BET
16882.42
-0.77%
BET-TR
35029
-0.77%
BET-FI
60301.58
-0.24%
BETPlus
2495.95
-0.73%
BET-NG
1210.27
0.09%
BET-XT
1440.85
-0.75%
BET-XT-TR
2956.01
-0.75%
BET-BK
3107.11
-0.88%
ROTX
37073.64
-0.76%Investitorii de retail la bursă sunt în căutarea reperelor de evaluare a companiilor listate, în urma modificărilor fiscale

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Investors Club, clubul investitorilor pe bursa din București, a organizat la finalul săptămânii trecute workshop-ul „Cum sunt evaluate companiile la bursă. Rezultate și perspective”.

In cadrul workshop-ului susținut de Cristian Tudorescu, consultant specializat în evaluarea companiilor listate și unul dintre cofondatorii clubului, au fost analizate 10 companii de la Bursa de Valori București și 5 companii de la Bursa din New York.

Investitorii de la BVB sunt în căutarea reperelor privind rezultatele financiare pe care principalele companii le-ar putea avea în 2019, iar apoi în perspectiva anului 2020, în condițiile în care recentele modificări fiscale au afectat randamentele așteptate în sectorul bancar, telecom, energie și nu numai.

Principalele concluzii desprinse din discuțiile cu participanții, referitoare la expunerea pe companiile din România au fost:

• investitorii sunt preocupați de eventualitatea unei recesiuni în următorii 2 ani, generată de un context mondial, de instabilitatea politicii fiscale sau de legislația lipsită de predictibilitate a autorităților naționale de reglementare. Dacă scenariul recesiunii s-ar confirma la un moment dat, România este mai puțin expusă decât în perioada 2007-2008. Intensitatea riscurilor este mai scăzută decât acum un deceniu.

• pentru cele două mari bănci listate, așteptările sunt ajustate corespunzător noilor taxe impuse în sistem. Pentru Banca Transilvania (TLV) este preconizat un profit net de 1,2 miliarde RON pentru anul în curs, iar pentru BRD un rezultat net de 1,4 miliarde RON, luand în calcul un efect mai redus al taxei pe active fata de cât era așteptat în primele două luni ale anului curent.

CITESTE SI:  10 reguli de bază pentru un investitor la bursă aflat la început de drum

• în domeniul energiei, majoritatea companiilor de stat nu își definitivaseră bugetul anual până la momentul desfășurării evenimentului, motiv pentru care investitorii percep un risc mai mare aferent acestui sector în acest an.

• dintre companiile de talie medie și mică de la BVB au fost analizate Purcari Wineries (WINE), Medlife (M), Cemacon (CEON) și Bittnet Systems (BNET). Participanții au remarcat faptul că Purcari Wineries oferă mai multe informații publicului pe parcursul unui an calendaristic, ceea ce permite o mai bună estimare a rezultatelor financiare pe un orizont de 1-2 ani.

Trecând către piața americană, aceasta a fost evaluată întâi din perspectivă macroeconomică, în condițiile în care dobânda Federal Reserve este preconizată să stagneze până la finalula cestui an, în intervalul curent de 2,25- 2,5%. Profiturile companiilor din indicele S&P500 sunt așteptate să crească cu 3,8% anul acesta, un ritm mai lent decât cel istoric, fapt care indică o decelerare economică. Scenariul unei recesiuni în economia americană este de luat în considerare pentru următorii 2 ani.

La nivel de companii, participanții au fost interesați de emitenți precum Facebook (FB), Alphabet (GOOG), Amazon (AMZN), Tesla (TSLA) sau Netflix (NFLX). Aplicând metode de evaluare bazate pe multipli, investitorii prezenți și-au conturat imaginea evoluției companiilor în perioada următoare.

Investors Club este o organizație non-profit, înființată în 2015, reprezentăm o platformă de învățare pentru cei care sunt interesați de plasarea economiilor la bursă, o voce comună a investitorilor activi, suntem partener de finanțare pentru companiile tinere, transparente, fondate de antreprenori români.

Investors Club organizează lunar întâlniri cu membrii comunității, pe teme de interes specifice investițiilor pe piața de capital, precum și alte activități de educație și popularizare a investiției la bursă.

Contact: Raluca Ganea – Președinte Investors Club, raluca@investorsclub.ro


 

[ajax_load_more]