
Alin Brendea, Prime Transaction: Dacă vrei să menții valoarea capitalului, trebuie sa îți asumi riscuri, iar bursa rămâne locul potrivit
2020 a fost un an atipic. Un an despre care vom si se va povesti mult timp de acum inainte. Un an in care tari intregi, si implicit economiile lor, au fost inchise (sau semi-închise) administrativ, in mai multe randuri, dar in care bursele cele mai importante au atins maxime istorice.
Cu siguranta, privind retrospectiv acum in timp ce il lasam in urmă, acest an poate fi catalogat, in acelasi timp, si ca o experienta interesantă si valoroasă. 2020 a impus cateva adevaruri greu de digerat.
„De exemplu, ca cei care dețin capital, dacă nu își asumă riscuri vor fi penalizati. Mai exact, in termeni reali vor pierde din capitalul detinut. Este mesajul pe care pietele monetare, din economiile dezvoltate si chiar din cele emergente, il transmit cu claritate. Economisirea este generatoare de randamente real negative, in mod aproape generalizat. Si in Romania o rata a inflatiei de aproape 3% nu este compensata de produse de economisire comparabile (cu cateva exceptii notabile),” apreciază Alin Brendea, Director General Adjunct in cadrul casei de brokeraj Prime Transaction.
Un alt adevar statuat in 2020 este acela ca bursele nu sunt oglinda economiei pe termen scurt. Bursele tind, tot mai mult, se anticipeze evolutia economica. Si sa faca abstractie de realitatea de moment a economiilor. Este o doctrina pe care s-a bazat „rezolvarea” ultimelor doua crize bursiere. Promisiunile masive si generalizate, facute de guverne si banci centrale, au reusit sa influenteze asteptarile investitorilor mai mult decat realitatea sumbra a momentului.
Poate cel mai important aspect relevat in acest an este cel privind schimbarea iremediabila a mediului economic, a relatiilor dintre actorii economici.
Digitalizarea, automatizarea multor procese economice, flexibilizarea relatiilor de munca si a modului de comunicare sunt atributele noii economii. Ceea ce parea excentric, devine noua normalitatea. Contractele la distanta, munca nelocalizata fizic, bazele de date in cloud, tranformarea digitala a proceselor economice sunt tendinte care au explodat in ultimul an si care vor continua sa creasca accelerat. Aceasta realitatea va schimba ierarhii economice, va modifica marjele de profit, va redistribui rezultatele procesului economic.
In contextual acestor schimbari, 2021 are atuurile sale pentru a fi un an pozitiv pentru pietele bursiere. La o scurta trecere in revista a mediului economic si a tendintelor actuale gasim cel putin sase vectori pozitivi ce ar putea contribui la un trend bursier pozitiv.
1. Sprijinul guvernamental si al institutiilor monetare pentru economie se va mentine la un nivel maximal si anul următor. Exista angajamente ferme in acest sens, niciuna dintre aceste autoritati nu va risca sa suspende prea repede sau prea semnificativ acest sprijin. Este esential pentru mentinerea increderii actorilor economice, pana cand situatia sanitara se va normaliza.
2. Transformarea economiei globale. Pandemia a accelerat schimbarea digitală a economiei. Va fi un process ce va stimula inovatia si va crea economii de resurse importante. Pe scurt, putem vorbi despre intrarea intr-un nou ciclu economic ce va aduce noi zone de crestere economica, in special in zona de creare a noii infrastructuri.
3. Pietele emergente ar putea fi punctul de atractie al pietelor bursiere. Solutia „inundarii economiei cu lichiditate” determina ca multi dintre acesti bani sa ajunga, in final, pe pietele investitionale. Tot mai putine active au un raport risc/randament cu adevarat atractiv. In acest context pietele emergente pastreaza inca rezerve de subevaluare (si aici in mod selectiv) care ar putea determina ca fluxurile de capital, spre aceasta zona, sa se intensifice semnificativ. Recentul statut de piata bursiera emergenta, ar putea cantari mult in evolutia pietei locale in 2021.
4. Investițiile ca model de creștere economică. Pe plan intern schimbarea modelul de dezvoltare economica ar putea aduce evaluari mai atractive pentru companiile listate. Pe fundalul fondurilor europene consistente care pot fi atrase, investitiile masive in economie ar putea reprezenta un model economic mult mai sustenabil care sa angreneze companiile listate intr-o activitate mai profitabila.
5. Reducerea riscului de țară. Modul in care Romania a parcurs criza sanitara din acest an indica o realitate despre care s-a vorbit destul de putin. Este prima criza pe care Romania o parcurge, dacă putem sa ne exprimăm asa, intr-un mod echilibrat. Față de alte momente, Romania nu a mai fost aratată cu degetul…din contra anumite măsuri ar fi putut fi invidiate de alte tari europene. Cred ca acum am putut vedea efectul apartenentei la o structura politica (Uniunea Europeana) de unde am importat expertiza, sprijin financiar si chiar si unul medical (faptul ca suntem in prima linie a livrarilor de vaccin antiCovid, de exemplu). Echilibrul intern, cu care am traversat aceste momente grele, va contura un nivel de risc al Romaniei mai scazut. Acest lucru va fi vizibil si pe piata bursiera.
6. O piață monetară neatractivă. Nu in ultimul, rand lipsa unor instrumente de economisire, de plasament monetar cat de cat atractive, vor indrepta, in continuare, fluxurile de capital catre investitiile bursiere. Dupa cum ne-a invatat 2020, daca vrei sa castigi sau sa iti mentii capitalul detinut la aceeasi valoare trebuie sa iti asumi riscuri economice. Iar bursele rămân locul optim pentru acest proces. In plus, dezvoltarea tehnologica si generalizarea interacțiunilor economice la distanță pot accentua aceasta tendință.
Articol de opinie semnat de Alin Brendea, Director General adjunct Prime Transaction