BET
16947.98
0.5%
BET-TR
35164.99
0.5%
BET-FI
60482.43
0.6%
BETPlus
2503.39
0.47%
BET-NG
1212.49
0.75%
BET-XT
1444.24
0.52%
BET-XT-TR
2962.94
0.52%
BET-BK
3118.34
0.41%
ROTX
37227.85
0.51%


Economiile înfloritoare și costurile scăzute de trai ademenesc inapoi acasă emigrantii din Occident

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Economiile înfloritoare, creșterea salariilor și costurile scăzute ale vieții par să atragă mai mulți emigranți acasă. Un raport realizat în iulie de către firma Colliers, anunța un „boomerang al forței de muncă”, ce indica faptul ca profesioniștii revin dinspre vest.

Din 1992 până în 2015, atât de mulți oameni au părăsit Europa de Est încât populația sa a scăzut cu 18 milioane, sau cu aproximativ 6%, potrivit cifrelor ONU.

Tendința s-a accelerat pe măsură ce țările din regiune au intrat în Uniunea Europeană. A fost o turnura neplacuta pentru noii membri ai UE: decât să-i facă pe aceștia la fel de bogați ca și in Europa de Vest, aderarea i-a indemnat pe muncitori să se mute acolo.

În partea de vest, în special în Marea Britanie și Franța, aceasta a dus la teama „instalatorilor polonezi” care subcotau salariile locale. In 23 august, Emmanuel Macron a început o călătorie în trei țări din Europa Centrală și de Est pentru a discuta cum să oprească fluxul. Cu toate acestea, există semne că fluxul este pe cale sa se incheie deja, se arată intr-un articol al publicației The Economist.

Economiile înfloritoare și costurile scăzute de trai ademenesc inapoi acasă emigrantii din Occident

% de crestere PIB/pers. calculat la PPP* inregistrat in perioada 2004-2017

Lipsa obligativitatii vizelor in UE  face ca migrația internă să fie greu de urmărit, însă unele cifre sunt sugestive. Din 2010, emigrarea netă a scăzut în nouă din cele 11 state membre ale UE post-comuniste.

Migrarea netă către Marea Britanie din țările estice care au aderat la UE în 2004, care depășea 30.000 în fiecare an din 2010 până în 2015, a scăzut la 5000 de oameni anul trecut.

Aceasta a fost parțial datorită Brexit-ului, dar si datorita unui fenomen mai larg al creșterii cererii de muncă în Europa de Est. „Nu sunt bătrâni, muncitorii se întorc”, spune Mark Robinson, autorul raportului Colliers.

 

emigrantii

Locurile de muncă sunt ușor de găsit: rata șomajului este de la 5,3% în România până la un remarcabil 2,9% în Republica Cehă. În total 73% dintre producătorii maghiari declară că nu pot găsi lucrătorii de care au nevoie. Acest lucru conduce la creșterea salariilor: salariile sunt mai mari cu 5% în Republica Cehă, comparativ cu un an în urmă, iar în Ungaria cu un extraordinar 15%, ajutat de o creștere majoră a salariului minim. Nivelurile de impozitare, în comparație cu Europa de Vest, se situează la un nivel minim: rata maximă a impozitului pe venit este de doar 25% în Slovacia și de 10% în Bulgaria.

CITESTE SI:  Economia americană a creat 303.000 de locuri de muncă în luna martie 2024, cel mai mare număr din ultimele zece luni

Casele ieftine reprezintă o altă atracție. Pe metru pătrat, un apartament din Praga costă aproximativ jumătate din cât este unul în Dublin, și aproximativ 14,27% (o șeptime) din cat costa unul la fel în Londra.

Praga

Costul vieții este atât de scăzut, încât o analiză efectuata de către Deloitte asupra veniturilor nete realizate în Europa, a identificat Republica Cehă, Slovacia și Polonia ca făcand parte din top 5 tari in care se realizeaza cele mai mari venituri salariale de pe continent (alături de Elveția și Malta). Dar nu sunt numai finanțele cele care aduc expatii inapoi acasă. Majoritatea se intorc pentru a demara mici afaceri de familie, in multe astfel de cazuri similare familia fiind factorul decisiv. Alții consideră că pot ajunge la mai multe poziții de conducere în țările lor de origine decât în ​​vest. Și există un alt motiv: un sentiment de optimism patriotic. În afară de faptul că sunt mai aproape de prieteni și de familie, majoritatea considera că „revenind îsi aduc abilitățile pe care le-au acumulat și le dau înapoi societății”.

Vesticii îngrijorați că europenii de est vor continua să „inunde” vestul, ar trebui să țină cont de faptul că mulți dintre ei își iubesc țara de origine .

*PPP = paritatea puterii de cumparare