BET
17680.5
1.41%
BET-TR
37417.56
1.48%
BET-FI
58826.12
-0.36%
BETPlus
2609.85
1.34%
BET-NG
1264.99
1.96%
BET-XT
1497.7
1.2%
BET-XT-TR
3132.73
1.27%
BET-BK
3227.37
0.7%
ROTX
38863.86
1.44%
Între 19 Septembrie și 3 Octombrie 2021 va avea loc o nouă ediție Open Banking Hackathon – CEE edition

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Deși industriile tradiționale au început procesul de digitalizare de mai bine de un deceniu, Open Banking-ul este încă la început în demersul său de transformare a serviciilor financiare.

În septembrie 2019 a intrat în vigoare legislația cunoscută sub numele de „Directiva Revizuită de Servicii de Plată (PSD2)”. De atunci peste 5.000 de bănci și-au deschis porțile prin intermediul API-urilor, actualmente existând peste 400 de furnizori terți de servicii în Europa.

Apariția Open Banking-ului a accelerat în mod exponențial revoluția fintech. Companiile românești cât și cele din CEE au profitat în scurt timp de oportunitățile din segmentul de date cât și din cel de plăți.  

 „Inovația a devenit un obiectiv comun, iar beneficiile parteneriatelor din ce în ce mai strânse au ajuns să se reflecte la consumator. În fiecare zi se creează produse și servicii mai bune, cu avantajele unui ecosistem financiar mai interconectat și deschis.” declară Cosmin Cosma, co-fondator și CEO al Finqware, o platformă de agregare a API-ului financiar middleware pentru a interconecta afacerile și fintech-urile cu băncile. 

În acest context evenimentul Open Banking Hackathon a pornit acum trei ani de zile, cu scopul de a crea o platformă deschisă pentru promovarea inovației. Sprijinit de instituții financiare importante precum Banca Națională a României, Alpha Bank, Banca Comercială Română, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, OTP Bank, Varengold Bank, BRD SocGen și Unicredit Bulbank, evenimentul a reușit să crească an de an, devenind un hub de resurse relevante și o platformă de lansare pentru fintech-uri la început de drum. 

Alți parteneri care au contribuit constant la succesul evenimentului sunt companii precum firma internațională de avocatură CMS, DHL Express România, asociațiile fintech, comunitățile de inovare și acceleratoarele dedicate start-up-urilor din Ungaria (OTP Lab), Austria (Elevator Lab, Pioneers), România (Techcelerator, InnovX, Rofin.Tech, Startup Grind București), Bulgaria (Bulgaria Fintech, Eleven Accelerator), Slovacia (Slovak Fintech), cu mulți alți discutând să se alăture evenimentului.

La cea de-a treia ediție CEE, Open Banking Hackathon se va desfășura în perioada 29 septembrie – 3 octombrie 2021. Echipe din 10 țări europene (Polonia ??, România ??, Bulgaria ??, Ungaria ??, Austria ??, Croația ??, Slovenia ??, Slovacia ??, Republica Cehă ?? și  Grecia ??) sunt invitate să ia parte la competiție și să construiască aplicații pe platforma de agregare a datelor Open Banking furnizată de Finqware. Înscrierile sunt deschise până pe data de 19 septembrie 2021

CITESTE SI:  Un nou eveniment dedicat directorilor financiari, pe 13 mai 2024, la Cluj-Napoca. 15 profesioniști dezbat toate noutățile din domeniu

În cele 5 zile de hackathon, echipele vor acoperi 3 domenii principale:

> Open Banking pentru persoane fizice – aplicații de gestiune a finanțelor personale; robo-consultanță pentru creșterea sănătății financiare; creșterea incluziunii financiare; soluții de plată de nivel următor.

> Open Banking pentru business-uri – optimizarea managementului trezoreriei pentru companii; management financiar inteligent pentru IMM-uri; cross border FX hedging pentru companii; scenarii de plăți bulk pentru inițierea plăților.

> Open Banking pentru IoT – utilizarea dispozitivelor wearable pentru gestionarea proceselor financiare; aplicații software pentru automobile; orașe inteligente.

Anul trecut peste 40 de echipe s-au alăturat competiției, câștigătorii obținând premii în bani de până la 5.000 euro, parteneriate PoC și numeroase alte beneficii oferite de partenerii evenimentului.

Domeniul de Open Banking continuă să facă progrese în ciuda pandemiei iar hackathonul de anul trecut a dovedit că fintech-urile sunt din ce în ce mai adaptabile în transformarea industriei de servicii financiare. „Sunt foarte entuziasmat de proiectele pe care Open Banking Hackathon le-a scos la iveală și cred că acest an poate aduce și mai multe echipe de valoare în lumina reflectoarelor. Evenimentul este o rampă de lansare pentru proiectele la început și un prim pas în colaborarea cu instituțiile financiare și actorii relevanți din zona de fintech.” afirmă Cosmin Cosma, inițiatorul evenimentului.

Detalii despre evenimentului precum si inregistrarea echipelor se realizează online pe www.openbankinghackathon.com și pe pagina de social media.