
Continuă deprecierea monedei naționale în raport cu euro, pe fondul instabilității legislative
Specialiștii in investiții din cadrul organizatiei CFA Romania au dat publicitătii un nou raport, primul pe anul acesta, prin care analizează evoluția economică pe urmatoarele 6 – 12 luni, concluzia generală fiind oarecum previzibilă: scăderea increderii in perspectivele de creștere pană la finalul anului, precum si deteriorarea cursului de schimb, insoțită de creșterea inflației.
Astfel, în ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, peste 87% dintre participanți anticipează o depreciere
a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7168, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7883.
De asemenea, rata anticipată a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (ianuarie 2020/ianuarie 2019) a inregistrat o valoare medie de 3,93%, datorita in principal asteptarilor de crestere a preturilor din mai multe sectoare de activitate, pe seama schimbărilor legislative de la finalul anului trecut.
Nici bursa se pare ca nu va fi ocolită. După ce a suferit cea mai mare corectie din istorie in decursul ultimei luni, sunt așteptate in continuare scăderi ale indicelui BET , in urmatoarele 12 luni, peste 73% dintre respondenti anticipand aceasta evolutie.
Nu in ultimul rand, tot în luna decembrie 2018, indicatorul de Incredere Macroeconomica* al CFA Romania a scăzut față de luna anterioară cu 15,6 puncte pana la valoarea de 28,7 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior,
indicatorul a scazut cu 12,3 puncte). Aceasta evolutie s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului.
Astfel, indicatorul conditiilor curente a scazut fata de luna anterioatra cu 9,1 puncte, pana la valoarea de 46,4 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, indicatorul conditiilor curente a scazut cu 12,5 puncte). Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 18,8 puncte pana la valoarea de 19,9 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 12,2 puncte).
* Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la:
• Conditiile curente – referitoare la mediul de afaceri si piata muncii;
• Anticipatiile, pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie.
[ajax_load_more]