BET
17026.75
0.46%
BET-TR
35328.42
0.46%
BET-FI
60755.72
0.45%
BETPlus
2514.6
0.45%
BET-NG
1216.15
0.3%
BET-XT
1451.34
0.49%
BET-XT-TR
2977.51
0.49%
BET-BK
3127.16
0.28%
ROTX
37400.33
0.46%


Miercurea roșie a adus pierderi de peste 3 miliarde de euro companiilor listate la bursă

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

19 decembrie 2018 va fi o zi greu de uitat atât pentru investitorii la Bursa de Valori Bucuresti cât si pentru economie in general. Scăderile violente au atins din plin sectorul bancar si companiile din utilitati si energie, capitalizarea totală a companiilor listate inregistrand un minus de peste 3 miliare euro într-o singură zi. A fost nevoie de interventia operatorului bursier pentru extinderea limitelor de tranzactionare pentru emintenti precum Banca Transilvania sau BRD.

Indicele BET a pierdut intr-o singura zi toata cresterea inregistrata pe parcursul anului (-11,21%) fiind tras in jos de actiunile BT -19,91%, BRD -16,62%, OMV Petrom -12,97%, Romgaz -9%, Transgaz -9,64% si Electrica -10,09%.

Nici ceilalti emitenti nu au facut nota discordanta, fiind inregistrate scaderi de cel putin 3%.

Evolutie companii indice BET azi. Sursa BVB.

Toate astea pe fondul intenției Guvernului de a introduce printr-o ordonanță de urgență pana la sfarsitul anului așa numita “’taxa pe lacomie’’ – o taxa progresivă aplicată sistemului bancar, pe baza mediei trimestriale a ratelor ROBOR 3M si 6M atunci cand acestea depasesc pragul de 1.5%.

Taxa va fi diferențiată pornind de la pragul de 0.2% (pentru ratele ROBOR cuprinse intre 1.5%-2%) si pana la 0.9% (pentru ratele ROBOR intre 3%-3.5%). La nivelul actual al ROBOR rata de impozitare se apropie de limita superioara, aplicandu-se un impozit de 0.9% asupra activelor financiar bancare incepand de anul viitor.

Astfel, Guvernul intentioneaza să încaseze cca. 3.6 mdRON de la instutiile financiare locale in efortul de mentinere a deficitului bugetar in limita tintei de 3%.

Totodată. se are in vedere majorarea impozitului pe gaze naturale, cu efect direct asupra companiilor OMV Petrom si Romgaz, prin cresterea cotelor aplicate veniturilor suplimentare din liberalizarea pietei printr-un impozit de 70% asupra veniturilor suplimentare pentru niveluri de pret de pana la 75 RON/MWh si o taxa de 80% asupra veniturilor suplimentare pentru gazele cu preturi cuprinse intre 75-90 RON/MWh.

CITESTE SI:  Tesla ratează estimările analiștilor, dar acțiunile se apreciază cu peste 10% după închiderea sesiunii

Nici sectorul pensiilor private nu a scapat neatins.

Modificările recente anunțate de Guvern în ceea ce privește fondurile de pensii administrate privat – Pilonul II, elimină ceea ce este, pentru majoritatea românilor, singurul instrument de economisire și șansa la un trai decent la vârsta pensiei.

Prin măsurile anunțate, Guvernul practic transmite un mesaj administratorilor de fonduri de a se retrage din piață, având în vedere cerințe de capital mărite și până la de 20 de ori, în condițiile în care veniturile din administrare vor scădea de asemenea dramatic. 

Posibilitatea de a retrage contribuțiile virate după primii cinci ani este de asemenea un „măr otrăvit”. Sub aparența beneficiilor unei lichidități imediate, se afectează stabilitatea financiară pe termen lung a milioane de români, iar statul își creează premisele de a reîntregi contribuțiile la pilonul de stat, fără a garanta pensiile viitoare.„, precizează un comunicat al Asociației analiștilor financiari certificați CFA.

De asemenea, măsurile anunțate pentru sectoarele de utilități, telecomunicații și cel bancar vor afecta grav Bursa de Valori București, ale cărei volume, în proporție de peste trei pătrimi, sunt generate de societăți din aceste industrii. Costuri crescute ale creditelor bancare, ale telecomunicațiilor și ale utilităților, inclusiv accizele, vor eroda substanțial traiul de zi cu zi al românilor și vor limita accesul acestora la bunuri și servicii de calitate.

„Menționăm că impozitarea sistemului bancar în funcție de evoluția indicelui ROBOR, care în sine este o expresie a inflației generate de măsuri anterioare ale acestui Guvern, denotă o neînțelegere a mecanismelor de funcționare a economiei de piață și creează un precedent periculos,” concluzioneaza comunicatul.

Rulajul total inregistrat astăzi a depăsit 1 miliard de lei, in conditiile in care media zilnica este in jur de 50 de milioane. O parte importantă insa (723,10 milioane lei) a fost realizată prin vanzarea unui pachet de aproximativ 33,77% din actiunile ALRO in urma ofertei de vanzare de tip plasament privat accelerat destinată investitorilor instituționali.


 

[ajax_load_more]