BET
16928.98
0.59%
BET-TR
35125.6
0.59%
BET-FI
60700.98
0.95%
BETPlus
2497.77
0.56%
BET-NG
1217.08
0.61%
BET-XT
1445.33
0.66%
BET-XT-TR
2965.22
0.66%
BET-BK
3104.2
0.52%
ROTX
37198.07
0.62%



România are printre cele mai mari costuri ale contribuţiilor la asigurările sociale

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

România are printre cele mai mari costuri ale contribuţiilor la asigurările sociale, dintre cele 27 de ţări ale Spaţiului Economic European (SEE) după ce plafonarea bazei de calcul a fost eliminată de la 1 februarie 2017, se mentioneaza intr-o analiza realizata de Deloitte România.

Aflata momentan pe locul al saptelea, România ar putea să revină aproape de mijlocul clasamentului anul viitor, pe poziţia 11, luând în considerare reducerea ratei cumulate a contribuţiilor de la 39,25% la 35%, prevăzută în programul de guvernare.

Totuşi, subliniază aceştia, măsura de diminuare a ratei procentuale vine la pachet cu o majorare a venitului salarial brut cu 22,75% pentru a menţine valoarea netă a salariului. Dacă nu ar fi luată în calcul această majorare şi ar fi efectuată o analiză comparativă a costurilor asigurărilor sociale plecând de la un venit net, şi nu unul brut, crescut artificial, România ar putea ajunge chiar pe podiumul ţărilor cu costurile cele mai ridicate de asigurări sociale.

„România se afla în a doua parte a clasamentului atunci când a fost publicat Studiul comparativ  privind beneficiile de asigurări sociale de către reţeaua Deloitte, în ianuarie 2017. Având în vedere că plafonul bazei de calcul pentru contribuţii a fost eliminat de la 1 februarie 2017, am actualizat analiza şi am constatat că România a urcat 11 poziţii”, a declarat Raluca Bontaş, partener Deloitte România.

Conform studiului, cele mai mari costuri ale contribuţiilor de asigurări, de peste 45%, sunt în Franţa, Ungaria, Belgia, Grecia şi Italia. La polul opus se poziţionează Malta, Bulgaria, Cipru, Islanda şi Irlanda. Totodată, circa 60% dintre statele din studiu au impus un plafon la calculul contribuţiilor de asigurări.

România se afla pe locul 18 în clasamentul ce includea 27 de state SEE, în ianuarie 2017 (a urcat pe locul 7 în februarie 2017, după eliminarea plafonului). Studiul a fost realizat pentru un salariu brut anual de 75 mii euro, care poate fi considerat unul extrem de ridicat pentru nivelul din România, însă indicat pentru o comparaţie la nivel UE/SEE/Elveţia.

CITESTE SI:  2Performant cheamă investitorii la AGA pentru o majorare de capital și previzionează o creștere anuală de 55%

„Observăm că ţările cu cele mai mari costuri sunt în mod oarecum evident şi cele care nu au plafon. Chiar dacă ratele de taxare sunt apropiate, sumele efectiv datorate cresc simţitor acolo unde lipseşte plafonul. România impune contribuţii comparabile cu Germania şi Belgia, fără a oferi şi beneficii comparabile asiguraţilor. O altă remarcă ar fi că majoritatea statelor permit asigurarea alternativă de sănătate în sistem privat, opţiune care în România lipseşte deşi din ce în ce mai mulţi angajaţi apelează strict la acest tip de servicii medicale”, a spus Monica Ţariuc, Manager Deloitte România.

„Conceptul – transferul contribuţiilor integral la angajat – este binevenit pentru că angajatorul are acum obligaţii, dar fără beneficii, iar angajaţii vor deveni mai conştienţi de costul muncii, pentru care sunt remuneraţi. În prezent, ei au la cunoştinţă salariul brut care include propriile contribuţii, nu şi costul total cu salariul lor care înseamnă şi contribuţiile angajatorului”, consideră Raluca Bontaş.

„Probabil, cei mai mulţi angajatori vor creşte salariul brut. Există, însă, riscuri de a perturba piaţa muncii pentru că grilele de salarizare sunt stabilite în funcţie de un coeficient raportat la valoarea salariului minim. S-ar putea produce inechităţi în salarizare în interiorul unei companii pentru că se va micşora ecartul dintre salarii”, a menţionat Raluca Bontaş. AGERPRES

Foto credit: Rido | Dreamstime