BET
16066.53
0.36%
BET-TR
33336.04
0.35%
BET-FI
56839.89
-1.16%
BETPlus
2383.66
0.34%
BET-NG
1146.32
0.52%
BET-XT
1370.66
0.21%
BET-XT-TR
2812.07
0.21%
BET-BK
2978.12
-0.01%
ROTX
35377.8
0.1%Estimări Prime Transaction: BVB se va menține ca o piață a dividendelor semnificative și în 2020

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

O analiză efectuată de casa de brokeraj Prime Transaction indică o continuare a trendului in cea ce priveste atractivitatea companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti. Astfel, principalul vector de volatilitate al pietei locale va deveni, in perioada urmatoare, politica de dividend a companiilor listate.

Cresterea profitabilitatii (peste 11% la 9 luni) va permite mentinerea unor randamente semnificative ale dividendelor acordate, in pofida faptului ca inregistrăm o creștere de circa 30% a cotațiilor bursiere.

Totuși, trebuie amintită posibilitatea, confirmată recent prin declaratii oficiale, de a asista la distribuirea in acest an sau anul urmator a unor dividende suplimentare, din rezultatele anilor trecuți in cazul companiilor de stat. Vorbim aici despre decizii cu o puternica conotatie politica, deci imposibil de estimat la un nivel satisfactor de acuratețe.[emaillocker]

De aceea, unii emitenti ar putea opta pentru ca o parte din profitul net sa fie distribuit sub forma de actiuni gratuite. Banca Transilvania si Teraplast, de exemplu, au obișnuit investitorii cu acordarea unor astfel de stimulente. Ca atare, randamentul total al distribuției catre investitor, pentru astfel de cazuri, trebuie calculat intr-un mod mai nuantat.

O tendință a anului 2020 ar putea fi reprezentată de un trend de micșorare a procentelor alocate spre dividend din
profiturile nete anuale, in cazul companiilor de stat. Viziunea liberală de administrare a economiei romanesti a enuntat un astfel de principiu. Rămâne totuși de vazut dacă acest lucru va fi posibil in condițiile unor restrangeri bugetare semnificative.

Dividende estimate 2020. Sursa: BVB, calcule Prime Transaction *Randamentul este raportat la pretul din 05.12.2020

Analiștii Prime Transaction au analizat emitenții inclusi in indicele BET-BK, pe care il consideră ca fiind cel mai reprezentativ pentru piața bursieră locală. Estimare nu poate avea pretenția de a fi una foarte exactă, in condițiile in care anul fiscal nu a fost incheiat.

CITESTE SI:  DN AGRAR anunță planurile pentru finanțarea fermei Straja - facilitate de credit și cofinanțare pentru dublarea afacerii până la sfârșitul lui 2027

„Conform rezultatelor financiare, politicilor de renumerare a investitorilor sau nevoilor de finanațare ale unor proiecte estimăm ca in cazul unor emitenti sunt sanse reduse să vedem distribuite dividend sub forma de cash. Vorbim despre ALRO, COMPA, DIGI COMMUNICATIONS, MEDLIFE, SIF BANAT-CRISANA, SIF MUNTENIA sau TERAPLAST,” precizează in continuare analiza.

Clasamentul randamentelor dividendelor surprinde doi lideri care se situează la un nivel de circa 12%: Fondul Proprietatea si BRD. Urmează un grup de cinci companii cu randamente de peste 7%, unde regăsim trei companii unde statul este acționar majoritar: Nuclearelectrica, Romgaz si Conpet – toate niște prezente obisnuite, in ultimii ani, ale unor astfel de clasamente. Plus 2 societăți din domeniul financiar Banca Transilvania si SIF Transilvania care ocupa pozitii fruntase si in topul profitabilității pe anul in curs.

Analiză efectuată de Prime Transaction[/emaillocker]


 

[ajax_load_more]