoane mobile și in cazul acestora vor aparea angajamente contractuale suplimentare necesare pentru a efectua reparații sau înlocuiri ale bunurilor comercializate.

3. Accesul la talente si resursa umana

Multe companii de tehnologie din Anglia se bazează pe o forță de muncă calificată, acestia angajand des programatori și dezvoltatori de aplicatii din UE. Conform Confederației de Recrutare și Ocupare a Forței de Muncă, o cincime din locurile de muncă din categoria tehnologie din Londra sunt ocupate de angajati care provin din UE.

CITESTE SI:  Studiu EY: Implementarea inteligenței artificiale este întarziată de lipsa talentelor

Normele privind imigrația post-2020 nu sunt stabilite inca și acoperirea necesarului de forta de muncă cu personal din afara UE poate deveni dificilă datorită plafoanelor lunare de acordare vize.

Companiile media (televiziune si film) folosesc de asemenea mulți angajati din UE iar limitarile privind imigratia ar putea genera întârzieri in eliberarea vizelor, afectand astfel mobilitatea personalului și mișcarea echipajelor pentru film, turnee de știri și muzică. Accesul la forta de munca si talente este de asemenea o preocupare importanta pentru companiile telecom care sunt caracterizate de o mobilitate ridicata, afectand astfel numărul de ingineri software disponibili și împiedicand modelul de afaceri cu mai multe locații.

4. Reglementările, acordarea licențelor și protecția acestora

Companiile de tehnologie pot fi mai puțin afectate de schimbările în reglementare și de acordare a licențelor, dar ar putea exista impact semnificativ asupra segmentului media avand in vedere ca în prezent Marea Britanie licențiază aproximativ 1200 de canale de televiziune, dintre care o treime din emisiuni sunt difuzate in Uniunea Europeana.

Pentru ca emisiunile să continue, Marea Britanie trebuie să ajungă la un acord de liber schimb care să acopere serviciile audiovizuale. În caz contrar, radiodifuzorii din Marea Britanie vor fi forțați să-și mute locurile de muncă și investițiile pentru a servi spectatorilor europeni iar consumatorii britanici pot pierde accesul la anumite servicii.

Pentru telecomunicații, orice modificare a regulilor conținutului media va afecta pachetele oferite clienților. Reglementarea UE în domeniul telecomunicațiilor a fost în mare parte pozitivă pentru clienti prin extinderea opțiunilor consumatorilor și reducerea prețurilor.

În plus, coerența normelor și modul în care acestea sunt aplicate pot aduce stabilitate pentru afaceri dar convergența reglementărilor trebuie să fie convenită între Regatul Unit și UE in ceea ce priveste normele care reglementează serviciile de roaming.

In ceea ce priveste protecția drepturilor de proprietate intelectuală, protecția Brevetului European poate fi afectat. Dar protecția pentru mărci comerciale, software și drepturi de autor care în Europa sunt reglementate de Directive Europene (cum ar fi Directiva 2001 privind drepturile de autor, Directiva 1991 privind software-ul și Directivele 2008 și 2015 privind mărcile) se pot schimba astfel încât ar putea aparea divergențe în timp.

Companiile de telecomunicații si media sunt interesate totodata să evite perturbarea aplicării protecției drepturilor de autor la nivel transfrontalier. Este adevarat ca unele legi privind drepturile de autor sunt guvernate de tratate internaționale, dar companiile au intentia de a menține alinierea cu UE.

5. Riscul financiar și fiscal

Orice modificare a structurii corporative pentru a diminua impactul asupra lanțului de aprovizionare sau asigurarea unui acces continuu pe piață ar putea avea implicații fiscale largi.

Incertitudinea Brexit suplimentară ar putea avea un impact asupra ratei de schimb și a creșterii economice și va avea implicații pentru prețuri și marjele comerciale.

De asemenea, costurile și beneficiile suplimentare ale taxelor vamale pot avea un impact direct asupra marjelor de profit. Dacă nu mai sunt reglementate de directivele UE, regulile TVA din Regatul Unit ar putea să se modifice, iar simplificările în materie de TVA încetează, fiind anulate. Plățile din Regatul Unit catre UE pot fi supuse regimului WHT în funcție de condițiile tratatelor fiscale.

Companiile din sectorul tehnologiei, media și telecomunicațiilor (TMT) pot considera că sunt mai puțin vulnerabile decât alte organizații, având restricții mai puțin importante privind accesul pe piață, dar se confruntă cu o serie de modificări perturbatoare care pot afecta accesul la talente, la lanțurile de aprovizionare, licențe și autorizații sau fluxuri de date, modificări care ar putea perturba în mod substanțial modul în care își desfășoară activitatea.

Companiile care pot câștiga în urma acestor schimbări sunt cele care evaluează potențialele amenințări și oportunități și sunt pregătite pentru acestea.


[ajax_load_more]