BET
17044.85
0.57%
BET-TR
35365.98
0.57%
BET-FI
60484.86
0%
BETPlus
2517.33
0.56%
BET-NG
1216.15
0.3%
BET-XT
1452
0.54%
BET-XT-TR
2978.86
0.54%
BET-BK
3133.13
0.47%
ROTX
37436.75
0.56%


Lira sterlină în așteptarea unor oscilații majore datorate Brexit-ului

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Săptămâna trecută, cotația GBPUSD a înregistrat cel mai mare avans de 2 zile din ultimul deceniu, lira crescând în raport cu celelalte monede majore datorită speranțelor cu privire la semnarea unui nou acord Brexit. Având în vedere că piața a crescut cu peste 600 de pips față de valorile minime ale săptămânii trecute, va urma oare o dezamăgire sau o continuare a aprecierii?

Lira a injectat cu întârziere o anumită volatilitate pe piețele G10, situație ce se traduce prin unele oscilații ample observate de curând, traderii reacționând la ultimele evoluții privind procesul Brexit. Știrile conform cărora Marea Britanie și UE ar putea încheia un nou acord Brexit i-a determinat pe unii să creadă că, în sfârșit, această problemă va fi depășită, însă încă mai există o mulțime de bariere ce ar trebui depășite înainte de data de 31 octombrie.

Sursa: Bloomberg

Volatilitatea prezentă pe graficul MNH al cotației GBPUSD a surprins prețul cu o creștere semnificativă, mai mare decât cea din ultima perioadă și nu se află departe de maximele observate la referendumul din noiembrie anul trecut.

Urmărește evoluția instrumentelor preferate direct din platforma de tranzacționare

Este oare aceasta calea către un posibil acord?

Noua știre a apărut săptămâna trecută, după ce irlandezul Taoiseach Leo Varadkar și premierul britanic, Boris Johnson au ieșit dintr-o ședință de trei ore, susținând că încă există o cale către un posibil acord, ce a determinat totodată startul unor discuții frenetice între UE și Marea Britanie. Nu există încă o confirmare oficială cu privire la ce ar presupune o înțelegere acceptată de ambele părți, însă se pare că problema controversată privind frontiera va fi abandonată.

Soluția Irlandei de Nord rămâne în continuare un obstacol

Cea mai recentă propunere venită din partea Marii Britanii ar însemna eliminarea Irlandei de Nord din uniunea vamală a UE, dar în același timp acordarea unui tratament special mărfurilor care pleacă din țară către Irlanda de Nord.

De fapt, Marea Britanie ar aplica acestor mărfuri regulile vamale și tarifele UE și ar crea un sistem de reduceri pentru a compensa întreprinderile afectate. Totuși, există în mod evident probleme practice cu această abordare, cum ar fi modul în care sunt tratate mărfurile care vin în Marea Britanie din Irlanda de Nord sau în sens invers și, în prezent, UE pare să nu accepte această propunere.

CITESTE SI:  Rezultate 2023: Norofert s-a axat pe creșterea gradului de încasare și investiții, pentru o nouă etapă de dezvoltare a Grupului

UE susține menținerea unei frontiere vamale în marea Irlandei, lucru cu care Marea Britanie nu este de acord, fapt făcut public din cauza implicațiilor cu privire la amenințarea unității țării, idee respinsă de Theresa May la începutul acestui an. Cu toate acestea, s-au publicat unele știri conform cărora guvernul britanic ar putea fi dispus într-un final să accepte acest lucru, accentuându-se din ce în ce mai puternic ideea unui posibil acord încheiat.

Descoperă analizele de piață realizate de analiștii XTB România

Ce urmează?

Pentru ca un acord să fie încheiat ar trebui să treacă două teste; în primul rând să fie aprobat în unanimitate de UE 27 și, în al doilea rând, să fie aprobat de parlamentul Marii Britanii. Mâine va avea loc summitul special al UE, în cadrul căruia se așteaptă la convenirea asupra unui acord, iar sâmbătă, la o posibilă sesiune de votare în parlamentul britanic.

Perspectiva tehnică:

Sursa: xStation

Cotația GBPUSD a revenit acum peste nivelul de 50% Fibo al scăderii de la nivelul maxim YTD de 1.3380, ajungând la nivelul minim de 1.1958 din 2019.

Merită să ne imaginăm un scenariu paralel cu referendumul din 2016, când lira s-a mișcat puternic în 6 sesiuni înainte de vot, câștigând puțin peste 7%. Acest lucru s-a datorat prețurilor de piață în perspectiva unei victorii în a rămâne, ceea ce s-a dovedit o eroare costisitoare.

Câștigurile actuale au venit peste 5 zile, reprezentând o mișcare mai mare cu aproximativ 5%. Deși nu ne-am aștepta nicidecum la o scădere atât de mare dacă nu se ajunge la niciun acord, totuși aceasta sugerează că există o posibilitate de dezamăgire semnificativă în cazul în care optimismul recent ar fi greșit.

Sursa: xStation


 

[ajax_load_more]