BET
16838.36
-0.26%
BET-TR
34937.55
-0.26%
BET-FI
59897.97
-0.98%
BETPlus
2488.64
-0.26%
BET-NG
1205.13
-0.11%
BET-XT
1434.84
-0.36%
BET-XT-TR
2943.66
-0.36%
BET-BK
3096.27
-0.44%
ROTX
36979.69
-0.22%


China rămâne cea mai atractivă piaţă pentru investiții în proiecte de energie regenerabilă

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

China îşi păstrează prima poziţie în clasamentul celor mai atractive 40 de pieţe din lume pentru investiţii în energie regenerabilă, conform ultimului raport EY Renewable energy country attractiveness index (RECAI).

Statele Unite au pierdut acest loc în luna mai 2017, coborând pe locul al treilea, după India – a cărei poziție e din ce în ce mai fragilă în cadrul clasamentului. Anularea unor acorduri de achiziţie în domeniul energiei eoliene şi scăderea abruptă a tarifelor în cadrul celor mai recente licitaţii pun sub semnul întrebării capacitatea Indiei de a atinge ţinta de 100GW din energie solară până în 2022.

În Statele Unite, alături de recentele decizii ale administraţiei actuale de renunțare la politicile administraţiei precedente legate de schimbarea climatică, în luna septembrie, Comisia americană pentru comerţ internaţional (USITC) a emis o reglementare preliminară prin care se menționează că importurile crescute de panouri solare au potenţialul de a genera „daune serioase” pieţei interne. Industria generării de energie electrică din energie solară aşteaptă recomandările finale ale acestei comisii până la data de 13 noiembrie 2017.

Conform index-ului RECAI, ţările din Orientul Mijlociu şi din Africa de Nord urcă în clasament, în contextul unei intensificări a activităţii în zona energiilor regenerabile şi a unei serii de reglementări legate de politicile din domeniu, de finanţare a tranzacţiilor şi de ofertele din regiune. În Egipt, International Finance Corporation a aprobat suma de 635 milioane USD pentru proiecte de energie solară totalizând 500MW, Arabia Saudită a inițiat o licitație pentru prima sa fermă eoliană la scară industrială – un proiect de 400 MW, iar Algeria, nou intrată în index, pe poziţia 38, o licitaţie de energie solară de 4GW.

CITESTE SI:  One United Properties propune acționarilor majorarea capitalului social cu până la 20% din valoarea actuală a acestuia

În ciuda instabilităţii regionale, Coreea de Sud a urcat patru poziţii până la locul 29, ca urmare a planurilor de creştere a cotei energiei regenerabile de la 6,6%, cât înregistrează în prezent, la 20% până în 2030, aşa cum a anunţat recent Moon Jae-in, noul preşedinte ales.

Franţa continuă ascensiunea spre top cinci RECAI, ajungând pe poziţia a şasea, în creştere cu două poziţii, ca urmare a unor noi licitaţii şi achiziţii, combinate cu sprijinul politic puternic pentru energii regenerabile anunţat de preşedintele Macron.

A 50-a ediție a indexului RECAI punctează evoluția proiectelor de energie regenerabilă din ultimii 15 ani
În cadrul celei de-a 50-a ediţii a RECAI, raportul recapitulează ce s-a întâmplat în ultimii 15 ani și marchează momentele cheie ale parcursului energiilor regenerabile, estimând că noile energii generate eolian şi solar vor reprezenta 34% din producția de energie de la nivel global până în anul 2040.

În același timp, raportul evidenţiază modul în care trei factori disruptivi – digitizarea, descentralizarea şi decarbonarea – remodelează piaţa de retail a energiei şi modul în care competitori noi şi agili erodează cotele de piaţă ale furnizorilor tradiţionali.

„În Europa devine foarte <<la modă>> combinația panouri fotovoltaice pe acoperiș + capacitate de stocare a energiei electrice + automobil electric. Este posibil ca schemele naționale de sprijin pentru electricitatea din surse regenerabile de energie să devină mai puțin relevante pe măsură ce costul uniformizat pe termen lung al electricității din astfel de surse devine comparabil cu cel al tehnologiilor clasice, pe măsură ce progresul tehnologic aduce scăderea costurilor de capital,” a declarat Valeriu Binig, partener în cadrul Departamentului de asistență în afaceri, EY România.