BET
16882.42
-0.77%
BET-TR
35029
-0.77%
BET-FI
60301.58
-0.24%
BETPlus
2495.95
-0.73%
BET-NG
1210.27
0.09%
BET-XT
1440.85
-0.75%
BET-XT-TR
2956.01
-0.75%
BET-BK
3107.11
-0.88%
ROTX
37073.64
-0.76%Soluții SMART, la vremuri SMART!

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Clădirile inteligente au devenit realitatea companiilor moderne, dar și a omului modern. Acestea pot avea o plajă amplă de funcții automatizate, care să ușureze viața beneficiarului atât din perspectiva economisirii resurselor, cât și din perspectiva creșterii gradului de securitate și confort. Am dezbătut toate aceste aspecte alături de specialiști din domeniu în cadrul ‘Smart Building & Smart Energy Saving Conference’, un eveniment EnergyPal si BusinessMark.

Evenimentul s-a desfășurat pe parcursul a două sesiuni de prezentări, care au vizat concepte precum Smart Metering, Building Management System (BMS), IoT, fiind abordate noutățile bunelor practici în ceea ce privește eficiența energetică. Conferința s-a încheiat alături de participanți în cadrul workshop-ului ‘Eficientizare energetică’, unde invitații au interacționat pe subiecte legate de etapele unui plan de eficientizare energetică, dezbătând de asemenea, și studii de caz.

ADRIAN URSULEAN, Head of Property Management România – CTP România, primul vorbitor al conferinței a abordat tematica SMART din perspectiva avantajelor optării pentru o clădire inteligentă. ‘Nivelul de maturitate a pieței din România în ceea ce privește opțiunea SMART în rândul clădirilor este un subiect sensibil, dar promovat de toți dezvoltatorii.’

Printre avantajele clădirilor inteligente, Adrian menționează riscul scăzut al accidentelor, costuri de mentenanță scăzute, monitorizarea consumului de la distanță – Smart Metering, crestere randamantului energetic al cladirilor, dar și accesul instant la informatii legate de cladire atat pentru chiriași cat și pentru proprietari. Totodată, acesta a oferit ca referință rezultate din propria experiență: ‘Consumul de energie electrică în cazul unei clădiri intelgente care integrează sistem de tip LED scade cu aprox. 30%.

STEPHEN BURKE, Construction Director – Forte Partners a susținut faptul că ‘beneficiarii și potențialii beneficiari sunt din ce în ce mai informați, așadar trebuie să fim mult mai interactivi în comunicarea cu aceștia. Este un proces de adaptare și integrare de lungă durată și vom observa un progres notabil în ceea ce privește optarea pentru utilizarea clădirilor inteligente.’

Din perspectiva dezvoltatorilor din real estate, Stephen prezintă focusul pe care se centrează în procesul de dezvoltare a clădirilor de birouri: ‘Acordăm o atenție sporită sectorului de health & well-being prin integrarea spațiilor verzi, zone de relaxare, spațiu de lucru flexibil și totodată, ne dorim să creăm comunități – de aceea, promovăm interacțiunea și colaborarea dintre beneficiarii noștri prin integrarea zonelor de inters comun – cantine, săli de conferințe etc.

CITESTE SI:  Transelectrica propune plata unui dividend de 0,28 lei pe acțiune din profitul anului 2023

În continuare, ALEXANDRU THEODOR MICULAS, Head of Facility Management Services -FMS România ne-a exemplificat într-un mod interactiv componentele unei clădiri inteligente: ‘O clădire nu e Smart dacă nu are cel puțin un neuron – adică un senzor, și un sistem de management al informației – adică creierul (BMS).’ Întrebat despre nivelul de maturitate a pieței din România cu privire la adoptarea soluțiilor Smart, Alexandru afirmă: ‘În România, piața este la început, se construiesc clădiri cu tehnologii Smart. În schimb, clădirile vechi nu au fost pregătite pentru a emite astfel de tehnologii – nu sunt echipate cu sisteme BMS, structura de senzori este foarte puțin prezentă, intervenția service-ului fiind destul de frecventă. Cea mai mare provocare rămâne însă, identificarea cauzei avariei, întrucât manifestarea defecțiunii nu ne indică neapărat cauza. O cladire smart presupune si schimbarea in zona serviciilor de facilities management din zona de interventii corective la o abordare predictiva si preventiva, bazata pe diagnoza furnizata de elementele smart ale cladirii.’

În prima parte a sesiunii, LUCIAN ANGHEL – CEO EnergyPal a prezentat rezultatele studiului “Eficiența energetică în companiile din România” – beneficiile pe care le identifică companiile ca derivând din măsurile de eficiență energetică.

De asemenea, studiul arată care este nivelul actual de monitorizare a consumurilor, câte companii au implementat Smart Metering și câte au realizat un audit energetic al clădirii până acum.

Primul pas in eficientizarea energetica este cel al contorizarii inteligente. Ceea ce nu poti masura nu poti reduce! Solutiile actuale de eficientizare energetica pun accentul pe furnizarea unui pachet complet de servicii catre client, acesta beneficiind de o solutie la cheie de la faza de analiza la implementare si asigurarea finantarii din economia de energie.

Din perspectiva finanțatorilor ne-a vorbit ROMULUS ANDREI, Director, Departamentul Finanțări Structurate, Banca Transilvania – Centrul Regional București, care a afirmat că: ‘Luăm în calcul din ce în ce mai mult elementul de upgrade al unei clădiri, dar și necesarul de investit pentru a menține valoarea clădirii în viitor. De regulă, acest upgrade se analizează cu ajutorul unui evaluator sau a unei companii terțe cu expertiză tehnică.