BET
16899.31
0.41%
BET-TR
35064.06
0.41%
BET-FI
60368.56
0.4%
BETPlus
2493.73
0.4%
BET-NG
1215.54
0.49%
BET-XT
1441.75
0.41%
BET-XT-TR
2957.88
0.41%
BET-BK
3093.86
0.18%
ROTX
37137.67
0.46%



Londra domină piața listărilor publice si rămâne în continuare cel mai important centru financiar al Europei

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Conform celui mai recent raport IPO Watch Europe publicat de PwC, in trimestrul trei din 2018 IPO-urile lansate in Europa au valorat 3,9 miliarde de euro, mai putin totuși cu 53% fata de aceeasi perioada a lui 2017 cand valoarea listarilor a fost de 8,3 miliarde de euro.

Londra domina piata IPO din Europa pentru al doilea trimestru consecutiv

Cele 64 de oferte publice initiale (IPO) lansate in trimestrul al treilea din 2018 in Europa au valorat 3,9 miliarde de euro, iar in primele noua luni din acest an suma se ridica la 25,8 miliarde de euro;
♦ Lansarea de IPO-uri din Europa traverseaza o perioada de liniste, comparativ cu aceeasi perioada din 2017, volumele au scazut cu 16%, iar valoarea acestora este cu 53% mai mica;
♦ Piata londoneza a fost cea mai activa din punct de vedere al volumelor si valorilor pentru al doilea trimestru la rand, perioada in care a adunat 1,9 miliarde de euro, 49% din volumul total al tranzactiilor din al treilea trimestru;
♦ In acest al treilea trimestru a fost un singur mega-IPO, SIG Combibloc Group s-a listat la bursa elvetiana SIX la o valoare de 1,7 miliarde de euro.

Lipsa mega-IPO-urilor a contribuit la valoarea destul de scăzută a listărilor din al treilea trimestru, perioada in care doar SIG Combibloc Group, listat pe bursa SIX din Elvetia, la o valoare de aproximativ 1,7 miliarde de euro, a fost singura oferta publica initiala cu o valoare mai mare de 1 miliard de euro.

Aceasta a fost a doua cea mai mare valoare a unei listari din acest an, primul loc este ocupat de Siemens Healthineers AG care s-a listat in primul trimestru din 2018 si a valorat 3,7 miliarde de euro.

Cum era de asteptat, Bursa de Valori de la Londra a ramas cea mai activa din Europa in trimestrul al treilea, dupa volume si valoare, pentru al doilea trimestru consecutiv. Cele 16 IPO-uri lansate au valorat 1,9 miliarde de euro (1,7 miliarde de lire sterline).

Totusi, volumele si valorile IPO-urilor sunt in scadere cu 41% si respectiv 29% comparativ cu trimestrul al treilea din 2017. Atunci 27 de IPO-uri au valorat 2,7 miliarde de euro (2,4 miliarde de lire sterline). Patru dintre primele cinci IPO-uri din trimestrul trei al anului curent au fost derulate pe Bursa de Valori de la Londra.

Cel mai mare IPO din aceste ultime trei luni a fost Amigo Holdings, furnizor de credite garantate in Regatul Unit, care a adunat 407 milioane de euro (359 de milioane de lire sterline).

In mod surprinzător, Bursa de la Sofia s-a aflat printre primele patru burse ale acestui trimestru in functie de valoarea IPO-urilor. Oferta publica initiala de la Sofia a producatorului de carne de pasare Gradus, din luna august, a fost cea mai mare listare pe Bursa de Valori din Bulgaria din anul 2007 incoace, atunci cand First Investment Bank a adunat 42 de milioane de euro – si prima listare de la Sofia din trimestrul patru al anului 2016 incoace. Pe primele trei locuri se afla Bursa de la Londra, Euronext si Bursa Italiana.

CITESTE SI:  Prima emisiune de titluri de stat Fidelis din 2024 a debutat la BVB

Situatia geopolitica si linistea de peste vară au afectat activitatea de pe pietele de capital din trimestrul al treilea, perioada in care IPO-urile lansate in Europa au ajuns la cele mai scazute niveluri din ultimii doi ani. Previziunile pentru trimestrul al patrulea trebuie analizate prin prisma recentelor semnale primite de pe pietele de capital mondiale care au cunoscut, in unele cazuri, corectii importante. In acest context este foarte posibil sa mai treaca timp pana vom vedea un mega-IPO”, consideră Sorin Petre, Partener, Servicii de evaluare si analiza economica, PwC Romania.

La nivel local, conform celor mai recente rapoarte realizate de Bursa de Valori Bucuresti (BVB), primele noua luni ale acestui an au adus un avans de 17,5% pentru indicele BET-TR (Total Return). Acesta a inregistrat valori record in luna august si a ajuns la cel mai mare nivel de cand a fost lansat, in 2014. La nivel european, principalul indice al Bursei de la Bucuresti, BET, se afla pe locul al doilea (8,5%) pe primele noua luni ale anului in topul cresterilor indicilor principali ale burselor din Uniunea Europeana. Topul este condus de indicele CYMAIN al pietei bursiere din Cipru care conduce topul cu 10,1%.

Daca ne uitam la cifre, piata de capital locala arata bine, dar are in continuare o lichiditate redusa si are nevoie ca un numar constant de IPO-uri sa fie anuntate. Acest lucru ar intari pozitia pietei locale si ar demonstra investitorilor si antreprenorilor ca bursa reprezinta o alternativa viabila pentru dezvoltarea afacerilor”, spune Ileana Gutu, Senior Manager, Servicii de evaluare si analiza economica, PwC Romania.

Despre raport
Raportul IPO Watch Europe analizeaza, trimestrial, toate listarile noi de pe principalele piete din Europa si include bursele din Austria, Belgia, Croatia, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Olanda, Italia, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, Romania, Spania, Suedia, Elvetia, Turcia si Marea Britanie. Transferul companiilor listate la alte categorii de piata, pe aceeasi bursa, nu sunt luate in considerare.

Foto credit: Dreamstime


 

[ajax_load_more]