BET
16879.46
0.24%
BET-TR
35022.84
0.24%
BET-FI
60107.7
0.35%
BETPlus
2495.14
0.26%
BET-NG
1202.32
-0.23%
BET-XT
1438.1
0.23%
BET-XT-TR
2950.35
0.23%
BET-BK
3106.47
0.33%
ROTX
37056.76
0.21%


Studiu PwC: 65 de modalitati prin care tehnologia blockchain poate contribui la depasirea provocarilor de mediu la nivel global

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Aplicatiile blockchain ar putea schimba complet modul in care lumea gestioneaza resursele de mediu, contribuind la o dezvoltare sustenabila si la crearea de valoare. Aceasta oportunitate ramane insa in mare masura neexploatata de investitori, dezvoltatori de aplicatii si guverne, avand in vedere ca majoritatea proiectelor blockchain sunt orientate spre domenii precum fintech si lanturi de aprovizionare.

Studiul Building blockchains for a better planet realizat de PwC pentru Forumul Economic Mondial si lansat la Summitul Mondial pentru Actiune Climatica, a identificat mai mult de 65 de moduri prin care tehnologia blockchain poate fi aplicata in gestionarea celor mai presante provocari de mediu la nivel global. Raportul face parte din proiectul A patra Revolutie Industriala si analizează modul in care noile platforme globale ar putea ajuta la dezvoltarea de ecosisteme blockchain responsabile.

Aceste noi modalitati prin care tehnologia blockchain poate ajuta la rezolvarea provocarilor de mediu variaza de la descentralizarea gestionarii resurselor naturale precum energia si apa, la crearea unor lanturi de aprovizionare mai transparente care să conduca la un grad mai mare de sustenabilitate si sa asigure noi mecanisme pentru a obtine sumele considerabile, estimate la mii de miliarde de dolari, de care va fi nevoie pentru a genera o crestere economica durabila, cu emisii reduse de carbon.

Solutiile bazate pe tehnologia blockchain sunt explorate in prezent pentru a imbunatati gradul de sustenabilitate al lanturilor de aprovizionare care au potentialul de a ajuta la depasirea activitatilor ilegale. Aceasta poate fi folosita, de exemplu, in a transparentiza traseul capturii de peste oceanic pana ajunge la clientul final, sau pentru a urmari parcursul, pe lantul de aprovizionare, al unor marfuri precum uleiul de palmier, carnea de vita sau soia, din ferma pana la consumatorul final. Acest nivel de transparenta este vital pentru a ajuta consumatorii sa ia decizii informate, pentru actualizarea practicilor lanturilor de aprovizionare si noi practici de guvernanta.

Conform raportului, acestea, precum si alte oportunitati, au ramas neexplorate intr-o foarte mare masura de catre dezvoltatorii de aplicatii, investitori si guverne. Acestea reprezinta o oportunitate de a debloca si monetiza valoarea care, in acest moment, este specifica sistemelor de mediu.

CITESTE SI:  Expectations and Challenges: Bitcoin Prices Digesting the Halving Event!!

Mediul de afaceri si investitorii s-au concentrat cu preponderență asupra aplicatiilor blockchain menite sa transforme domeniul financiar si comertul. Exista, de asemenea si oportunitati pentru a valorifica aceasta tehnologie emergenta pentru a proteja mediul inconjurator – de la lanturi de aprovizionare transparente, curate si etice, la stimularea consumului si productiei sustenabile sau consolidarea tranzitiei catre sisteme descentralizate de apa, mobilitate si energie bazata pe continut redus de dioxid de carbon”, a declarat Ionut Sas, Partener, lider al echipei de servicii de consultanta fiscala pentru sectorul de tehnologie, media si telecom, PwC Romania.

Este important ca orice actor, care se gandeste la dezvoltarea sau posibilitatea de a investi in aplicarea tehnologiei blockchain pentru mediu, sa faca un pas inapoi si sa isi puna trei intrebari esentiale: va rezolva tehnologia blockchain problema actuală, pot fi gestionate in mod acceptabil riscurile si a fost construit ecosistemul potrivit pentru toate partile implicate?”, a adaugat Sas.

In conditiile in care tehnologia blockchain este valorificată in mod corect, aceasta are un potential semnificativ de a stimula tranzitia catre solutii descentralizate, mai sigure, cu o posibilitate mai mare de a conserva resursele si de a mobiliza comunitatile.

Daca istoria ne-a invatat ceva, trebuie sa retinem ca aceste schimbari cu potential de transformare nu vor avea loc automat. Acestea vor avea nevoie de colaborarea diverselor parti interesate provenind din domenii diferite – de la industriile de tehnologie la factorii decizionali. In plus, vor avea nevoie sa fie sprijinite de platforme noi care pot sustine partile interesate sa avanseze nu numai in aplicarea tehnologiei, dar si in schimbarea sistemelor care le vor permite sa aiba efecte imediate”, a spus Dominic Waughray, Coordonatorul Centrului Global pentru Bunuri de larg Consum din cadrul Forumului Economic Mondial.

Raportul Building block(chain)s for a better planet este parte a unei serii de studii din cadrul proiectului A patra Revolutie Industriala pentru Pamant , derulat in colaborare cu Centrul pentru A patra Revolutie Industriala din cadrul Forumului Economic Mondial.


 

[ajax_load_more]