BET
15033.96
1.36%
BET-TR
31040.47
1.36%
BET-FI
57453.7
0.53%
BETPlus
2230.89
1.29%
BET-NG
1103.23
1.44%
BET-XT
1295.7
1.29%
BET-XT-TR
2645.03
1.29%
BET-BK
2828.99
1.31%
ROTX
33405.38
1.41%


Eliminarea roaming-ului ieftineste convorbirile in Uniunea Europeana

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Companiile de telefonie mobila au obligaţia să aplice incepand de joi în mod automat reglementările europene ‘Roam like at home’ tuturor planurilor tarifare cu roaming în UE/SEE achiziţionate atât înainte de 15 iunie 2017, cât şi după această dată, informeaza AGERPRES.

Astfel, pentru a utiliza resursele naţionale de voce, SMS şi date în statele Uniunii Europene, dar şi în Norvegia, Islanda şi Liechtenstein (SEE), clienţii operatorilor mobili din România nu trebuie să achiziţioneze un nou plan tarifar sau să îşi reînnoiască abonamentul în vigoare, se arată în document.

Companiile vor avea posibilitatea să ofere diferite abonamente ori cartele preplătite alternative la ‘Roam like at home’, caz în care consumul în roaming va fi tarifat conform dispoziţiilor din contracte. Furnizorii au însă obligaţia să solicite acordul expres al utilizatorilor pentru aplicarea unui plan tarifar alternativ la ‘Roam like at home’.

Chiar dacă aleg să achiziţioneze un plan tarifar alternativ pentru servicii de roaming, utilizatorii au dreptul să revină la ‘Roam like at home fără condiţii sau costuri suplimentare. Modificarea se face în termen de 1 zi lucrătoare de la primirea cererii, însă furnizorii au dreptul să amâne operarea acesteia până în momentul în care tariful de roaming anterior a fost valabil o perioadă minimă de 2 luni.

CITESTE SI:  Agroland Business System raportează venituri de 250,2 milioane de lei și un rezultat operațional de 11,1 milioane de lei la nivel consolidat în primele nouă luni din 2023

Operatorii pot să ofere si planuri tarifare cu servicii exclusiv naţionale, fără acces la serviciul de roaming. Utilizatorii care doresc să utilizeze şi servicii de roaming au posibilitatea să opteze pentru un alt plan tarifar, care include şi acest serviciu, şi vor beneficia de ‘Roam like at home’ dacă nu optează pentru un plan tarifar alternativ pentru roaming. Schimbarea planului tarifar sau a altor clauze se poate efectua conform prevederilor exprese din contract sau pe baza negocierii directe cu furnizorul, menţionează ANCOM.

În prezent, RCS & RDS a anuntat ca a depus o cerere la ANCOM in care sustine ca nu poate sustine acest plan tarifar,  urmând ca Autoritatea să facă publice rezultatele analizei după ce aceasta va fi finalizată şi comunicată furnizorului.

Foto credit: Pixabay