BET
16928.98
0.59%
BET-TR
35125.6
0.59%
BET-FI
60700.98
0.95%
BETPlus
2497.77
0.56%
BET-NG
1217.08
0.61%
BET-XT
1445.33
0.66%
BET-XT-TR
2965.22
0.66%
BET-BK
3104.2
0.52%
ROTX
37198.07
0.62%



Standard & Poor’s reconfirmă ratingul cu perspectivă stabilă al României

Autor: Financial Market
Timp de citit: < 1 minute

Agenția de rating Standard & Poor’s a menținut atât rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la BB-/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută și în monedă locală, cât și perspectiva stabilă, precizează un raport al agentiei.

Reconfirmarea rating-ului României este susținută de nivelul moderat al datoriei publice și al datoriei externe în comparație cu majoritatea statelor din Uniunea Europeană, de perspectivele de creștere economică solidă și de stabilitatea monedei naționale în raport cu țările vecine.

Agenția de rating prognozează pentru acest an o creștere a PIB-ului real cu 4,3%, pe fondul temperării consumului și al moderării cererii externe și o creștere medie de 3,5% pentru următorii trei ani.

CITESTE SI:  Conducătorii băncilor europene vor același lucru: mai puține bănci

Consider de bun augur că o a doua agenție reconfirmă rating-ul și perspectiva stabilă a economiei României. Este o confirmare a faptului că suntem pe drumul cel bun cu măsurile adoptate de guvern și că țara noastră rămâne atractivă pentru investitorii străini.„, a afirmat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.

Agenția apreciază că principalii factori care ar putea îmbunătăți ratingul de țară și ar conduce la o creștere economică mai stabilă și previzibilă, respectiv la o mai bună administrare a finanțelor publice, sunt consolidarea cadrului de guvernanță, înregistrarea unei traiectorii mai solide în consolidarea bugetară, plasarea fermă a datoriei publice nete pe o traiectorie descendentă.

In urmă cu o săptamană si agenția de rating Moody’s a menținut calificativul BBB-/A-3 aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung și scurt, atât în valută cât și în monedă locală, principalele argumente care au stat la baza deciziei fiind potențialul robust de creștere economică pe termen mediu în contextul provocărilor existente de continuare a reformelor structurale, capacitatea fiscală moderată, susținută de nivelul scăzut al datoriei publice, în ciuda riscurilor asociate de politicile fiscale prociclice precum si expunerea moderată la riscurile externe.


 

[ajax_load_more]