BET
16830.02
0.29%
BET-TR
34920.28
0.29%
BET-FI
60128.46
-0.21%
BETPlus
2483.75
0.29%
BET-NG
1209.66
0.34%
BET-XT
1435.89
0.24%
BET-XT-TR
2945.85
0.24%
BET-BK
3088.26
0.35%
ROTX
36969.45
0.25%



In ultimii trei ani indicele BET a avut o creștere anualizată de circa 10%, plus un randament al dividendului de circa 7%

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Marele paradox al pieței bursiere românesti, din ultimii ani, ține de dinamica publicului investițional de retail. Bursa românească a crescut in ultimii ani la nivelul cotaților bursiere si a oferit randamente ale dividendelor foarte mari, comparativ cu alte piete bursiere. In ultimii trei ani indicele BET a avut o crestere anualizată de circa 10%, la care se adauga un randament al dividendelor de circa 7%.

„Cifrele de mai sus arata foarte bine. Sunt informatii publice, exista numerosi investitori care „pot depune marturie” in acest sens. Aceste evolutii, intr-un context al scaderii dobanzilor la minime absolute, ar fi trebuit, in mod plauzibil, sa aduca o efervescenta in crestere pentru tranzactiile bursiere. Detinatorii mici si medii de capital, captivi intr-o piata monetara cu randamente minuscule, ar fi trebuit sa fie dornici sa foloseasca si varianta investitionala bursiera aducatoare de randamente semnificativ mai mari,” este de parere Alin Brendea, Director Adjunct Prime Transaction intr-un editorial.

Sursa: BVB

In realitate numarul investitorilor activi pe bursă a scăzut, iar valoarea medie zilnica de tranzactionare pe piața de actiuni din Bucuresti a scăzut si ea. Greu de explicat, insă, din nefericire, adevarat!

Anul curent pare ca marcheaza o inversare a trendului negativ. In acest sens putem analiza datele sintetice cele mai relevante privind activitatea publicului de retail. Ele sunt detinute atat de piata (BVB) cat si de catre Fondul de Compensare al Investitorilor (FCI), in calitate de unica schema obligatorie de garantare a conturilor de investitii din Romania. FCI este detinatorul celor mai interesante si mai detaliate date statistice ale pietei bursiere romanesti.

CITESTE SI:  OTP Bank România a înregistrat în 2023 un profit net consolidat de 262 milioane RON, de șapte ori mai mare decât cel din 2022

Conform FCI in 2016 existau peste 70.000 de conturi de investitii insa la inceputul anului trecut, numarul lor a scazut sub 54.000.

Sursa: www.fond-fci.ro

Septembrie 2019, cand avem ultimele date disponibile, indica un mic reviriment, stopand tendinta descendenta a anului trecut. Astfel in 2019 ar fi un prim an in care numarul de conturi de investitii ar creste după mai multi ani in care numarul acestora a scazut. O crestere mica dar care ar putea fi un punct important de inflexiune.

Sursa: www.fond-fci.ro

Creșterea pietei din ultima perioadă se reflectă si in crestrea valorii totale a portofoliilor detinute de catre investitori. Dupa cum se vede in graficul de mai jos exista o tendinta ascendentă certă, valoarea conturilor de investitii atingand in septembrie nivelul de circa 71.5 mld lei (circa 39% din valoarea capitalizarii BVB).

Sursa: www.fond-fci.ro

Mai imbucuratoare este tendinta din noul an, de crestere a valorii medii zilnice tranzactionate pe piața de actiuni a BVB. Dupa cum vedem in tabelul de mai jos valoarea medie zilnica tranzactionata in 2020 este cea mai mare din ultimii 6 ani.

Sursa: www.bvb.ro

Să marcheze datele de mai sus inceputul revirimentului publicului investitional de retail din Romania? Maturizarea societății romaânesti, pe care in ultimii doi ani am simtit-o plenar, să se manifeste si in zona educatiei financiare? Bursa romanească să isi poate folosi atuurile pentru a atrage un nou public?

Sunt intrebări la care sper ca raspunsul sa fie unul afirmativ. In definitiv, optimist gandind, este imbucurător doar faptul că avem motive să ne punem astfel de intrebări.

Autor: Alin Brendea, Director Adjunct Prime Transaction. Articolul initial a aparut aici.


 

[ajax_load_more]