BET
16838.36
-0.26%
BET-TR
34937.55
-0.26%
BET-FI
59897.97
-0.98%
BETPlus
2488.64
-0.26%
BET-NG
1205.13
-0.11%
BET-XT
1434.84
-0.36%
BET-XT-TR
2943.66
-0.36%
BET-BK
3096.27
-0.44%
ROTX
36979.69
-0.22%


Consiliul European a adoptat un proiect de regulament privind consolidarea pieței unice

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Consiliul European a adoptat recent un proiect de regulament privind consolidarea pieței unice care vizează îmbunătățirea recunoașterii reciproce a mărfurilor comercializate într-un alt stat membru, se arată intr-un comunicat de presa al Consiliului.

Obiectivul regulamentului este de a îmbunătăți aplicarea principiului recunoașterii reciproce pe piața internă, asigurându-se astfel că mărfurile comercializate în mod legal într-un stat membru pot fi vândute în oricare altul, atât timp cât acestea sunt sigure și respectă interesul public.

Trebuie încă să depășim o serie de bariere artificiale în diferite domenii ale pieței interne. Multe dintre ele sunt rezultatul aplicării unor norme diferite în sectoarele nearmonizate sau al aplicării insuficiente a principiilor recunoașterii reciproce. Acordul de astăzi va contribui la promovarea liberei circulații a mărfurilor pe piața internă și, prin urmare, va facilita accesul pe piață al companiilor noastre, ceea ce va aduce beneficii în cele din urmă tuturor consumatorilor europeni,” a declarat Emil Karanikolov, Ministrul Economiei din Bulgaria.

Cadrul legislativ existent nu asigură o aplicare coerentă a principiului recunoașterii reciproce, deoarece accesul pe piață al mărfurilor considerate sigure și în conformitate cu interesul public într-un stat membru poate fi refuzat sau restrâns în altul. În consecință, companiile se confruntă cu costuri și întârzieri nejustificate, deoarece trebuie să-și adapteze bunurile la diversele cerințe ale piețelor naționale, precizează comunicatul.

Toate statele membre au recunoscut necesitatea adaptării cadrului legislativ existent pentru a reduce diferențele în interpretarea și aplicarea principiului recunoașterii reciproce de către autoritățile naționale și pentru a înlătura obstacolele în calea obținerii unui mediu de afaceri real pentru întreprinderi.

Aplicarea recunoașterii reciproce

Legislația UE stabilește cerințe comune privind modul de fabricare a produselor, de exemplu, în cazul jucăriilor, al produselor cosmetice sau al articolelor pirotehnice. Cu toate acestea, există o gamă largă de bunuri de consum, cum ar fi textilele, produsele de încălțăminte, articole de îngrijire a copiilor, bijuterii sau mobilier, care nu intră sub incidența legislației armonizată sau care sunt doar parțial acoperite de aceasta, urmand ca noul regulament să se aplice si acestor bunuri.

CITESTE SI:  Teilor Holding lansează brandul de bijuterii sustenabile DAAR și publică primul Raport de Sustenabilitate

În cazul în care nu există norme comune ale UE sau când produsele sunt reglementate doar parțial de aceste reguli, statele membre rămân libere să adopte normele tehnice naționale care stabilesc cerințele care trebuie îndeplinite de aceste bunuri. Aceste cerințe se pot referi, de exemplu, la denumire, formă, dimensiune, greutate, compoziție, etichetare, ambalare etc.

Îmbunătățirea cadrului actual de reglementare

În comparație cu cadrul legislativ actual, se propun o serie de îmbunătățiri în ceea ce privește aplicarea principiului recunoașterii reciproce, printre care:

– clarificarea domeniului de aplicare al recunoașterii reciproce. Acest lucru va spori certitudinea juridică pentru întreprinderi și autoritățile naționale cu privire la momentul în care se poate aplica principiul recunoașterii reciproce;

– introducerea unei declarații proprii pentru a facilita demonstrarea faptului că bunurile au fost deja comercializate în mod legal într-un stat membru. Aceasta are menirea să permită operatorilor economici să beneficieze de utilizarea unei astfel de declarații în cadrul evaluării mărfurilor în cauză;

– stabilirea unei proceduri de rezolvare a problemelor care să ofere soluții practice cetățenilor și companiilor cu privire la compatibilitatea unei decizii administrative prin care se interzice sau se restrânge accesul pe piață cu principiul recunoașterii reciproce. Utilizarea acestui mecanism fără caracter judiciar va facilita aplicarea principiului de către întreprinderi și autoritățile naționale;

– înființarea unei cooperări administrative eficiente pentru intensificarea schimbului de informații și a încrederii între autoritățile naționale, ceea ce va contribui la aplicarea principiului recunoașterii reciproce.

Sursa: Consiliul European