BET
16883.08
-0.21%
BET-TR
35030.34
-0.21%
BET-FI
60489.28
0.26%
BETPlus
2495.03
-0.23%
BET-NG
1206.45
-0.08%
BET-XT
1439.97
-0.1%
BET-XT-TR
2954.19
-0.1%
BET-BK
3109.87
0.11%
ROTX
37061.21
-0.21%


Mugur Isărescu: creșterea economică de 4% până la finalul anului este sustenabilă, mai aproape de potențial

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

In utimul raport trimestrial asupra inflației, Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu a declarat ca o crestere economica anuala de 4% este mult mai sustenabila decat cea de anul trecut care a fost de 7%, mai aproape de potentialul real al economiei.

Totodata, Guvernatorul a atras atentia asupra deficitului comercial si asupra excesului de cerere externa care a alimentat pana acum cresterea inflatiei.

Cresterea economica de 4% va avea consecinte bune, in sensul ca ne apropiem de potential, asta este de fapt potentialul tarii. Excesul de cerere s-a diminuat, speram ca si deficitele externe unde apare acest exces de cerere sa se tempereze, speram sa cream mai multe locuri de munca din cerere pe plan intern si nu pentru vecini. Daca asiguram crestere sustenabila in apropierea potentialului pe termen lung nu suisurii si corobasuri, eu zic ca este mult mai bine,” a declarat Mugur Isarescu.

De asemenea, rata anuală a inflației IPC și-a stopat creșterea în luna iunie 2018, rămânând la nivelul de 5,4%, deasupra intervalului de variație al țintei și ușor peste nivelul prognozat. Pe ansamblul trimestrului II, creșterea acesteia s-a temperat semnificativ, iar majorarea față de luna martie 2018 a fost determinată doar de componentele exogene ale coșului de consum: dinamica prețului combustibililor, configurată în principal de evoluția prețului internațional al petrolului și, respectiv, majorarea prețului tutunului, pe fondul unei noi etape de ajustare a accizei la această categorie de produse, se arată in raportul Bancii Nationale.

CITESTE SI:  BRD și International Finance Corporation au încheiat o tranzactie pentru a stimula finanțarea proiectelor sustenabile din Romania

Dinamica anuală a costurilor unitare cu forța de muncă pe ansamblul economiei s-a majorat în trimestrul I 2018 (cu 4,9 puncte procentuale față de trimestrul IV 2017, până la 15,6 la sută), în condițiile în care pierderea de ritm înregistrată în planul productivității muncii s-a suprapus unei accelerări a remunerării salariale.

O evoluție similară ca sens, dar de magnitudine mai redusă, a fost consemnată și în industrie, dinamica anuală a
costurilor salariale unitare avansând în intervalul ianuarie-mai până la 6,6 la sută (cu 2,4 puncte procentuale peste cea din intervalul anterior).

In ceea ce priveste evolutia creditarii populatiei si firmelor, Isarescu a declarat: „Nu e obligatoriu ca o data cu scaderea consumului sa scada si creditarea. Noi nu mizam pe creditarea consumatorilor. Mizam pe faptul ca, treptat, companiile se vor capitaliza si Fondurile de garantare vor functiona mai bine si vor servi scopului pentru care au fost create, pentru a ajuta firmele nou formate. Speram intr-o creditare mai mare a firmelor din sectorul productiei.


 

[ajax_load_more]