BET
17022.11
0.55%
BET-TR
35318.83
0.55%
BET-FI
60638.81
-0.1%
BETPlus
2510.19
0.5%
BET-NG
1227.21
0.83%
BET-XT
1452.13
0.47%
BET-XT-TR
2979.18
0.47%
BET-BK
3110.63
0.21%
ROTX
37405.75
0.56%



Romania ar putea primi gaz ieftin de la gigantul rus Gazprom o data cu liberalizarea pietei

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

O data cu finalizarea procesului de liberalizare a pretului gazelor, Gazprom poate oferi României un preţ foarte bun pentru gaze a declarat Mikhail Krutikhin, fondatorul RusEnergy, o companie de consultanţă cu sediul la Moscova.

Acesta a declarat ca nu se pot spune foarte multe despre relaţiile Gazprom cu România, deoarece aceste relaţii sunt foarte limitate, dar România nu are nevoie de atât de mult gaz rusesc ca alte ţări din Europa. Activitatea Gazprom in Romania este restransa si se face doar prin subsidiarele sale, unităţi ale Gazprom.

Gazprom, care detine cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume, înţelege ideea de liberalizare, astfel că vine cu noi forme de contracte. Liberalizarea este bună şi Gazprom poate oferi un preţ foarte confortabil. Liberalizarea e liberalizare, dar comerţul cu gaz este comerţ cu gaz, a mai declarat Krutikhin.

Potrivit expertului, Rusia începe să renunţe din ce în ce mai mult la ideea de a lega preţul gazelor de cel al petrolului şi, în prezent, jumătate din gazul vândut Europei are preţul bursei.

CITESTE SI:  ETF BET Patria - TradeVille primul ETF listat la Bursa de Valori Bucuresti ajunge la active de 220 milioane de lei si peste 18.000 de investitori

Gazprom se concentrează în continuare pe piaţa europeană, însă, în niciun scenariu cantitatea de gaze ruseşti folosită de europeni nu va creşte în următorii 20 de ani, a subliniat el.

Una dintre principalele probleme ale Gazprom este faptul că nu dispune de resurse financiare foarte mari, iar preţul gazelor va continua să scadă şi va rămâne scăzut pentru o perioadă considerabilă. Krutikhin a arătat că, momentan, Gazprom vinde în Germania gaze sub costurile de producţie şi transport.

Potrivit acestuia, au fost realizate teste virtuale cu ce s-ar putea întâmpla dacă ruşii opresc livrările de gaze, iar rezultatul a relevat faptul că efectele negative nu vor fi atât de mari.

În opinia sa, cei mai mari competitori ai Gazprom în Europa sunt furnizorii de gaz natural lichefiat, nu doar Statele Unite, dar şi Qatar şi, mai nou, Australia. AGERPRES

Foto credit: Fastof | Dreamstime.com