BET
15926.46
-0.54%
BET-TR
33043.53
-0.54%
BET-FI
58339.18
-0.34%
BETPlus
2364.53
-0.53%
BET-NG
1140.72
-0.65%
BET-XT
1364.01
-0.51%
BET-XT-TR
2798.19
-0.51%
BET-BK
2991.27
-0.48%
ROTX
35570.46
-0.47%Televioarele Sony – de la tranzistori la OLED

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Televizoarele Sony s-au schimbat foarte mult în ultimii 60 de ani, de la modelele voluminoase alb-negru TV8-301, până la cele mai recente inovaţii în materie de televizoare seria ultra-subţire BRAVIA A1 OLED, care redă sunetul direct din ecran. Singurul lucru care a rămas neschimbat este abordarea Sony de a crea mereu produse care includ cele mai noi tehnologii disponibile şi care satisfac pe deplin nevoile clienţilor.

Seria BRAVIA reprezintă mai mult decât un produs destinat consumului de televiziune; se integrează armonios în sufragerii datorită design-ului unic, dar şi unei calităţi fără egal a imaginii şi sunetului. În această scurtă istorie, călătorim în timp pentru a vedea cum a reuşit Sony să schimbe vieţile oamenilor, devenind unul dintre cei mai inovatori şi importanţi jucători din industria de tehnologie de astăzi, un brand de consum recunoscut la nivel global, arată producătorul nipon, într-o retrospectivă remisă, joi, AGERPRES.

Apariţia BRAVIA

Trebuie să călătorim cu 60 de ani în urmă, pentru a intelege istoria Bravia, la momentul în care Sony a lansat primul televizor portabil cu tranzistori din lume, TV8-301. Adevărata revoluţie, însă, a fost reprezentată de gama exclusivă de televizoare color cu tehnologie Trinitron, KV-1310, din 1968.

Un an mai târziu, pe 20 iulie 1969, 500 de milioane de oameni din întreaga lume au urmărit, în direct, primii paşi ai lui Neil Armstrong pe Lună. Acesta este considerat unul dintre cele mai importante evenimente care au fost transmise vreodată la televizor.

Video Killed the Radio Star

Pentru a înţelege modul în care societatea modernă s-a adaptat la dezvoltarea rapidă a televiziunii, este necesară o analiză a cifrelor: în anii ’70, 31% din locuinţele din Marea Britanie nu aveau frigider, iar 10% nu aveau toaletă sau baie; cu toate acestea, 91% deţineau un televizor.

Anul 1980 a marcat adoptarea la scară largă a televiziunii prin satelit şi cablu, servicii care ofereau canale specializate, cum ar fi MTV. În mod ironic, primul videoclip prezentat pe MTV a fost melodia ‘Video Killed the Radio Star’, a formaţiei The Buggles.

Sony şi-a menţinut ritmul de dezvoltare în anii ’90, iar în 1996 a creat primul televizor cu ecran plat. În acel moment, peste un miliard de televizoare erau în uz la nivel mondial. După doar doi ani, tehnologia DVD a fost lansată comercial, iar televizoarele HD au devenit disponibile publicului.

Primele filme de lung metraj pe DVD au fost lansate în Japonia pe 20 decembrie (The Assassin, Blade Runner, Eraser şi The Fugitive).

Era modernă a televizoarelor inteligente

Progresele Sony în materie de tehnologie au atins un nou nivel în anul 1997, când Sony a lansat seria de televizoare HD KW-32HDF9 WEGA (numele LCD WEGA a fost folosit pentru televizoarele LCD până în vara anului 2005), care erau prevăzute cu un tub Trinitron FD, o tehnologie revoluţionară pentru perioada respectivă.

BRAVIA a debutal in 2005 (Best Resolution Audio Visual Integrated Architecture), care a pus bazele divertismentului modern la domiciliu odată cu lansarea primului model din gamă, KDL-46X1000, care utiliza un sistem special de iluminare din spate şi rezoluţie full HD.

CITESTE SI:  Noi maxime istorice pentru piața de capital din România la începutul anului 2024

Începând din 2005, toate televizoarele Sony LCD de înaltă definiţie cu ecran plat poartă logo-ul BRAVIA.

Televizorul a parcurs un drum lung de la primul concept, din secolul al XIX-lea, când oamenii de ştiinţă au descoperit pentru prima dată modalităţi de a transmite imagini şi sunete. În 1926, John Logie Baird a reuşit să transmită imaginea unei feţe umane în mişcare pe televizorul său, folosind semnale radio, marcând astfel naşterea ‘televiziunii’ din prezent.

În 1914, Charlie Chaplin, regele filmelor mute, îşi făcea debutul ca actor în filmul ‘Making a Living’. Doar 100 de ani mai târziu, televizoarele moderne nu redau doar culori apropiate de realitate, ci emit sunete surround tridimensionale, transpunându-i pe spectatori în mijlocul acţiunii. În 2014, tehnologia 4K, prin care un ecran TV redă o rezoluţie pe orizontală de cel puţin 3.840 de pixeli cucereşte piaţa, în timp ce în 2016 este lansată tehnologia HDR (High Dynamic Range) de îmbunătăţire a imaginii, care le permite televizoarelor să redea o gamă de intensităţi luminoase similară cu cea experimentată de ochiul uman. Aceste tehnologii, asociate cu funcţia Motionflow de îmbunătăţire a mişcării de la Sony, le permit spectatorilor să se bucure pe deplin de transmisiuni sportive desfăşurate în mare viteză sau de filme de acţiune spectaculoase, oferind în acelaşi timp imagini realiste, la o calitate superioară.

În mai 2015, Sony a lansat prima gamă de televizoare BRAVIA Android TV, care le permit utilizatorilor să acceseze cu uşurinţă conţinut de pe YouTube, Netflix, dar şi să instaleze aplicaţii şi jocuri din magazinul Google Play.

De la tranzistori la OLED

În 2007, Sony a lansat primul televizor OLED (organic light-emitting diode) din lume, XEL-1, cu o grosime de doar 3 milimetri, fiind cel mai subţire televizor de la acea vreme.

În ultimii 10 ani, Sony a perfecţionat tehnologia OLED, iar în 2017 a lansat noua serie de televizoare A1, în cadrul CES din Las Vegas. Tehnologia unică Acoustic Surface le permite utilizatorilor să se bucure de un sunet incredibil – fără difuzoare suplimentare – care vine direct din ecran, în timp ce procesorul integrat 4K HDR X1Extreme redă nuanţe intense de negru, culori bogate şi realiste şi oferă un contrast fără precedent.

Design-ul unic al seriei A1 permite ascunderea tuturor cablurilor, integrându-se perfect în orice spaţiu şi fără a distrage atenţia de la imagini.

Sony Corporation este lider global în producerea de tehnologii audio, video, foto, de gaming, pentru comunicaţii pentru segmentele consumer şi profesional. Prin dezvoltarea afacerilor în muzică, imagine, entertainment şi mediul online, Sony are o poziţie de lider absolut pe segmentele electronicelor şi divertismentului. Sony a înregistrat în anul fiscal încheiat la 31 martie 2016 vânzări consolidate de aproximativ 72 miliarde de dolari. AGERPRES

Foto credit: Dreamstime, youtube.com