BET
16928.98
0.59%
BET-TR
35125.6
0.59%
BET-FI
60700.98
0.95%
BETPlus
2497.77
0.56%
BET-NG
1217.08
0.61%
BET-XT
1445.33
0.66%
BET-XT-TR
2965.22
0.66%
BET-BK
3104.2
0.52%
ROTX
37198.07
0.62%



BNR menţinut rata dobânzii de politică monetară la 2,50% pe an

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

In cadrul sedinei de politică monetară de astazi, Consiliul de administrație al BNR a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an precum și menţinerea la 1,50% pe an a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit și la 3,50% pe an a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard), se arata in comunicatul oficial al institutiei.

Consiliul de administrație al BNR a decis totodată păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Decizia a fost fundamentată in principal datorită incetinirii ratei inflatiei in luna iunie care a ramas la 5,4%, in ciuda creşterii în termeni anuali a preţului combustibililor şi a preţurilor legumelor şi fructelor, compensate totuși partial de scaderea preţului produselor din tutun. 

Rata anuală a inflaţiei CORE 2 ajustat (care elimină din calculul inflaţiei IPC prețurile administrate, volatile, ale produselor din tutun și ale băuturilor alcoolice, prețuri asupra cărora influența politicii monetare este puțin semnificativă sau nulă) a continuat să scadă ușor, până la 2,9% în luna iunie, de la 2,99% în luna anterioară şi 3,05% în luna martie.

Decelerarea a fost indusă de segmentul produselor alimentare procesate şi de cel al serviciilor, în principal sub influenţa dinamicii preţurilor internaţionale ale unor produse agroalimentare şi a evoluţiei cursului de schimb al leului în raport cu euro.

În luna iunie, rata medie anuală a inflației IPC a ajuns la 3,6% de la 3,3% în luna mai, calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum, rata medie anuală s-a situat la 2,9% faţă de 2,6% în luna mai.

In comunicat se mai arata ca datele provizorii privind creșterea economică în trimestrul I 2018 indică moderarea ritmului de creştere economică la 4%, de la 6,7% în trimestrul IV 2017.

CITESTE SI:  BVB a premiat performerii anului bursier 2023 în cadrul evenimentului anual pe piața de capital din Romania

Această evoluţie reprezintă o revenire către ritmul potenţial de creştere, fiind însoţită de reducerea excedentului de cerere agregată. Contribuţia majoritară, dar în diminuare faţă de trimestrul IV 2017, a consumului gospodăriilor populaţiei a fost revizuită uşor în jos, iar aportul pozitiv al formării brute de capital fix a fost revizuit în sus.

Contribuția negativă a exportului net la creşterea PIB real a crescut considerabil, în condiţiile în care noile date arată că dinamica anuală a importurilor a încetinit mai puţin decât în varianta anterioară, rămânând deosebit de ridicată.

Cele mai recente date statistice arată o încetinire a creșterii anuale a producţiei industriale în perioada aprilie-mai comparativ cu trimestrul I 2018, concomitent însă cu sporirea semnificativă a dinamicii comenzilor noi în industria prelucrătoare.

Lucrările din construcţii au continuat să scadă în termeni anuali, pe seama segmentului construcţiilor rezidenţiale, în timp ce activitatea din comerț și-a menținut dinamica robustă. Deficitul de cont curent și-a temperat considerabil adâncirea în raport cu perioada similară a anului trecut. În același timp, variația anuală a costurilor salariale unitare din industrie a urcat în luna mai (la +8,6%, în creștere cu 2,4 puncte procentuale comparativ cu luna aprilie), pe fondul încetinirii ritmului de creştere a productivităţii muncii.

In ceea ce priveste evolutia creditului, sectorul privat și-a reaccelerat creșterea în iunie, la 6,8%, de la 6,4% în luna mai, pe seama creditului acordat populaţiei, dar mai ales a creditului acordat societăţilor nefinanciare. Ponderea în total a componentei în lei a continuat să se mărească, ajungând la 65% (de la un minim de 35,6% în mai 2012).


[ajax_load_more]