BET
16909.38
0.18%
BET-TR
35084.92
0.18%
BET-FI
59951.55
-0.26%
BETPlus
2498.65
0.14%
BET-NG
1203.38
0.09%
BET-XT
1439.56
0.1%
BET-XT-TR
2953.34
0.1%
BET-BK
3110.34
0.12%
ROTX
37150.36
0.25%


Organizația Profesioniștilor Pieței de Capital: ieri am văzut cel mai brutal și irațional atac la adresa pieței de capital din România

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Organizația Profesioniștilor Pieței de Capital apreciază că normele din cadrul Proiectului de Ordonanță de Urgență privind măsurile fiscal-bugetare propuse de Ministerul de Finanțe reprezintă cel mai brutal și irațional atac la adresa pieței de capital din România de la reînființarea acesteia în anul 1995.

Astfel, taxa pe activele bancare, plafonarea prețului de vânzare a gazelor naturale, contribuţia bănească de 3% din cifra de afaceri percepută de la operatori economici care desfăşoară activităţi în domeniul energiei electrice şi termice, retragerea participanților din fondurile de pensii private, capitalul social minim și comisionul de administrare al fondurilor de pensii administrate privat, au condus la cea mai abruptă scadere din ultimii 10 ani pe piata de capital, companiile pierzand aprox 3 miliarde de euro din capitalizare.

Unele dintre aceste dispoziții sunt atât formal cât și din punct de vedere al conținutului vădit neconstituționale, fiind caracterizate de imprecizie și neclaritate. Un exemplu elocvent este art. 83 alin. (2) lit e) care, prin formularea sa, poate include în sfera persoanelor supuse ”taxei pe lăcomie” societățile de servicii de investiții financiare și societățile de administrare a investițiilor, ori fondurile de investiții alternative autoadministrate, cum ar fi SIF-urile și Fondul Proprietatea și chiar Bursa de Valori București însăși, întrucât toate aceste persoane juridice desfășoară activități financiare.

CITESTE SI:  Scăderi puternice în debutul ședinței de tranzacționare de azi: BET -7%, BT -13%, BRD -10%

Efectele nocive pentru bursa din România, provocate de proiectul de OUG, au intervenit imediat după ce aceste măsuri au fost anunțate, scăderile masive din ședința de tranzacționare din data de 19.12.2018 fiind fără precedent după Marea Criză din 2007-2008.

Această decapitalizare masivă a adus prejudicii majore nu doar investitorilor privați de pe piața de capital din România, ci și participanților la fondurilor de pensii și statului român, ale cărui dețineri la capitalul social al societăților listate au suferit o devalorizare semnificativă.

Cea mai importantă concluzie după ședința de tranzacționare care a urmat publicării proiectului de OUG este dispariția încrederii investitorilor în piața de capital din România, întrucât trebuie avut în vedere că au suferit scăderi ample și titlurile unor emitenți care nu sunt vizați de acest proiect, cum ar fi cei din industria medicală sau alimentară.

Este de neînțeles cum au putut fi concepute aceste propuneri legislative cu consecințe atât de grave pentru piața de capital și pentru conceptul de economie de piață, fără a exista niciun studiu de impact, fără nicio consultare prealabilă a profesioniștilor din domeniile vizate de proiect, demersuri obligatorii într-o societate democratică.

Organizația Profesioniștilor Pieței de Capital consideră că Proiectul de ordonanță de urgență trebuie modificat prin eliminarea tuturor normelor care au un caracter neconstituțional, precum și a acelora ce produc efecte negative pentru piața de capital din România și sunt incompatibile cu noțiunea de economie de piață.


 

[ajax_load_more]