BET
16911.24
0.28%
BET-TR
35088.76
0.28%
BET-FI
60421.37
0.5%
BETPlus
2498.42
0.27%
BET-NG
1206.29
0.23%
BET-XT
1440.78
0.28%
BET-XT-TR
2955.84
0.28%
BET-BK
3110.3
0.15%
ROTX
37138.12
0.27%


Analiză Prime Transaction: Pandemia de COVID-19 a generat efecte negative foarte puternice asupra evoluțiilor piețelor bursiere

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Pandemia de COVID-19 a generat efecte negative foarte puternice asupra evoluțiilor piețelor bursiere de pe intreg
mapamondul. Cuvântul război apare tot mai des în declarațiile oficialilor. Se vorbește despre un razboi pentru sănătatea oamenilor in care sunt folosite toate resursele disponibile.

Una dintre măsurile strategice – poate cea mai importantă – pe care autoritatile din toate teritorile afectate au decis-o, chiar dacă in unele zone cu o anumita intârziere, se referă la blocarea functionării obișnuite a colectivităților umane.

Restricționarea interacțiunilor umane, de orice natură, este acum un imperativ de grad zero. Această actiune are, in
mod asumat, o influență covârșitoare asupra funcționarii sistemului economic. Blocarea circuitelor economice produce stoparea proceselor de creare a plusvalorii si determină scăderi ale afacerilor companiilor si mai ales ale profitabilității.

In functie de fiecare sector economic vorbim despre blocaje totale (industria transportului aerian si a ospitalității, de
exemplu), sau altele parțiale. Există puține sectoare care resimt influențe minore, asa cum ar fi cel al producției bunurilor alimentare sau, selectiv, al unor produse farmaceutice.

Piețele bursiere au preluat informatiile negative, transformându-le in scăderi de amploare. Graficul de mai jos arată
virulența acestora.

Deprecierea burselor este strâns legată de evoluția pandemiei de COVID-19. Scăderea pieței din China este cea mai
mica (circa 11%), in timp ce piețele europene au scazut de 3 ori mai mult (in medie peste 34%). SUA se află undeva la
mijloc cu o scădere de 25%.

Daca China pare să fi reușit să țină sub control situatia imbolnăvirilor, in Europa creșterea numarului de cazuri de persoane infectate este in plin marș, cel putin in acest moment. Si in Europa scăderile sunt nuanțate in functie de amploarea pandemiei, din păcate Italia conducand si intr-un astfel de clasament, dupa cum se vede din graficul de mai jos.

CITESTE SI:  Analiză XTB: După ce a crescut prețurile, fenomenul Taylor Swift ar putea influența și alegerile din SUA

Piata românească se afla la un nivel de scadere mai redus decat media europeană, reflectând si ea situatia mai bună,
momentan, din Romania. Tabelul de mai jos sintetizează mișcările principalelor piete bursiere, indicand nivelul
deprecierilor fata de inceputul anului luând ca referință pretul de inchidere de la finalul ședinței de tranzacționare din 19 martie.

In ceea ce privește piața românească, amplitudinea scăderilor fluctează foarte mult. Cea mare scădere, de aproape 48% , o consemneaza ALRO S.A., in timp ce Fondul Proprietatea inregistrează o scădere de „doar” 10% (datele iau in
considerare prețurile de inchidere din data de 19 martie).

Cele mai mari scăderi sunt la companii care au insumat atat efectele negative generale din economie cât și unele
punctuale. Scăderea traficului de gaze international in cazul Transgaz sau scăderea accentuată a prețului petrolului in cazul OMV Petrom explică pozitionarea lor in clasament, in timp ce lipsa de profitabilitate a companiei ALRO o plasează pe prima poziție.

La polul opus găsim companii din sectoare mai putin afectate de criza: medical (Medlife), telecomunicații (DIGI), servicii financiare (Bursa de Valori Bucuresti). Performera anului este Fondul Proprietatea unde oferta de răscumpărare derulata la inceputul anului pare să fi funcționat ca o platoță impotriva scăderilor.

Analiză efectuată de Prime Transaction.


 

[ajax_load_more]