BET
16928.98
0.59%
BET-TR
35125.6
0.59%
BET-FI
60700.98
0.95%
BETPlus
2497.77
0.56%
BET-NG
1217.08
0.61%
BET-XT
1445.33
0.66%
BET-XT-TR
2965.22
0.66%
BET-BK
3104.2
0.52%
ROTX
37198.07
0.62%



Ce transformări aduce blockchain până în 2020?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Blockchain este considerat noua electricitate și cea mai mare invenție după apariția Internetului. În acest moment este cea mai disruptivă tehnologie distribuită, utilizată pentru efectuarea de tranzacții securizate, realizate în mod descentralizat.

Deși această tehnologie a fost introdusă odată cu Bitcoin și este frecvent asociată cu criptomonedele, în prezent captează din ce în mai mult atenția în numeroase sectoare de industrie și guvernare.

Autor: Alexandra Cernian – Lector universitar, Facultatea de Automatică și Calculatoare

Multe state membre UE au demarat inițiative în acest sens, iar marii giganți IT oferă deja soluții Blockchain clienților. Iată doar câteva exemple: IBM dezvoltă un sistem de plăți bazat pe blockchain, Amazon intenționează să includă blockchain în suita de aplicații AWS, iar Microsoft oferă deja “Blockchain as a Service” pe platforma lor cloud, Azure.

Iată care sunt principalele tendințe pe care expertii le prevăd pentru dezvoltarea blockchain până în 2020:

Blockchain va domina în domeniul financiar

30% dintre dezvoltările blockchain actuale sunt în domeniul financiar, în special datorită criptomonedelor care au valorificat modul de funcționare al acestei tehnologii. În prezent, 9 din 10 directori de bănci au declarat că instituțiile din care fac parte explorează beneficiile acestei tehnologii pentru operațiunile bancare tradiționale.

Tehnologia Blockchain va permite băncilor să reducă birocrația excesivă, să realizeze tranzacții mai rapide la costuri mai mici și să-și crească gradul de securitate.

Gartner anticipează că industria bancară va câștiga peste un miliard de dolari din utilizarea criptomonedelor bazate pe blockchain până în 2020, în timp ce un raport recent al PWC prezice că 77% din instituțiile financiare vor adopta tehnologia blockchain ca parte a unui sistem sau proces de producție până în 2020.

Blockchain pentru guvernare și servicii publice

În domeniul guvernării electronice, una din principalele provocări cu care se confruntă autoritățile este gestionarea securizată unor cantități foarte mari de date. Blockchain poate fi o soluție foarte eficientă în acest context și se poate aplica pentru sisteme integrate de sănătate sau sisteme de vot electronic, eliminând astfel posibilitatea fraudării sistemului și sporind securitatea datelor și a comunicațiilor.

Folosind o rețea distribuită, descentralizată și sigură, blockchain îmbunătățește securitatea, transparența datelor și istoricul datelor.

CITESTE SI:  Ce beneficii poate aduce tehnologia Blockchain pentru sistemul bancar

Dintre statele membre UE, Estonia a implementat deja tehnologia blockchain la nivel guvernamental prin implementarea X-Road, un system descentralizat cu informații despre toți cetățenii și rezidenții, la care au acces toate serviciile publice din Estonia. În prezent, X-Road este implementat și în Finlanda, Azerbaidjan, Namibia și Insulele Feroe.

Din iunie 2017, s-a implementat schimbul automat de date între Estonia și Finlanda, fiind prima platformă din lume care permite schimbul automat de date între țări.

Potrivit unui studiu Gartner, până în 2022, mai mult de un miliard de oameni vor avea date personale stocate în blockchain. În aceeași sferă, Gartner estimează că până în 2022 cel puțin 5 țări vor avea criptomonede naționale proprii.

Președintele rus Vladimir Puțin a fost primul care a propus să emită „Crypto Ruble”, o criptomonedă națională și este de așteptat ca guvernele să accepte monedele bazate pe blockchain datorită potențialelor avantaje pentru serviciile publice.

Blockchain și IoT

Principalul motiv pentru integrarea blockchain în IoT este securitatea. Tehnicile puternice de criptare folosite în blockchain pot oferi un cadru sigur și scalabil pentru comunicarea dintre dispozitivele IoT conectate în casele și birourile noastre.

International Data Corporation (IDC) raportează că multe companii IoT au în vedere implementarea tehnologiei blockchain în soluțiile lor și se așteaptă ca aproximativ 20% din implementările IoT să permită servicii de tip blockchain până în 2019.

Ținând cont de faptul că guvernele încep să accepte beneficiile blockchain și să le utilizeze pentru îmbunătățirea serviciilor financiare și publice, este foarte posibil ca până în 2020 să vedem mai multe exemple de implementare cu succes a acestei tehnologii.

Deși ne așteptăm ca în viitor blockchain să revoluționeze procesele de afaceri în multe industrii, adoptarea acestei tehnologii necesită timp și eforturi. Blockchain va stimula oamenii să dobândească noi competențe, în timp ce afacerile tradiționale vor trebui să își reconsidere complet procesele.


[ajax_load_more]