BET
16883.08
-0.21%
BET-TR
35030.34
-0.21%
BET-FI
60489.28
0.26%
BETPlus
2495.03
-0.23%
BET-NG
1206.45
-0.08%
BET-XT
1439.97
-0.1%
BET-XT-TR
2954.19
-0.1%
BET-BK
3109.87
0.11%
ROTX
37061.21
-0.21%


Creșterea PIB-ului poate atinge nivelul de 4% în 2018 și este de așteptat să încetinească ușor anul viitor

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Creșterea PIB-ului în România în anul 2018 poate atinge nivelul de 4% și este de așteptat să încetinească ușor în anul 2019, precizeaza o analiza efectuata de catre OTP Bank Romania.

După dezamăgirea înregistrată în trimestrul I, se așteaptă ca economia României să își revină mai târziu în acest an, deoarece condițiile pieței forței de muncă oferă sprijin pentru consum. Cu toate acestea, rezultatele remarcabile ale anului 2017 vor fi greu de atins, deoarece condițiile economice externe au devenit mai puțin favorabile, impactul măsurilor de stimulare fiscală se estompează, politica monetară devine mai strictă, iar recolta excelentă a agriculturii de anul trecut este puțin probabil să se repete.

Romania este un campion, dar in acelasi timp o decelerare ar trebui sa vina, vremea incepe sa se schimbe. Trebuie sa recunoastem ca datele din primul trimestru au fost mai slabe decat ne-am asteptat, ecconomia a franat mai brusc, dar per total nu am schimbat prognoza de crestere pentru finalul acestui an„, a precizat Csaba Bálint Analist macroeconomic in cadrul OTP Bank Romania.

Inflația își poate atinge maximul în jurul nivelului actual și ar putea să se tempereze la 3,6% la sfârșitul acestui an, deoarece efectul de bază al unor măsuri excepționale anterioare va dispărea. În 2019, inflația se poate stabiliza aproape de pragurile de 3%, ușor peste limita de toleranță a BNR, deoarece presiunile provenite de pe piața strânsă a forței de muncă rămân puternice, iar la nivel mondial prețurile de consum recuperează. Rata de referință este de așteptat să ajungă la 2,75% la sfârșitul anului 2018 și poate crește până la 3,25% în anul 2019.

In acelasi timp si riscurile si incertitudinile au crescut, avand in vedere ca avem  crestere potentială mai redusă decat in anii anteriori si avem spatiu de manevră mai mic in bugetul guvernamental. In privinta inflatiei, ne asteptăm sa se plafoneze la nivelul lunii iunie la 5,4% si la sfarsitul anului se va indrepta spre 3,6% iar pe termen mediu, foarte probabil sa se stabilizeze in jur de 3%, dar presiunile vor ramane mari,” a mai precizat oficialul OTP Bank.

Ținta deficitului de 3% din acest an pare a fi o provocare, mai ales că statisticile bugetare apărute, bazate pe fluxuri de numerar, au fost dezamăgitoare la începutul anului 2018. Credem că deficitul bugetar din acest an ar putea ajunge la aproximativ 3,8% din PIB. Cu toate acestea, guvernul pare să se angajeze în ținta de deficit. Prin urmare, în mod similar cu 2017, ar putea fi puse în aplicare măsuri de corecție pentru a menține decalajul în apropierea plafonului de 3%.

CITESTE SI:  Grupul Softbinator îl numește pe Mark Stevenson în funcția de VP of Sales și vizează consolidarea prezenței pe piața de tehnologie din SUA

In ceea ce priveste politica monetară, ne asteptăm ca dobanda cheie sa se situeze la 2,75% la sfarsitul anului 2018 si 3,25% anul viitor. Deficitul bugetar foarte probabil ca va ramane la 3%, vedem riscuri semnificative, dar acest obiectiv poate fi atins. In schimb, traiectoria descendentă a deficitului de cont curent s-a oprit pentru ca consumul s-a ameliorat, nu a mai crescut atat de mult ca in perioadele trecute, dar avand in vedere ca acesta ar trebui sa revina in a doua parte anului, ne asteptam ca si deficitul de cont curent sa se mareasca spre 4%,” a concluzionat Balint.

În ceea ce privește evoluțiile piețelor financiare globale, este tot mai evident faptul că randamentele minime pentru obligațiuni în EUR, USD sau RON au fost înregistrate deja în anii precedenți, iar pentru perioada următoarea sunt așteptate în continuare la creșteri ale dobânzilor. Șocurile geopolitice din prima parte a anului au generat volatilitate pe piețele de obligațiuni, cel mai mult suferind obligațiunile țărilor emergente, precum și obligațiunile corporative cu grad de risc mai ridicat.

În România, măsurile pro-inflaționiste luate de guvern, au făcut puțin atractive titlurile de stat românești denominate în lei, acestea înregistrând corecții în prima jumătate a anului 2018. Zgomotul politic local, zvonurile legate de înghețarea contribuțiilor pentru Pilonul II de Pensii în Semestrul 2 și posibila opționalitate a acestuia începând cu 2019, instabilitatea legislativă și creșterea inflației peste așteptări, toate acestea sunt riscuri suplimentare care au avut un impact negativ asupra randamentelor titlurilor de stat românești.

Din punct de vedere a stategiei de investitii, principala temă investițională a echipei de investiții a OTP Asset Management România în cazul portofoliilor de obligațiuni a fost creșterea economică și revenirea inflației, atât în România, cât și în SUA și o creștere cu pași mărunți în Zona Euro. În condițiile creșterii economice existente la nivel global, am favorizat riscul de credit în detrimentul riscului de dobândă. Pentru portofoliile de acțiuni, încă din luna ianuarie am decis să investim în companii de tip Value în detrimentul companiilor de tip Growth, așteptându-ne ca în cazul unor corecții la nivel global acestea să se comporte mai bine. Investițiile au fost îndreptate înspre companii de tip Value din SUA dar și globale, se precizează in raport.