BET
14214.4
0.74%
BET-TR
29078.79
0.73%
BET-FI
53588.62
1.68%
BETPlus
2114.01
0.7%
BET-NG
1058.08
0.57%
BET-XT
1227.02
0.85%
BET-XT-TR
2487.51
0.84%
BET-BK
2642.99
1.21%
ROTX
31278.73
1.02%Alin Brendea, Prime Transaction: Vom intra într-o perioadă cu volatilitate mai mare care va testa mult mai sever experiența și disciplina investitorilor

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Volatilitatea a reatins cote inalte pe piata locala iar noua tulpină Covid19 – Omicron, a revigorat prezenta vânzătorilor. La finalul luni trecute, pe 26 noiembrie, am inregistrat cea mai slabă sedință de tranzactionare din an (indicele BET a scazut cu 3.4%) pe fondul unor vânzari semnificative – combinatie intre marcarea de profit si frica fata de noi inchideri generalizate ale economiilor.

Revenirea pietelor a fost, ulterior, testata de incertitudinea datorată așteptării unor decizii de politică monetară extrem de importante pe care le-am primit in această săptămană.

Argumentele negative ale finalului de an ne retestează profilul de risc. Atat timp cât piata a crescut, fără corecții semnificative, apetitul de risc a devenit din ce in ce mai ridicat. Frica de a pierde trendul de crestere a fost, in acest an, sentimentul de piață dominant. Orice scadere nu a fost decat un foarte bun moment de cumparare.

analiză ABN Systems

Se va pastra acesta stare de fapt?

Cred că mai degraba nu. Va fi nevoie de o nouă strategie: nu cred ca trendul de crestere s-a inversat insă panta lui va fi mult mai lină. Iar forma lui va fi una „colinară” – cand sus, cand jos. Vom intra intr-o perioadă cu volatilitate mai mare. Evolutia generală, probabil, se va menține ascendentă, insa creșterea va fi una mai rezervată si mai selectivă.

Amânarea inversarii trendului politicii monetare pană cand fenomenul inflationist a devenit nu doar evident ci aproape virulent, a oferit cateva luni suplimentare unui trend bursier multianual de crestere. Insă plata acestui răgaz va fi sub forma unei volatilități bursiere care va testa mult mai sever experienta si disciplina investitorilor.

CITESTE SI:  Analiză Banca Transilvania: Recomandare de Cumpărare și un preț țintă de 27 lei/acțiune, adică o creștere potențială de aproape 27%

Revenirea la o politică monetară mai restrictiva, intr-un fel sau altul, va impacta sentimentul de piata. Totusi nu de o manieră decisivă, atat timp cat dobânzile, renumerate pe pietele monetare, vor fi real-negative.

Cat timp renumerarea banilor va fi real-negativă, fluxurile de cash vor cauta, in continuare, randamente pozitive. Iar bursa si unele segmente ale pietei imobiliare rămân ultimele refugii.

Astfel, vom parcurge o perioadă in care investitorii vor fi polarizati spre extreme, rezultand o evolutie bursieră mult mai fragmentată si contradictorie decat cea din ultimii ani.

analiză ABN Systems

Nu in ultimul rând, trebuie menționat ca investiția bursieră clasica este un sport de anduranță. Vremea buna sau pantele line pot fi schimbate cu vreme rea si pante brutale, de o manieră spectaculoasă.

Sentimentul de lacomie se transforma peste noapte in frică. Insa un investitor eficient trebuie să rămană echilibrat. Trebuie sa se concentreze la fundamentele valorii titlurilor detinute si nu la cotațiile zilnice din piață.

Din acest punct de vedere investitorii de retail vor fi supusi la un examen bursier mult mai sever in 2022 (mai ales noua clasa de investitori generați de pandemie).

Chiar dacă piața bursieră a intrat pe un teritoriu mai accidentat, cu siguranta nu vor lipsi, in continuare, oportunitatile de investitie atat pe termen scurt, cat, mai ales pe termen lung.

Bursa va continua să câștige intrecerea cu celelalte piete investitionale și in următoarea perioadă. Echilibru, evaluare fundamentala corecta si viziune peste termenul scurt vor fi ingredientele succesului bursier in urmatoarea perioadă.

Articol de opinie semnat de Alin Brendea, Prime Transaction