BET
16994.25
0.39%
BET-TR
35261.02
0.39%
BET-FI
60490.95
-0.35%
BETPlus
2506.33
0.34%
BET-NG
1223.83
0.55%
BET-XT
1449.87
0.31%
BET-XT-TR
2974.53
0.31%
BET-BK
3108.24
0.13%
ROTX
37326.28
0.34%



Glexitul sau de ce iesirea Marii Britanii din UE nu este neaparat problema noastra

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Liviu Voinea, Viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR), a afirmat joi la o conferinţă organizată de ELEC România, ca nu trebuie sa ne ingrijoreze numai Brexitului ci mai degraba Glexitului, o ieşire din fenomenul globalizarii aşa cum il ştim.

„Brexitul a schimbat multe lucruri, dar noi avem de înfruntat mai mult decât iesirea britanicilor din UE. Noi trebuie să facem faţă unui „Global exit”, o ieşire din globalizare aşa cum o ştim sau cel puţin din nemulţumirile create de ea. Europa isi schimba strategia. Nu trebuie să o facă în competiţie cu alte naţiuni, nu trebuie să se izoleze şi nu trebuie să discrimineze în rândul membrilor săi. Când există multă incertitudine pe plan extern, prima noastră grijă este să ne păstrăm casa în ordine şi să menţinem sensul direcţiei. Peste un an şi jumătate România va deţine preşedinţia UE. Din această poziţie va trebui să contribuim la dezbaterea europeană şi cred că această conferinţă este primul pas în această direcţie”, a spus Liviu Voinea.

Potrivit acestuia, România a fost convergentă chiar şi pe perioada crizei din 2008, dar inca nu si-a atins potenţialul. Nici sectorul bancar nu reuseste sa creasca, rata ridicată de solvabilitate şi lichiditatea în exces arătând că unele resurse nu sunt folosite.

CITESTE SI:  ANALIZĂ Claudiu Cazacu, XTB: Care sunt șansele ca efervescența din jurul Bitcoin să continue?

„Comparativ cu perioada de preaderare, economia României este mai dezvoltată, mai rezistentă la şocuri, creşterea economică este mai robustă, structura economiei se schimbă în favoarea serviciilor şi a produselor industriale cu valoare adăugată mai mare, deficitul de cont curent este mai mic şi mai uşor de finanţat, inflaţia este sub control, ratele sunt la un minim istoric. Totuşi, acest proces de convergenţă este dezechilibrat. Creşterea nu este distribuită egal şi asta poate crea tensiuni (…) În timp ce cresterea PIB-ului se apropie de media UE, veniturile la buget nu urmeaza acelasi trend. Faptul că avem cele mai scăzute venituri bugetare raportat la PIB din UE şi chiar în scădere afectează nivelul investiţiilor publice date fiind contrângerile bugetare severe. Suntem departe de a ne realiza potenţialul”, a mai afirmat Voinea. AGERPRES

Foto credit: Pavel Strezhnev | Dreamstime.com