BET
16928.98
0.59%
BET-TR
35125.6
0.59%
BET-FI
60700.98
0.95%
BETPlus
2497.77
0.56%
BET-NG
1217.08
0.61%
BET-XT
1445.33
0.66%
BET-XT-TR
2965.22
0.66%
BET-BK
3104.2
0.52%
ROTX
37198.07
0.62%



PwC Global Economy Watch previzionează o încetinire a creșterii economice globale în 2019

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Economia globala va cunoaste o usoara incetinire in 2019 pe masura ce tarile G7 revin, pe termen lung, la rate medii de crestere, reiese din analiza Global Economy Watch publicata de PwC. 

PwC se asteapta ca perioada de crestere economica accelerata inregistrata de majoritatea economiilor mari, incepand cu finalul lui 2016 si pana la inceputul lui 2018 sa se fi incheiat.

In Statele Unite este de asteptat ca efectul pozitiv al stimulului fiscal sa se estompeze treptat, dobanzile mai mari vor atenua cheltuielile de consum, iar un dolar puternic va continua sa afecteze negativ exporturile americane. PwC estimeaza o scadere moderata a cresterii economice din Statele Unite de la 2,8% in 2018 pana la aproximativ 2,3% in 2019.[emaillocker]

Si in China nivelul de cresterii economice va suferi o scadere comparativ cu 2018. Desi guvernul va  incerca sa se asigure ca scaderea este una usoara, impactul razboiului comercial cu Statele Unite ale  Americii si nevoia de a controla nivelul datoriilor vor crea premisele unei decelerari modeste a cresterii economice in 2019.

Se asteapta ca in tarile cu o economie dezvoltata piata muncii sa ramana in continuare sub presiune, rata somajului va continua sa scada, chiar daca ritmul crearii de noi locuri de munca va incetini. Acest fapt va duce la o crestere a salariilor, dar cauzeaza probleme pentru companiile care cauta sa angajeze specialisti pentru a suplini deficitul de talente. Potrivit raportului, in 2019 rata somajului va inregistra in continuare o scadere in Statele Unite si Germania, unde rata de creare a noilor locuri de munca este in continuare ridicata.

Economiile pentru care se asteapta scaderea rapida a fortei de munca in 2019

Economiile pentru care se asteapta scaderea  rapida a fortei de munca in 2019

„Anul trecut, tonul la nivel macroeconomic global a fost dat de economiile dezvoltate care au creat in jur de 4,5 milioane de noi locuri de munca. Ne asteptam ca aceasta tendinta sa se tempereze in 2019. Unele economii precum cea a Statelor Unite, Canadei sau Germaniei vor atinge niveluri structurale foarte scazute ale ratei somajului, ceea ce va antrena o crestere a costurilor salariale. 

CITESTE SI:  Ce impact va avea BREXIT-ul asupra afacerilor din UE?

Daca plecam de la premisa ca Brexitul se va desfasura in conditii ordonate, in urma unui acord intre Marea Britanie si Uniunea Europeana, ne asteptam ca somajul sa scada in Marea Britanie. In scenariul in care acest proces se va petrece fara un acord, este posibila o crestere considerabila a ratei somajului in Marea Britanie”, a declarat Ionut Simion, Country Managing Partner, PwC  Romania.

Marea Britanie va cobori in clasamentul celor mai mari economii ale lumii, India si Franta fiind cele doua tari care o vor surclasa. In aceste conditii, Marea Britanie va cobori de pe locul cinci pana pe sapte. De-a lungul timpului Marea Britanie si Franta au schimbat in mod frecvent intre ele pozitionarea in acest clasament, in principal datorita nivelurilor similare ale dezvoltarii dar si unui numar relativ egal al populatiei. In ceea ce priveste India, ascensiunea ei pare sa fie permanenta.

Previziunile PwC asteapta o crestere reala a PIB-ului Marii Britanii de aproximativ 1,6%, de 1,7% pentru Franta si de 7,6% pentru India in acest an.

India este tara cu cea mai rapida crestere economica din lume. Are o populatie extrem de numeroasa, caracteristici demografice favorabile si cu un mare potential pentru dezvoltare datorita unei valori initiale scazute a PIB-ului pe cap de locuitor. Asadar, este de asteptat sa isi continue dezvoltarea in urmatorii ani, ocupand o pozitie de top in ceea ce priveste produsul intern brut”, a precizat Ionut Simion.

Graficul de mai sus indica faptul ca anul 2018 a fost un an dificil pentru cele mai mari piete de capital ale lumii, avand in vedere scaderea indicilor principali ai Nikkei, FTSE si Shanghai de-al lungul anului cat si la finele lunii decembrie. Actiunile au suferit din cauza ingrijorarilor exprimate de investitori legat de elaborarea politicilor in 2018, si mai ales datorita posibilitatii de a fi escaladata disputa comerciala intre China si SUA si posibilitatii cresterii ratei dobanzii de catre Rezerva Federala cu un ritm care poate pune in pericol cresterea economica si stabilitatea pietelor emergente.

Raportul complet este disponibil aici.     [/emaillocker]


[ajax_load_more]