BET
16882.42
-0.77%
BET-TR
35029
-0.77%
BET-FI
60301.58
-0.24%
BETPlus
2495.95
-0.73%
BET-NG
1210.27
0.09%
BET-XT
1440.85
-0.75%
BET-XT-TR
2956.01
-0.75%
BET-BK
3107.11
-0.88%
ROTX
37073.64
-0.76%Piețele europene sunt în așteptarea deciziei BCE. Indicii americani prind viteză pe fondul scăderii randamentelor titlurilor și a petrolului

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Acțiunile europene au închis mixt miercuri, indicele STOXX 600 regional scăzând cu aproximativ 0,5% dar DAX40 a fost în creștere cu aproape 0,4%, pe masură de investitorii sunt îngrijorați de politicile agresive ale băncilor centrale și de perspectivele raționalizării gazelor naturale în regiune.

Actiunile companiilor de utilități au urcat pe surse conform cărora măsurile de urgență pentru a controla creșterea prețurilor la energie sunt luate în considerare de oficialii europeni, în timp ce sectorul energetic a corectat din cauza scăderii prețurilor la petrol.

În ceea ce privește datele economice, producția industrială din Germania a revenit pe contracție în luna iulie, în timp ce cifrele revizuite au arătat că economia zonei euro a crescut puțin mai mult decât se anticipase inițial în T2.

În ceea ce privește evoluțiile acțiunilor, Ubisoft Entertainment s-a numărat printre pierzătorii sesiunii de azi, fiind în scădere cu aproape 20% după ce Tencent Holdings și-a majorat pachetul de acțiuni din companie, diminuând perspectivele unei preluări totale.

Peste ocean, acțiunile americane au extins miercuri revenirea tranzacțiilor de după-amiază, indicele Dow Jones adăugând peste 400 de puncte, iar S&P 500 și Nasdaq au crescut cu peste 1,8%, respectiv 2% după o scădere a randamentelor trezoreriei și a prețurilor petrolului ce au atenuat preocupările legate de inflație și ratele dobânzilor.

Randamentul titlurilor de trezorerie pe 10 ani a scăzut sub 3,3%, stopând creșterea către maximele multianuale, în timp ce piețele de țiței au scăzut la minimele ultimelor 7 luni.

Investitorii au luat o gură de aer după ce vicepreşedintele Fed, Lael Brainard, a avertizat cu privire la riscul ca ratele dobânzilor să fie prea mari, deşi a asigurat pieţele că banca centrală va continua să lupte împotriva inflaţiei atâta timp cât va fi necesar.

CITESTE SI:  CITR a finalizat raportul privind cauzele falimentului Euroins

Pe de altă parte, Loretta Mester, Președinte al Federal Reserve Bank of Cleveland a spus că nu se așteaptă ca economia să intre în recesiune, dar riscurile ca acest lucru să se întâmple cresc.

Dintre acțiuni, Coupa Software a crescut cu mai mult de 15% după ce compania a depășit estimările pentru al doilea trimestru pentru venituri și profit. De asemenea, Apple a crescut după evenimentul de prezentare al noului iPhone 14.

Pe de altă parte, cotațiile petrolului s-au depreciat cu aproximativ 5% până la cel mai scăzut nivel din ianuarie, WTI tranzacționându-se sub 82 de dolari pe baril, pe fondul preocupărilor persistente cu privire la cererea lentă și o creștere a dolarului.

Preocupările privind încetinirea economică globală din cauza anticipării unei perioade extinse de rate ale dobânzilor ridicate și a restricțiilor reînnoite induse de coronavirus în mai multe orașe din China au continuat să umbrească sentimentul investitorilor.

La București, indicii BVB au inchis sedința în scădere. Variațiile au fost cuprinse intre -1.05% pentru BET si -0.45% in cazul indicelui BETAeRO.

Totalul tranzactiilor a fost de 7,56 milioane euro, mai puțin decât ieri. Cel mai lichid emitent a fost Banca Transilvania (TLV), care a asigurat un rulaj de 4,23 milioane lei, dar a fost și o tranzactie de tip DEAL cu actiuni Evergent Investments (EVER) in valoare de 12,65 milioane lei.

Din indicele BET, Transgaz (TGN) a fost singurul emitent care s-a apreciat cu peste un procent, respectiv o crestere de 1.08%. Cele mai mari scăderi au fost inregistrate de Digi Communications (DIGI) -1.96%, Banca Transilvania (TLV) -1.91% si Nuclearelectrica (SNN) -1.71%.