BET
16013.66
0.79%
BET-TR
33223.76
0.79%
BET-FI
58538.7
0.44%
BETPlus
2377.06
0.75%
BET-NG
1148.24
0.43%
BET-XT
1370.99
0.71%
BET-XT-TR
2812.46
0.72%
BET-BK
3005.61
0.6%
ROTX
35738.48
0.99%Calendar economic: Decizia Federal Reserve si rezultatele trimestriale ale companiilor vor ține capul de afiș săptămâna ce vine

Autor: Tiberiu Porojan
Timp de citit: 2 minute

Săptămâna ce vine va continua să fie dominată de rapoartele financiare trimestriale ale companiilor, investitorii așteptând rezultatelele de la companii mari, precum Apple, Airbnb, Advanced Micro Devices (AMD), Amgen, Caterpillar Inc, Etsy, Eli Lilly and Co, Liberty Global, McDonald’s Corp, Moderna, Novo Nordisk, PayPal, Pinterest, Pfizer, Starbucks dar si alte companii europene.

În plus, atenția va fi îndreptată și către reuniunea FOMC din SUA, unde se așteaptă ca reprezentanții Federal Reserve să mențină ratele dobânzilor la nivelul actual si eventual, prezentarea condițiilor necesare pentru ca FOMC să inițieze reduceri de rate în anul viitor.

Întorcându-ne la datele economice, raportul privind locurile de muncă din SUA va dezvălui probabil o creștere de 172K la numărul de angajați non-agricoli pentru luna octombrie, mult sub cele 336K locuri de muncă create în septembrie.

Rata șomajului este preconizată să rămână constantă la 3,8%, cu o creștere a salariilor lunare estimată să crească la 0,3% față de 0,2%.

Va fi o săptămână aglomerată și în Europa. În zona euro, inflația este așteptată să fi încetinit la 3,4% în octombrie, cea mai scăzută în ultimii doi ani, iar rata de bază este estimată la 4,2%, în scădere de la 4,5%.

PIB-ul probabil s-a contractat cu 0,1% față de perioada anterioară în trimestrul al treilea, urmând două trimestre de performanță lentă în care economia a crescut doar cu 0,1%.

CITESTE SI:  Analiză CFA Romania: Inflația va continua să fie ridicată pe fondul majorării fiscalității în condițiile unui defict bugetar ridicat

În Germania, PIB-ul probabil s-a contractat cu 0,3%, ceea ce ar marca un al patrulea trimestru consecutiv fără creștere.

Cifre preliminare privind creșterea PIB-ului pentru Franța și Italia și inflația pentru Germania, Franța, Italia și Spania sunt de asemenea așteptate.

În plus, va fi interesant să urmărim indicatorii PMI pentru industria manufacturieră și servicii, sentimentul afacerilor și șomajul în zona euro, vânzările cu amănuntul și datele comerciale din Germania, creșterea PIB-ului în Suedia și rata inflației în Elveția și Turcia.

În Marea Britanie, toți ochii vor fi pe decizia privind politica monetară a Băncii Angliei, care pare a fi pregătită să mențină ratele dobânzilor constante încă o dată, iar investitorii vor urmări orice indicii privind planurile lor pentru restul anului. Sunt așteptați de asemenea indicatorii privind creditarea populației și evoluția ipotecilor.

În Asia, noile date PMI sunt așteptate să arate că sectorul manufacturier al Chinei a continuat să se extindă în octombrie, prelungind momentul răspunsurilor optimiste la stimulentele economice de la Beijing, în ciuda capcanelor persistente în piața rezidențială deja foarte îndatorată.

În Japonia, toți ochii vor fi pe decizia BoJ privind rata dobânzii, deoarece o serie de achiziții de obligațiuni guvernamentale a sugerat posibilitatea unei alte ajustări a politicii de control al curbei randamentului a băncii centrale. Japonia își va actualiza, de asemenea, rata șomajului, creșterea industrială și cifrele vânzărilor cu amănuntul.