BET
16973.92
0.32%
BET-TR
35218.84
0.32%
BET-FI
60256.03
-0.12%
BETPlus
2507.05
0.25%
BET-NG
1209.72
0.19%
BET-XT
1445.89
0.31%
BET-XT-TR
2966.35
0.31%
BET-BK
3115.38
0.29%
ROTX
37261.95
0.33%


Conducătorii băncilor europene vor același lucru: mai puține bănci

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Este tema momentului și toată lumea pare a fi de acord – Europa are nevoie de mai puține bănci.

Profitabilitatea în sectorul bancar european nu si-a revenit niciodată pe deplin de la criza financiară de acum 10 ani, iar mai multe banci nu au reusit restructurarea sau soluționarea unor împrumuturi neperformante, precizează CNBC.com.

Numărul total al băncilor și al instituțiilor de credit din Uniunea Europeană a scăzut la 6 648 în 2016, de la 8 570 în 2008, potrivit portalului Statista.com, cu toate acestea, liderii din industrie spun că ritmul de consolidare și fuziune trebuie să crească și mai mult.

Banca Centrală Europeană (BCE) este acum decidentul unui nou proiect bancar, ce poate face sectorul financiar al Europei mai rezistent la șocuri, accelerand totodata consolidarea. Cred că se vor schimba multe odată cu crearea uniunii bancare și cu faptul că BCE va deveni principala autoritate responsabilă de supravegherea băncilor din Europa, avand o abordare mult mai pragmatică„, a declarat intr-un inteviu pentru CNBC, Jose Vinals, președintele grupului Standard Chartered.

CITESTE SI:  BRD și International Finance Corporation au încheiat o tranzactie pentru a stimula finanțarea proiectelor sustenabile din Romania

De asemenea, Ralph Hamers, un alt lider din sectorul bancar european si CEO al ING a declarat pentru CNN că, deși consolidarea sistemului bancar din Europa a facut mai multi pasi inainte, autoritățile de reglementare ar trebui să slabească în continuare normele de regementare transfrontaliere.

Singurul beneficiu real este doar pe partea de costuri. Capitalul nu este liber transferabil, lichiditatea nu poate fi transferată, deci pentru ca lucrurile să se întâmple la nivel transfrontalier, probabil că va fi nevoie de mai mult de atât„, a precizat el.

Pe plan local, sistemul bancar din Romania continua procesul de consolidare, cele mai importante tranzactii fiind facute de Banca Transilvania, prin achizitia Bancpost si fondul american de investitii JC Flowers care a cumparat Piraeus Bank. Ungurii de la OTP Bank au ratat intr-un final achizitia Bancii Romanesti, in timp ce Marfin Bank, ocupantă in esalonul secund al clasamentului bancar, este ca si vandută grupului financiar Vardinogiannis din Grecia.

Foto credit: Dreamstime


 

[ajax_load_more]