BET
15926.46
-0.54%
BET-TR
33043.53
-0.54%
BET-FI
58339.18
-0.34%
BETPlus
2364.53
-0.53%
BET-NG
1140.72
-0.65%
BET-XT
1364.01
-0.51%
BET-XT-TR
2798.19
-0.51%
BET-BK
2991.27
-0.48%
ROTX
35570.46
-0.47%Cum sa îţi gestionezi mai bine bugetul personal?

Cum să îţi gestionezi mai bine bugetul personal
Educația financiară este o necesitate, chiar dacă alegi să utilizezi sau nu produse și servicii bancare. Dacă esti obisnuit sa cheltuiești tot ce câștigi, desenarea unui buget personal te va ajuta să observi cum ai putea să reduci din cheltuieli sau chiar să economisești. Trece pe o hârtie într-o parte veniturile și în cealaltă parte toate cheltuielile efectuate în ultima lună sau în ultimele două luni. Acest pas te va ajuta să înțelegi pe ce se duc banii și să stabilești cum să-ți gestionezi cheltuielile.
Pasul 1: Împarte cheltuielile tale în 3 categorii:
a) cheltuieli fixe care trebuie plătite pentru a evita penalizările și aici incluzi întreținerea, lumina, rata la credit, telefonul, cablul etc. b) cheltuieli flexibile: bugetul pentru mâncare, mesele cu prietenii, hainele, produsele pentru uzul personal, vacanțele etc. c) cheltuieli cu impozitul la casă, cu asigurările la casă și mașină. Acestea trebuie plătite, de regulă, anual sau trimestrial, dar trebuie incluse în buget.
Pasul 2: Când primești bonusuri, pune şi nişte bani deoparte!
Când ai disponibilităţi financiare suplimentare, poţi depune banii într-un depozit. Reziști tentației de a cheltui și îi protejezi și de evenimente neplăcute. Depozitele și certificatele de depozit sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare până la 100.000 de euro, echivalent în lei, pentru fiecare deponent garantat per bancă. Dacă deținătorul capitalului dorește să investească în instrumente financiare cu câștig potențial mai mare (obligațiuni/acțiuni, fonduri de investiții, fonduri de pensii) trebuie să știe că și riscurile pe care și le asumă cresc proporțional.
Pasul 3: Economiseşte înainte de a obţine un credit!
Înainte de a apela la un credit pentru bunuri de folosință îndelungată pe termen lung (o casă, o maşină) este bine ca o bună parte din suma necesară să fie economisită în prealabil pentru achitarea avansului. Ca să economisești bani pentru plata anticipată a creditului sau pentru o mașină nouă, rezistă tentației de a cumpăra lucruri care nu-ți folosesc! Verifică câți bani mai ai disponibili în numerar sau soldul contului tău prin ATM sau internet/mobile banking.
Pasul 4: Vrei un credit? Analizează bine înainte!
Dacă vrei un împrumut, analizează-ți situația financiară să vezi dacă îți poți permite un credit și până la ce valoare. Citește cu atenție în contractul de credit termenii și condițiile de acordare a împrumutului. Este obligația ta să citești contractul înainte să-l semnezi! În momentul în care l-ai semnat ești responsabil de obligațiile din contract! Poți avea acces la un credit, dar trebuie să ai în vedere riscurile! Dacă creditul este cu dobândă variabilă există riscul ca dobânda să crească, iar dacă este în valută, şi tu ești plătit în lei atunci există și riscul valutar (variaţia cursului valutar). Când faci bugetul, ia în calcul că rata ta poate să crească!
Pasul 5: Plăteşte mai puţine comisioane bancare! Cum? Simplu:
Renunță într-o măsură cât mai mare la plățile în numerar și utilizează mijloacele moderne de plată, pentru un control mai bun al cheltuielilor şi o mai bună evidenţă a acestora. Plătește cu cardul la comercianți, este în avantajul bugetului tău (comisioane 0). Dacă ai nevoie să retragi bani, din punct de vedere al costurilor, cel mai indicat este să utilizezi ATM-urile băncii care a emis cardul, altfel te poţi trezi cu costuri suplimentare de retragere numerar.
Pasul 6: Plateste in avans creditele existente înainte de a contracta unele noi!
Ca să economisești bani pentru plata anticipată a creditului (ce te va ajuta să scapi mai repede de datorii) sau pentru o mașină nouă, rezistă tentației de a cumpăra lucruri care nu-ți folosesc! Iar înainte să decizi plata în avans a creditului solicită întotdeauna băncii un calcul al sumei totale de plată, şi neapărat întreabă care sunt costurile aferente acestei operațiuni!
În loc de încheiere: Află avantajele și evită toate riscurile documentându-te!
Deficitul de capital apare ca urmare a unui comportament invers: indivizii preferă să consume mai degrabă acum decât mai târziu. Economisirea apare pe fondul sacrificării/amânării pe mai târziu a consumului prezent. Cum prezentul este cert și viitorul este incert întotdeauna, alocarea resurselor financiare între cei care preferă să amâne consumul și cei care preferă să consume mai mult în prezent nu se poate face niciodată GRATUIT!
Un om informat este un om prosper!
Previous slide
Next slide