BET
17680.5
1.41%
BET-TR
37417.56
1.48%
BET-FI
58826.12
-0.36%
BETPlus
2609.85
1.34%
BET-NG
1264.99
1.96%
BET-XT
1497.7
1.2%
BET-XT-TR
3132.73
1.27%
BET-BK
3227.37
0.7%
ROTX
38863.86
1.44%
BERD și partenerii lansează un program pentru acoperirea de către analiști a companiilor mid-cap listate

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) lansează un program pentru elaborarea de rapoarte de analiză și cercetare dedicat dezvoltării companiilor medii listate în țări selectate în care Banca investește.
Finanțat de TaiwanBusiness-EBRD Technical Cooperation Fund, programul va oferi acoperire de către analiști pentru un număr de companii medii listate la bursele din Bulgaria, Croația, Macedonia de Nord, România, Serbia și Slovenia. Rapoartele de analiză vor fi accesibile publicului gratuit pe Hub-ul de cercetare recent creat.

Scopul acestui program este elaborarea unor rapoarte de analiză de înaltă calitate, disponibile public, pentru a depăși barierele de informație care afectează lichiditatea pieței. Îmbunătățirea transparenței piețelor prin majorarea volumului de informații de încredere este considerată esențială pentru creșterea disponibilității finanțării pentru companiile medii.

Programul de cercetare va dura doi ani și va fi realizat de WOOD & Company, o bancă de investiții specializată pe piețele emergente. Programul este pe deplin aliniat la obiectivele Planului de acțiune al Comisiei Europene privind edificarea unei Uniuni a piețelor de capital, care menționează în mod special îmbunătățirea accesului la finanțare, inclusiv capitalul de risc, în special pentru companiile medii ca unul dintre cele cinci domenii prioritare.

Următoarele companii sunt incluse în program:

• Bulgaria: Gradus AD, Monbat, Sirma Group Holding JSC, Sopharma AD.

• Croatia: AD PLASTIK d.d., Arena Hospitality Group d.d., Ilirija Resort, Zagreb Stock Exchange.

• Macedonia de Nord: Alkaloid AD Skopje, Komercijalna banka AD, NLB Banka AD.

• România: Bittnet, Conpet, Patria Bank, Teraplast.

• Serbia: Fintel Energija ad.

• Slovenia: Pozavarovalnica Sava RE.

Patru rapoarte au fost publicate astăzi la lansarea programului, iar celelalte vor fi publicate în lunile ce vor urma. Pe parcursul proiectului vor fi realizate cel puțin cinci rapoarte pentru fiecare companie.

Manyu Moravenov, Director General, Bursa de Valori Bulgaria (BSE):
„Vedem un potențial enorm pentru IMM-urile bulgare și ne bucurăm că patru companii vor face parte din acest program foarte important. Este o oportunitate excelentă pentru a obține mai multă vizibilitate, a atrage investitori și a dezvolta orizonturi de afaceri europene pentru IMM-urile ambițioase selectate”.

Ivana Gazic, Președinte al Consiliului de Administrație, Bursa de Valori Zagreb (ZSE):
„Acest program reprezintă un pas logic logic în dezvoltarea zonei operaționale SEE Link. Lipsa de informații despre companii este adesea principalul obstacol în luarea deciziilor de investiții și în descoperirea potențialului regiunii. Bursa de Valori Zagreb salută această inițiativă și suntem încântați că acțiuni croate vor face parte din program. ”

CITESTE SI:  Nuclearelectrica raportează o scădere puternică a veniturilor în primul trimestru pe fondul scăderii prețurilor de vânzare a energiei electrice

Hannes Takacs, Acting Co-Head, Local Currency and Capital Markets Development, EBRD:
„Suntem foarte mândri ca prin acest proiect aducem o contribuție importantă la punerea finanțării IMM-urilor vitale pe o fundație mai largă. Dovedește că într-adevăr cunoașterea este putere. IMM-urile sunt cruciale pentru bunăstarea economiei europene și în actuala pandemie de coronavirus este mai important ca niciodată să-și asigure finanțarea. ”

Ivan Shteriev, Director General, Bursa de Valori Macedonia (MSE):
„Lipsa unei acoperiri de analiză sistematice și continue a companiilor listate în MSE, inclusiv a acțiunilor noastre blue-chip, este cu siguranță printre principalele provocări cu care se confruntă piața noastră. Acest nou proiect BERD va crește semnificativ volumul informațiilor de calitate disponibile pentru multe companii regionale bune, pe care ne așteptăm să le conducă la evoluții pozitive. ”

Adrian Tănase, Director General, Bursa de Valori București (BVB):
“BERD și WOOD & Company sunt doi dintre partenerii instituțiionali ai BVB în promovarea companiilor românești în străinătate. Există o lacună evidentă în ceea ce privește cercetarea și promovarea companiilor mai mici în comunitatea investițională. Sprijinirea acestor companii în creșterea lor și facilitarea accesului lor la investitori este un obiectiv major pentru noi.”

Sinisa Krneta, Director General, Bursa de Valori Belgrad (BELEX):
„Bursa de Valori Belgrad salută cu sinceritate acest proiect BERD în încercările noastre comune de a stimula toate aspectele piețelor de capital din regiunea noastră. Lipsa de informații privind anumite alternative de investiții contribuie foarte mult la lipsa lichidității pieței. Acoperirea de către analiști va evidenția multe IMM-uri valoroase și le va face vizibile pentru investitori, creând astfel oportunități semnificative în accesul lor la finanțare. ”

Aleš Ipavec, Președinte al Consiliului de Administrație, Bursa de Valori Ljubljana (LSE):
„IMM-urile sunt principalul motor al economiei Sloveniei și, prin urmare, sunt în centrul atenției Bursei de Valori Ljubljana de mulți ani. O problemă cu care ne-am confruntat în acești ani a fost lipsa de acoperire de către analiști a acestui segment de companii. Noul program de cercetare va îmbunătăți cu siguranță vizibilitatea IMM-urilor din Slovenia și le va ajuta să atragă atenția comunității internaționale de investitori. ”


 

[ajax_load_more]