BET
16883.08
-0.21%
BET-TR
35030.34
-0.21%
BET-FI
60489.28
0.26%
BETPlus
2495.03
-0.23%
BET-NG
1206.45
-0.08%
BET-XT
1439.97
-0.1%
BET-XT-TR
2954.19
-0.1%
BET-BK
3109.87
0.11%
ROTX
37061.21
-0.21%


Analiză Goldring: Cum a evoluat piața de capital de la inceputul anului și care sunt dividendele oferite de companiile listate

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Cotația indicelui BET a fost mai mică cu 18,3% în data de 6 mai comparativ cu începutul anului 2020 iar până la
data de 16 martie (data la care România a intrat oficial în stare de urgență) indicele a înregistrat o scădere de 28,6% (de la începutul anului 2020), se arată intr-o analiză a casei de brokeraj Goldring.

Evoluția bursei locale s-a corelat astfel cu evoluția piețelor internaționale, în scădere datorită panicii create de pandemia COVID-19, virus care își făcea apariția și în Italia, lucru care a adus primele semne de întrebare în legătură cu impactul pe care acesta îl va avea, atât din punct de vedere social, cât și din punct de vedere economic.

Totuși, începând cu data 16 martie, în urma sprijinului financiar oferit de state pentru susținerea economiei (în SUA
valoarea acestora se apropie de 3 trilioane de dolari) precum și datorită știrilor cu privire la progresele pentru găsirea unui vaccin, optimismul a reapărut pe piață, măsurile au început să se relaxeze, indicele BET reușit să recupereze din pierderi, înregistrând o creștere de 12,1% până la data de 4 mai 2020 (din data de 16 martie).

Cine mai acordă dividende?

În timp ce în alte state majoritatea companiilor au decis să nu distribuie dividende (sau să le reducă) pentru a nu
afecta lichiditățile acestora, companiile listate la Bursa de Valori București reușesc în continuare să ofere randamente ale dividendelor foarte bune și compensând din scăderile înregistrate de cotațiile acestora.

Considerăm că Bursa de la București s-ar putea și în acest an să rămână lider în ceea ce privește randamentul
dividendului oferit de companii. Dintre companiile analizate, cel mai ridicat randament al dividendului s-ar putea să fie oferit de către SIF Transilvania (SIF3), al cărui preț a înregistrat o scădere de aproximativ 32% față de maximele atinse în acest an.

De asemenea, s-ar putea să fie și singura companie din componența indicelui BET-FI care să acorde un randament de peste 6% (acesta fiind de 11,31% conform prețului de închidere din 5 mai).

Nuclearelectrica (SNN) și Conpet (COTE), societăți mai stabile în ceea ce privește evoluția prețurilor acțiunior în ultima perioadă, vor acorda și ele dividende atractive de 10.5%, respectiv 9.09%. (calculat pe baza prețului de închidere din 5 Mai).

CITESTE SI:  Electrica prelungește mandatul Directorului General si anunță planul de investiții pe 2024

Digi (DIGI), societate al cărei acțiuni au avut o evoluție stabilă față de celelalte companii, susținută și de specificul domeniului în care activează – telecomunicațiile, favorizat în această perioadă de măsurile de distanțare socială – va oferi un randament de aproximativ 2% în acest an.

În ceea ce privește acțiunile din domeniul bancar, semnalele sunt mixte. Astfel, Banca Transilvania (TLV) își va renumera acționarii în continuare cu dividende și acțiuni gratuite, așa cum ne-a obișnuit si în anii anteriori, în
timp ce acționarii BRD (BRD) au decis să renunțe la dividende pentru a veni în sprijinul companiei.

Cele două bănci au raportat rezultatele pe primul trimestru 2020, ambele în scădere, datorită efectelor pandemiei.

Banca Transilvania a înregistrat un profit net la nivel individual în scădere cu 40,15%, influențat de scăderea veniturilor operaționale cu 2%, precum și de creșterea cheltuielilor cu personalul și constituirea unor provizioane.

Activele bancare au crescut cu 5,47%, creditele acordate s-au apreciat cu 1,94% în timp ce depozitele au crescut cu 1,86%.

Profitul BRD a scăzut cu 19,3% (la nivel individual) față de aceeași perioadă al anului trecut, datorită scăderii veniturilor nete din comisioane precum și al câștigurilor din instrumente financiare, în timp ce veniturile
operaționale au scăzut cu 3,07%.

Totalul activelor bancare s-a apreciat cu 2,08%, creditele acordate de bancă neînregistrând o dinamică semnificativă, au rămas la același nivel cu cel de la sfârșitul anului 2019 (+0,086%), în timp ce depozitele au crescut cu 2,2%.

Concluzie
Optimismul a reapărut pe piețele mondiale și este de văzut dacă se va menține și pe termen mai lung. Pentru
investitorii de pe BVB, se apropie sezonul raportărilor trimestriale, perioada de 14-15 Mai fiind cea mai aglomerată, coroborat cu perioada de înregistrare pentru dividende, ar putea duce la creșterea lichidității și volatilității de pe piață.

Analiză efectuată de Goldring.


 

[ajax_load_more]