BET
17680.5
1.41%
BET-TR
37417.56
1.48%
BET-FI
58826.12
-0.36%
BETPlus
2609.85
1.34%
BET-NG
1264.99
1.96%
BET-XT
1497.7
1.2%
BET-XT-TR
3132.73
1.27%
BET-BK
3227.37
0.7%
ROTX
38863.86
1.44%
Beneficiile statutului de piață emergentă (secundară) se lasă așteptate. Încontro tinde bursa locală?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Mult așteptata decizie privind promovarea pieței locale la statutul de piață emergentă a venit cu un raspuns pozitiv. Însă momentul de efuziune a ținut puțin și creșterea așteptată a pietei s-a transformat in stagnare. S-a văzut și în volumul tranzacțiilor din ultimele 5 zile care a avut o medie de sub 4 milioane euro, fără a lua in calcul tranzacția cu acțiuni Romgaz de la mijlocul săptămânii.

Putem spune așadar că mare parte din aprecierea bursei din al treilea trimestru a prefațat acest anunt. Intervalul de lichiditate relevant pentru calculele FTSE Russell a fost 1 iulie 2018 – 30 iunie 2019. După cum putem vedea in graficul de mai jos, avântul accentuat al BET-TR in ultimul trimestru, de exemplu față de DAX cu peste 10%, este dovada clară a așteptărilor optimiste din piață, confirmate de anuntul FTSE Russell.

Sursa: Investing.com, Prime Transaction

Pe de altă parte, tocmai traversăm o criză politică internă. Avem un guvern demis, asteptăm să vedem solutia pe care clasa politica o va gasi pentru a guverna in continuare Romania. Un astfel de eveniment inseamnă, in viziunea clasica, incertitudine privind politicile economice viitoare. Pe burse, incertitudinea de acest tip se traduce in volatilitate crescuta si in scaderi ale cotatiilor, in conditiile in care apetitul de risc scade. Asa cum ne-a obisnuit, piata locala a devenit imuna la stimuli politici, in ultima perioada. Din nou bursa pare ca nu a sesizat căderea Guvernului,” apreciază Alin Brendea, Director General Ajunct, Prime Transaction intr-un editorial.

In fapt, toate pietele financiare si investitorii de calibru prezenti pe acestea au avut aceasi atitudine. Riscul asociat Romaniei este sintetic reliefat de evolutia cotaților obligațiunilor românești pe 10 ani. După cum vedem din graficul de mai jos, riscul asociat Romaniei a revenit la minimele ultimului an.

Sursa: Trading Economics

Stagnarea pieței locale beneficiază și de aportul evolutiilor externe unde cei trei vectori de volatilitate, prezenți pe piețe in ultima perioadă, par să se „cumințească”.

CITESTE SI:  Analiștii CFA România anticipează o depreciere a leului și o scădere a inflației în următoarele 12 luni

După incercarea de corectie, determinată de datele privind sectorul industrial care au venit intr-o notă dezamăgitoare pe intreg mapamondul (in special in zona euro), inregistrăm știri pozitive care contrabalansează minitrendul negativ, readucând piețele internationale spre zona de maxim a anului.

Negocierile comericale americano-chineze par că revin intr-o zona mai optimistă, se speră ca mai poate fi realizat un BREXIT organizat, iar bancile centrale lasa de inteles ca redevin puternic suportive pentru economie prin scăderi de dobânzi sau achizitii de active financiare. Din nou, volatilitatea a fost stinsa asa cum pompierii sting un incendiu incipient.

Ca atare, putem spune ca piata locală a ajuns la un moment de stabilizare. Motoarele creșterii au scăzut puternic turația, cel putin pe termen scurt, insă nu avem nici pericole majore clar conturate in acest moment. Este probabil să urmeze un proces de consolidare a pieței, necesar inainte de a ataca paliere mai inalte. Această consolidare poate fi facută la nivelul actual sau la unul mai scăzut, cheia fiind, de această data, evoluția piețelor internaționale.

După cum vedem in graficul de mai jos, piața locală este de doi ani pe modul raliu. Creșterea este impresionantă (circa 50%) si ea nu a putut fi intreruptă nici de incidentul cu nume comercial „Ordonanta 114”.

Pentru cei cu un profil de risc scăzut sau mediu poate fi un moment bun de a marca creșterile ultimei perioade si de a astepta relaxați publicarea rezultatelor aferente trimestrul 3, dar si deznodamântul evoluțiilor internaționale (BREXIT, negocieri comerciale, politica FED, etc).

Trendul multianual de creștere al pietei locale este intact atât din punct de vedere tehnic cât si fundamental, insă puțină preventie s-ar putea dovedi potrivită pe termen scurt.

Articol de opinie semnat de Alin Brendea, Director Adjunct Prime Transaction. Articolul inițial a apărut aici.

 

[ajax_load_more]