BET
16909.83
0.16%
BET-TR
35085.84
0.16%
BET-FI
59912.06
-0.95%
BETPlus
2498.42
0.14%
BET-NG
1209.16
0.22%
BET-XT
1440.48
0.04%
BET-XT-TR
2955.23
0.04%
BET-BK
3110.21
0.01%
ROTX
37126.55
0.18%


Competențele profesionale nealiniate la cerințele pieței au adus pierderi însemnate companiilor europene

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Economia europeană pierde peste 2% pe an din productivitate din cauza unei nepotriviri a competențelor, aceasta însemnând o pierdere de 80 de eurocenți pentru fiecare oră de lucru, potrivit unui studiu recent comandat de Comitetul Economic și Social European. În viitor, situația se va agrava si mai mult din cauza tendințelor demografice și a evoluțiilor tehnologice în curs, dacă nu se vor întreprinde reforme profunde.

Potrivit studiului, companiile din majoritatea statelor membre ale UE se confruntă cu o lipsă tot mai mare de lucrători cu competențe adaptate nevoilor lor. În anumite meserii, cum ar fi profesioniștii din domeniul IT&C, medicină, știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM), precum și profesori sau asistente medicale, impactul asupra economiei este deja semnificativ. Mai mult decât atât, există și un deficit considerabil de ocupații calificate de nivel intermediar, cum ar fi șoferii de camioane, bucătari sau sudori.

Modul în care nepotrivirile în materie de competențe afectează companiile europene include cheltuieli suplimentare pentru formarea angajaților, pierderea competitivității și capacitatea de inovare și procese mai lente de recrutare. Peste 70% dintre companiile implicate în servicii profesionale, științifice sau tehnice și 67% din companiile din domeniul IT&C au recunoscut că neconcordanțele în materie de competențe au un efect grav asupra politicilor privind resursele umane.

CITESTE SI:  Ministerul Educației a semnat acordul de colaborare pentru Strategia Națională de Educație Financiară

Companii din cinci țări de referință chestionate în studiu au evidențiat tradițiile insuficiente în procesul de învățare de-a lungul vieții și de (re) calificare ca fiind factorul predominant în nepotrivirile în materie de competențe. Persoanele cu vârste sub 24 de ani și peste 65 de ani sunt cele mai expuse la aceste neconcordanțe, iar cel mai puțin probabil să fie afectați sunt cei cu vârste între 40 și 54 de ani.

Cum se va depăși diferența?

Programele educaționale și formarea profesională continuă precum și accentul mai mare pe învățarea de-a lungul intregii vieți active și pe intermedierea eficientă a forței de muncă sunt esențiale pentru eliminarea decalajului existent în materie de competențe, deoarece favorizează mobilitatea pe piața forței de muncă. De asemenea, este important să se îmbunătățească evaluarea competențelor pentru a ajuta la identificarea în prealabil a cerintelor necesare pe viitoarele piețe ale forței de muncă.

De asemenea, reformele educaționale întârziate sau inadecvate, reglementările si impozitarea excesivă a forței de muncă, precum și mecanismele arbitrare de stabilire a salariilor sunt principalele cauze legate de politica inadecvată a calificărilor.

Prin urmare, schimbarea trebuie să fie pusă în aplicare atât de autorități (la nivel național și local), cât și de părțile interesate – instituțiile de învățământ, angajatorii și lucrătorii înșiși. Sunt necesare măsuri politice atât la nivelul UE, cât și la nivel național pentru a elimina diferențele de competențe și pentru a stimula competitivitatea întreprinderilor din Uniunea Europeană, se mai arata in studiu.

Studiul a fost elaborat de Institute for Market Economics la solicitarea Grupului de angajatori al Comitetului Economic și Social European. Documentul poate fi descărcat aici: http://europa.eu/!dM96Ft