BET
16947.98
0.5%
BET-TR
35164.99
0.5%
BET-FI
60482.43
0.6%
BETPlus
2503.39
0.47%
BET-NG
1212.49
0.75%
BET-XT
1444.24
0.52%
BET-XT-TR
2962.94
0.52%
BET-BK
3118.34
0.41%
ROTX
37227.85
0.51%


Isarescu, BNR: am intrat într-un nou ciclu de creștere a dobânzilor pe piața bancară

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a prezentat in cadrul conferintei pentru lansarea Raportului asupra stabilităţii financiare, principalele tendinte la nivel economic precum si riscurile potentiale cu care ar putea sa se confrunte sistemul bancar in situatia in care va continua expansiunea creditarii, in special pentru persoanele fizice.

Acesta a subliniat in primul rand tendinta inregistrata la nivel mondial de crestere a dobanzilor de referinta si totodata necesitatea evaluarii solide a celor care apeleaza la imprumuturi.

Inca nu stim ce inseamna noul ciclu de crestere a dobanzilor, nu neaparat in Romania. Statele Unite au confirmat ca sunt inscrise pe aceasta traiectorie, au ajuns la peste 2% si se indreapta spre 2,5%. Trebuie sa vedem realitatea, nu traim intr-o lume izolata. De aceea ne preocupa intermedierea financiara si in mod special cea a creditarii sectorului real, insotita de grija ca evolutiile pozitive sa se aseze intr-o baza sustenabila, atat cei care dau credite cat si cei care apeleaza la credite sa-si evalueze bine riscurile si posibilitatile, sa nu mai trecem prin situatii periculoase ca-n trecut„, a precizat acesta.

CITESTE SI:  Imprumuturile firmelor si populatiei au ajuns aproape 223 mld lei, in luna aprilie

Desi fata de raportul anterior caracterul solid al stabilităţii financiare s-a menţinut, s-au manifestat totusi vulnerabilitati mai ales în ceea ce priveşte modificarea aversiunii la risc a investitorilor pe pieţele financiare  internaţionale, cu efecte in special asupra economiilor emergente.

Evolutiile pozitive precum creşterea economică de 6,9% pe parcursul anului 2017, rata şomajului in scadere si ponderea datoriei publice în PIB la un nivel scazut in continuare (35%), au fost contrabalansate totusi de cresterea deficitului de cont curent si a deficitului bugetar. Astfel,  deficitul de cont curent s-a deteriorat suplimentar, ajungând la 3,4%din PIB, în timp ce deficitul bugetar s-a plasat în jurul limitei de 3% din PIB.

Un alt aspect important mentionat a fost cel legat de cresterea riscului de nerambursare a creditelor, datorandu-se pe de o parte expansiunii de anul trecut a imprumuturilor ipotecare si a celor de consum, cat si a unor initiative legislative.

Riscul de nerambursare se vede se simte, se calculeaza. Nu trebuie lasat sa expandeze. Acest risc este pana acum unul potential, dar poate sa devina oricand unul real daca nu se actioneaza in sensul temperarii factorilor care-l promoveaza. Aspiratia de a avea o casa face parte din cultura noastra, a romanilor. Solutia de a realiza aceasta aspiratie este acum, iar solutia pentru majoritata gospodariilor este creditul ipotecar. Pe vremea mea o casa se facea in 20, 30 ani. Oamenii nu au devenit robii bancilor, au devenit prizonierii unui lucru pe l-au dorit rapid” a mai precizat Mugur Isarescu.

In ceea ce priveste sectorul bancar, acesta a continuat să se orienteze primordial către segmentul populaţiei, prin
practicarea unor marje ridicate de dobândă, creditarea companiilor nefinanciare având un ritm de creştere redus. Dependenţa de sursele de finanţare de la băncile-mamă a fost din ce in ce mai mica, pe fondul substituției cu surse provenind din economisirea internă (depozitele populatiei si companiilor).

Foto credit: Dreamstime